OBJECTIVE TYPE CURRENT AFFAIRS

02

01 May 2017 Current Affairs

(1) Name the famous Indian Sufi Singer, who has been died at the of 52, recently?

 

  1. A) Subha Mudgal

 

  1. B) Abida Parveen

 

  1. C) Begum Yaman

 

  1. D) None

 

(2) State the no. of birth anniversary of Ramanujacharya, on which PM Modi releases stamp on Ramanujacharya?

 

  1. A) 999

 

  1. B) 1000

 

  1. C) 1001

 

  1. D) 1002

 

(3) Name the person, who has been appointed CII new President, recently?

 

  1. A) Shobana Kamineni

 

  1. B) Nita Ambani

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(4) State the day, on which US Space X launches intelligence mission on Falcon 9?

 

  1. A) 1st May

 

  1. B) 2nd May

 

  1. C) 3rd May

 

  1. D) 4th May

 

(5) In India, the first ever labour day celebrated in which city?

 

  1. A) Hyderabad

 

  1. B) Mumbai

 

  1. C) Bengaluru

 

  1. D) Chennai

 

(6) State the date, on which Real Estate Regulatory Act come into force, recently?

 

  1. A) 1st May

 

  1. B) 2nd May

 

  1. C) 3rd May

 

  1. D) 4th May

 

Answers:-

 

(1) C    (2) B    (3) A    (4) A     (5) D     (6) A

 
02 May 2017 Current Affairs

(1) Name the person, who has been appointed as New Controller General of Accounts, in India?

 

  1. A) Anthony Lianzuala

 

  1. B) Archana Nigam

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(2) Name the person, who has been selected for Transformative Chief Minister Award of USIBC, recently?

 

  1. A) Manohar Parikar

 

  1. B) Chandrababu Naidu

 

  1. C) Palani Swami

 

  1. D) None

 

(3) Name the social Worker, who has been conferred the 2017 Avvaiyar Award by CM K. Palaniswami, recently?

 

  1. A) Dharmambal

 

  1. B) Muthulakshmi

 

  1. C) Padma Venkataraman

 

  1. D) None

 

(4) State the day, on which we observed as Ganga Swachhata Sankalp Divas, recently?

 

  1. A) 1st May

 

  1. B) 2nd May

 

  1. C) 3rd May

 

  1. D) 4th May

 

(5) Name the senior IAS officer, who has been appointed as EO for TTD, recently?

 

  1. A) Anil Kumar Singhal

 

  1. B) Praveen Prakash

 

  1. C) Malakondaiah

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) A    (2) B    (3) C    (4) B    (5) A

———————————————————————————————————————–
03 May 2017 Current Affairs

(1) Name the first city in the World which has its own Microsoft Font, recently?

 

  1. A) Dubai

 

  1. B) Riyadh

 

  1. C) Mecca

 

  1. D) Jeddah

 

(2) Name the Space Agencies, which were to build Moon Village on the moon base?

 

  1. A) China

 

  1. B) Europe

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(3) Name the place, in which Maharashtra CM inaugurated First Automatic Weather Station, recently?

 

  1. A) Ahmadabad

 

  1. B) Jalandhar

 

  1. C) Nagpur

 

  1. D) None

 

(4) What is the height of the National Flag Post, which was Inaugurated in Kolhapur, Maharashtra, recently?

 

  1. A) 300 ft

 

  1. B) 350 Ft

 

  1. C) 360 ft

 

  1. D) 400 ft

 

(5) Name the person, who has been appointed as Chairman for Telangana Sahitya Academy, recently?

 

  1. A) Gaddar

 

  1. B) Kodanda Ram Reddy

 

  1. C) Siddha Reddy

 

  1. D) None

 

(6) Name the town in Andhra Pradesh, which was set a new Guinness World Record in Organ donation?

 

  1. A) Guntur

 

  1. B) Vijayawada

 

  1. C) Narasaraopet

 

  1. D) Eluru

 

Answers:-

 

(1) A    (2) C    (3) C    (4) A    (5) C    (6) C

 

05 May 2017 Current Affairs

(1) Name the Child artist from Mumbai, who has been chosen for Rising Star Award in the UK, recently?

 

  1. A) Sunny Pawar

 

  1. B) Akshat Chopra

 

  1. C) Parth Bhalerao

 

  1. D) None

 

(2) State the rank of Visakhapatnam, in which Swachh Survekhan – 2017 results?

 

  1. A) 1st

 

  1. B) 2nd

 

  1. C) 3rd

 

  1. D) 4th

 

(3) Name the Health Care replacement bill which has been passed by US House, recently?

 

  1. A) Trump Care

 

  1. B) Obamacare

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(4) Name the Britain Duke, who has announced to step down from Royal Engagements?

 

  1. A) Prince Andrew

 

  1. B) Prince William

 

  1. C) Prince Philip

 

  1. D) None

 

(5) Name the fruit from Andhra Pradesh, which has been received Geographical Indication Tag, recently?

 

  1. A) Banganapalle Mango

 

  1. B) Chittoor Mango

 

  1. C) Banana

 

  1. D) None

 

(6) Name the well known Wrestler and dronacharya Awardee, who has been passed away, recently?

 

  1. A) Chand Roop

 

  1. B) Vishwaroop

 

  1. C) Anuroop

 

  1. D) None

 

(7) What is the Rank of Indian Football team as per updated FIFA rankings?

 

  1. A) 100

 

  1. B) 101

 

  1. C) 102

 

  1. D) 103

 

(8) Name the community in Odisha State which has been notified as scheduled caste?

 

  1. A) Sualgiri

 

  1. B) Swalgiri

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(9) State the day, on which we observed International FireFighters day, every year?

 

  1. A) 1st May

 

  1. B) 2nd May

 

  1. C) 3rd May

 

  1. D) 4th May

 

(10) State the amount, which was grants for AP Power Project by AIIB, recently?

 

  1. A) $ 150 MN

 

  1. B) $ 160 MN

 

  1. C) $ 170 MN

 

  1. D) $ 180 MN

 

(11) State the Indian Cricket Team Position in annual updated ICC T-20 rankings?

 

  1. A) 1st

 

  1. B) 2nd

 

  1. C) 3rd

 

  1. D) 4th

 

Answers:-

 

(1) A    (2) C    (3) B    (4) C    (5) A    (6) A    (7) A    (8) C    (9) D    (10) B     (11) D

 

 

06 May 2017 Current Affairs

(1) Name the satellite, which has been launched India for the Purpose of South Asian Countries?

 

  1. A) B SAT – 9

 

  1. B) C SAT – 9

 

  1. C) G SAT – 9

 

  1. D) K SAT – 9

 

(2) Name the organization, which has been launched Express Wi-Fi in India, recently?

 

  1. A) Facebook

 

  1. B) Google

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(3) Name the state, in which India’s first Private sector small arms manufacturing Plant inaugurated, recently?

 

  1. A) Maharashtra

 

  1. B) Uttarpradesh

 

  1. C) Madhya Pradesh

 

  1. D) None

 

(4) Name the place, in which last dinosaur species discovered recently?

 

  1. A) Morocco

 

  1. B) Cairo

 

  1. C) Algeria

 

  1. D) None

 

(5) Name the state, which was started a scheme of subsidised rates of Rs.5 breakfast and Rs.10 full meal for labourers?

 

  1. A) Punjab

 

  1. B) Haryana

 

  1. C) Asom

 

  1. D) None

 

(6) Name State, in which India’s first “Village of Books” inaugurated, recently?

 

  1. A) Maharashtra

 

  1. B) Madhya Pradesh

 

  1. C) Uttar Pradesh

 

  1. D) None

 

(7) What is the place of Andhra Pradesh in UDAY Scheme?

 

  1. A) 10 th

 

  1. B) 11 th

 

  1. C) 12 th

 

  1. D) 13 th

 

(8) Name the State, in which the Police Public Schools will be set up soon?

 

  1. A) Asom

 

  1. B) Rajasthan

 

  1. C) Haryana

 

  1. D) None

 

(9) Name the person, who has been appointed as Chairman of Tea Board of India, recently?

 

  1. A) Prabhat Kamal Bezboruah

 

  1. B) MS Boje Gowda

 

  1. C) P.S.D. Gowda

 

  1. D) None

 

(10) State the amount, which was raised by ICC for Women’s World Cup Prize money, recently?

 

  1. A) $ 1 Million

 

  1. B) $ 2 Million

 

  1. C) $ 3 Million

 

  1. D) $ 4 Million

 

(11) Name Indian Steel company, which has been signed steel supply deal with Australian steel group Arrium?

 

  1. A) Adani

 

  1. B) Anthony

 

  1. C) Adam

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) C    (2) A    (3) C    (4) A    (5) B    (6) A    (7) C    (8) C    (9) A     (10) B    (11) A

 

 

07 May 2017 Current Affairs

(1) Name the country, who has been won the Sultan Azlan Shah Hockey tournament, recently?

 

  1. A) Great Britain

 

  1. B) Australia

 

  1. C) Netherlands

 

  1. D) None

 

(2) Name the country, who has been made C919 passenger aircraft recently?

 

  1. A) China

 

  1. B) Austria

 

  1. C) Germany

 

  1. D) None

 

(3) Name the person, who has been won 2016 Wisden- MCC Cricket “Photograph of the year Award” recently?

 

  1. A) Saqib Mohammed

 

  1. B) Imran Tahir

 

  1. C) Saqib Majeed

 

  1. D) None

 

(4) Name the second state in India, which has been announced Jan-Dec FY, recently?

 

  1. A) Jharkhand

 

  1. B) Uttarakhand

 

  1. C) Himachal Pradesh

 

  1. D) None

 

(5) State the no. of training institutes to Skill drivers, Union Govt to set up in India?

 

  1. A) 100

 

  1. B) 101

 

  1. C) 102

 

  1. D) 103

 

Answers:-

 

(1) A    (2) A    (3) C    (4) A    (5) A

 

 

08 May 2017 Current Affairs

(1) State the date, on which we celebrate every year “World Red Cross Day”?

 

  1. A) 6th May

 

  1. B) 7th May

 

  1. C) 8th May

 

  1. D) 9th May

 

(2) Name the Union Minister, who has been inaugurated country is first bio refinery plant?

 

  1. A) Rajiv Pratap Rudy

 

  1. B) Manoj Sinha

 

  1. C) Nitin Gadkari

 

  1. D) None

 

(3) Name the person, who has been elected as President of Frame, recently?

 

  1. A) Emmanuel Macron

 

  1. B) Stephane Nicolas

 

  1. C) Pierre Bernard

 

  1. D) None

 

(4) Name the person who has been elected for Britain Independent Fellowship 2017, recently?

 

  1. A) Krishna Chatterjee

 

  1. B) Subhash Khot

 

  1. C) Yad vinder Malhi

 

  1. D) All the above

 

(5) Name the country, in which India organized a festival to mark Tagore’s 156 birth anniversary?

 

  1. A) Israel

 

  1. B) Egypt

 

  1. C) Libya

 

  1. D) Sudan

 

(6) Name the first woman Judge of Delhi High Court, who has been passed away on 6 May, 2017?

 

  1. A) Leila Seth

 

  1. B) Anna Chandy

 

  1. C) Gita Seth

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) C    (2) C    (3) A    (4) D    (5) B    (6) A

 

 

09 May 2017 Current Affairs

(1) Name the person, who has been elected as President of UN-Habitat, recently?

 

  1. A) M. Venkaiah Naidu

 

  1. B) Arun Jaitley

 

  1. C) Rajnath Singh

 

  1. D) None

 

(2) Name the Indian film, which has been become first Indian movie to cross Rs.1000 cr at box office, recently?

 

  1. A) Bahubali 2

 

  1. B) Rudramadevi

 

  1. C) Gona Ganna Reddy

 

  1. D) None

 

(3) Name the Indian origin girl, who has been scored 162 points in Britain’s Mensa IQ test?

 

  1. A) Lakshmi Gauri

 

  1. B) Sundar Gauri

 

  1. C) Rajgouri

 

  1. D) None

 

(4) Name the person, who has been topped UK’s rich list 2017?

 

  1. A) Hinduja brothers

 

  1. B) Reuben Brothers

 

  1. C) Lakshmi Nivas mittal

 

  1. D) None

 

(5) Name the major military exercise, which has been launched by Jordan, US, recently?

 

  1. A) Eager Tiger

 

  1. B) Eager Lion

 

  1. C) Eager Elephant

 

  1. D) None

 

(6) Name the Indian Boxer, who has been won the silver in Asian Boxing Championship, recently?

 

  1. A) Shiva Thapa

 

  1. B) Sumit Sangwan

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(7) Name the Indian Former Cricket player, who has been conferred with Fellowship Award in UK, recently?

 

  1. A) Ganguly

 

  1. B) Tendulkar

 

  1. C) Dravid

 

  1. D) Laxman

 

(8) Name the place in Chhattisgarh, to which the CRPF Command Shifted from Kolkata to it?

 

  1. A) Raigarh

 

  1. B) Bilaspur

 

  1. C) Raipur

 

  1. D) None

 

(9) Name the Indian Javelin Thrower, who has been qualified for London Worlds, recently?

 

  1. A) Devender Singh

 

  1. B) Neeraj Chopra

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(10) Name the Hollywood Actor, who has been bagged first ever ‘gender less’ award?

 

  1. A) Emma Watson

 

  1. B) Amy Adams

 

  1. C) Emma Stone

 

  1. D) None

 

(11) Name the state, which has to introduce boat ambulances in four districts, recently?

 

  1. A) Asom

 

  1. B) Goa

 

  1. C) Odisha

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) A    (2) A     (3) C    (4) A    (5) B     (6) C    (7) B    (8) C    (9) C    (10) A    (11) C

 

 

10 May 2017 Current Affairs

(1) Name the senior diplomat, who has to be Pakistan’s new High Commissioner to India?

 

  1. A) Sohail Mahmood

 

  1. B) Ashraf Qazi

 

  1. C) Javed Malik

 

  1. D) None

 

(2) Name the Indian American who has been nominated for the member of FERC, recently?

 

  1. A) Ajit Varadaraj pai

 

  1. B) Neil Chatterjee

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(3) Name the person, who has been presented, presidential Awards for classical Tamil, recently?

 

  1. A) Pranab Mukherjee

 

  1. B) Narendra Modi

 

  1. C) Rajnath Singh

 

  1. D) None

 

(4) Name the Indian woman cricketer, who han been became highest wicket taken in women’s ODI’s?

 

  1. A) Anjum Chopra

 

  1. B) Mithali Raj

 

  1. C) Jhulan Goswami

 

  1. D) None

 

(5) Name the legendary sitarist, who has been passed away in Karachi, Pakistan recently?

 

  1. A) Ustad Rais Khan

 

  1. B) Ustad Alikah

 

  1. C) Ustad N Saami

 

  1. D) None

 

(6) Name the person, who has been elected as President of South Korea, recently?

 

  1. A) Moon – Jae- in

 

  1. B) Park – Jen – Hi

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(7) Name the CM, who has been unveiled Logo and mascot by Asian Athletics Championships in Odisha State?

 

  1. A) Naveen Patnaik

 

  1. B) Nitish Kumar

 

  1. C) M. Parikar

 

  1. D) None

 

(8) State the day, on which we celebrate World Migratory Bird Day, every year?

 

  1. A) 8th May

 

  1. B) 9th May

 

  1. C) 10th May

 

  1. D) 11th May

 

(9) Name the Plan, which hs announced by Rajnath Singh to tackle of left wing Extremism, recently?

 

  1. A) SAMASYA

 

  1. B) SAMADHAN

 

  1. C) SAMANAM

 

  1. D) None

 

(10) Name USA based Indian, who has been won his 5th PSA litle, recently?

 

  1. A) Saurav Ghosal

 

  1. B) B.S. Anuroop

 

  1. C) Vikram Malhotra

 

  1. D) None

 

(11) Name the court of India, which has becomes first paperless digital court, recently?

 

  1. A) Supreme Court

 

  1. B) Delhi High Court

 

  1. C) Mumbai High Court

 

  1. D) Kolkata High Court

 

Answers:-

 

(1) A    (2) B    (3) A    (4) C    (5) A    (6) A    (7) A    (8) C    (9) B    (10) C    (11) A

 

 

11 May 2017 Current Affairs

(1) Name the person, who has been dismissal by Trump as FBI director, recently?

 

  1. A) J. Pickard

 

  1. B) James Comey

 

  1. C) Robert Multer

 

  1. D) None

 

(2) Name the person, who has been bagged Best Director and Best Actress Awards at NYIFF, recently?

 

  1. A) Konkona Sensharma

 

  1. B) Kona Rao Vat

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(3) Name the Organization, who has been hosted book fairs in Panchayats of India wide?

 

  1. A) NBT

 

  1. B) MBT

 

  1. C) SBT

 

  1. D) IBT

 

(4) Name the person, who has been appointed India’s Ambassador to Netherlands, recently?

 

  1. A) Venu Rajamony

 

  1. B) C.M. Bhandari

 

  1. C) M.K. Lokesh

 

  1. D) None

 

(5) Name the Calcutta High Court Judge, who has been Supreme Court order sentencing to six monthly imprisonment?

 

  1. A) Manoj Misra

 

  1. B) Ramesh Sinha

 

  1. C) C.S. Karnan

 

  1. D) None

 

(6) Name the person, who has been appointed Twitter India’s country Director, recently?

 

  1. A) Vikramjeet Singh

 

  1. B) Malik Singh

 

  1. C) Taranjeet Singh

 

  1. D) None

 

(7) Name the Indian Wrestler, who has been won bronze in Asian Wrestling Championship, recently?

 

  1. A) Sushit Kumar

 

  1. B) Harpreet Singh

 

  1. C) Yogeshwar Dutt

 

  1. D) None

 

(8) Name the senior NCP leader, who has been passed away after prolonged illness, recently?

 

  1. A) R.P. Patil

 

  1. B) Bhujbal

 

  1. C) Arjun Tulshiram

 

  1. D) None

 

(9) Name the country to replace its research station in Antarctica, recently?

 

  1. A) India

 

  1. B) Nepal

 

  1. C) Bhutan

 

  1. D) China

 

(10) State the day, on which we celebrated National Technology Day every year?

 

  1. A) 8 th May

 

  1. B) 9th May

 

  1. C) 10th May

 

  1. D) 11th May

 

(11) Name the person, who has been elected as Head of FIFA Government Committee, recently?

 

  1. A) Justice Khehar

 

  1. B) Justice Mukul Mudgal

 

  1. C) Justice Malhotra

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) B    (2) A    (3) A    (4) A    (5) C    (6) C    (7) B    (8) C    (9) A    (10) D    (11) B

 

 

12 May 2017 Current Affairs

(1) Name the person, who has been appointed as Defence Secretary, recently?

 

  1. A) Sanjay Mitra

 

  1. B) Sanjay Ghosh

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(2) Name the Metro Rail, which was offer job to members from transgender community, recently?

 

  1. A) Mumbai Metro Rail

 

  1. B) Delhi Metro Rail

 

  1. C) Hyderabad Metro Rail

 

  1. D) Kochi Metro Rail

 

(3) Name the person, who has been named as UN new Humanitarian Chief?

 

  1. A) Mark Low Cock

 

  1. B) Steve Smith

 

  1. C) Mark Tayler

 

  1. D) None

 

(4) Name the person, who has been appointed as Secretary of Department of Telecommunications?

 

  1. A) Aruna Sundararajan

 

  1. B) J. S. Deepak

 

  1. C) Mahima Sundararajan

 

  1. D) None

 

(5) State the toll free number of National Contact Center which was launched be Election Commission of India?

 

  1. A) 1811000950

 

  1. B) 1800111950

 

  1. C) 1800000950

 

  1. D) 1811111950

 

(6) Name the country, which has been declared end to Zika emergency?

 

  1. A) Brazil

 

  1. B) Sudan

 

  1. C) Korea

 

  1. D) None

 

(7) Name the Indian Cricket Player, who has been awarded life membership of MCC, recently?

 

  1. A) Sachin

 

  1. B) Dravid

 

  1. C) Laxman

 

  1. D) None

 

(8) Astronomers have discovered primitive atmosphere around a planet, what is the name of it?

 

  1. A) Neptune

 

  1. B) Saturn

 

  1. C) Uranus

 

  1. D) None

 

(9) Name the Woman Police Officer, who has been appointed as Gujarat’s First Woman Police Chief?

 

  1. A) Merin Joseph

 

  1. B) Sanjukta

 

  1. C) Geetha Johri

 

  1. D) None

 

(10) Name the Union Ministry, who has been launched a new app for Central Armed Police Forces, recently?

 

  1. A) Rajnath Singh

 

  1. B) Arun Jaitley

 

  1. C) Dattatreya

 

  1. D) None

 

(11) Name the person who has been appointed as new ambassador to France, recently?

 

  1. A) Vinay Mohan

 

  1. B) Mohan Kumar

 

  1. C) Aswin Kumar

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) A    (2) D    (3) A    (4) A    (5) B    (6) A    (7) C    (8) A    (9) C    (10) A    (11) A

 

 

13 May 2017 Current Affairs

(1) Name the Indian Actor, who has been appointed as WHO Goodwill Ambassador for Hepatitis?

 

  1. A) Amitabh Bachchan

 

  1. B) Shahrukh Khan

 

  1. C) Salman Khan

 

  1. D) None

 

(2) Name the Union Minister, who has been launched e-krishi Samvad portal, recently?

 

  1. A) Smriti Irani

 

  1. B) Radha Mohan Singh

 

  1. C) Sushma Swaraj

 

  1. D) None

 

(3) State the day, on which we celebrate every year International Nurses Day?

 

  1. A) 11th May

 

  1. B) 12th May

 

  1. C) 13th May

 

  1. D) 14th May

 

(4) Name the person who has been appointed as new Chancellor to Jawaharlal Nehru University, recently?

 

  1. A) Ved Prakash

 

  1. B) Ashok Thakur

 

  1. C) VK Saraswat

 

  1. D) None

 

(5) Name the surface to air missile which has been test fired on 11 May, 2017 by India?

 

  1. A) Spyder

 

  1. B) Lizard

 

  1. C) Mosquito

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) A    (2) B    (3) B    (4) C    (5) A

 

—————————————————————————————————————————–
14 May 2017 Current Affairs

(1) State the day, on which we celebrate International Mother’s Day every year?

 

  1. A) May 11

 

  1. B) May 12

 

  1. C) May 13

 

  1. D) May 14

 

(2) State the Govt, which has to declare no school bag day on Saturdays in Govt Schools?

 

  1. A) UP Govt

 

  1. B) MP Govt

 

  1. C) AP Govt

 

  1. D) None

 

(3) Name the State, which has been top in the Public Affairs Index of 2017 released recently?

 

  1. A) Karnataka

 

  1. B) Kerala

 

  1. C) TamilNadu

 

  1. D) Bihar

 

(4) Name the Village in Mumbai State, which has been won the Smart Village Award, recently?

 

  1. A) ISKCON’s Govardhan Eco Village

 

  1. B) ISKCON’s Krishna Eco Village

 

  1. C) ISKCON’s Balarama Eco Viollage

 

  1. D) None

 

(5) State the medals, which were India Claimed at World Para Athletics Grand Prix, Beijing, recently?

 

  1. A) Two Gold Medals

 

  1. B) Two Silver Medals

 

  1. C) One Gold, One Silver

 

  1. D) One Gold, One Bronze

 

Answers:-

 

(1) D    (2) A    (3) B    (4) A    (5) D

 

 

15 May 2017 Current Affairs

(1) Name the city, in which India’s first electric cab fleet to be launched soon?

 

  1. A) Nagpur

 

  1. B) Lucknow

 

  1. C) Raypur

 

  1. D) None

 

(2) State the Day, on which we Observed International Day of Families every years?

 

  1. A) 15th May

 

  1. B) 16th May

 

  1. C) 17th May

 

  1. D) 18th May

 

(3) Name the Formula One racer, who has been won Spanish Grand Prix, recently?

 

  1. A) Valtteri Bottas

 

  1. B) Lewis Hamilton

 

  1. C) Sebastian Vettel

 

  1. D) None

 

(4) Name the Former Puducherry Chief Minister who has been passed away, recently?

 

  1. A) Rangaswamy

 

  1. B) Farook

 

  1. C) Ramaswamy

 

  1. D) None

 

(5) Name the new missile test, which was test fired by North Korea on 15 May, 2017?

 

  1. A) Hwasong – 5

 

  1. B) Hwasong – 6

 

  1. C) Hwasong – 12

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) A    (2) A    (3) B    (4) C    (5) C

 

 

16 May 2017 Current Affairs

(1) Name the Indian driver, who has been became the first Indian to win GP3 Race, at Barcelona?

 

  1. A) Arjun Maini

 

  1. B) Narain Karthikeyan

 

  1. C) Karun Chandhok

 

  1. D) None

 

(2) Name the person, who has been appointed as Prime Minister of France, recently?

 

  1. A) Emmanuel Macron

 

  1. B) Edouard Philippe

 

  1. C) Lewis Philippe

 

  1. D) None

 

(3) State the India rank, in which World Bank Powerlist recently released?

 

  1. A) 26

 

  1. B) 27

 

  1. C) 28

 

  1. D) 29

 

(4) Name the Indian Women Opening Pair Sets a new World Record in One-Day International, recently?

 

  1. A) Deepti Sharma & Asha Rawat

 

  1. B) Poonam Raut & Asha Rawat

 

  1. C) Deepti Sharma & Poonam Raut

 

  1. D) None

 

(5) Name the Indian Professor, who has been bagged INSA Young Scientist Award, recently?

 

  1. A) Aravind Kumar Rengan

 

  1. B) Ashok Kumar Rengan

 

  1. C) Arjun Kumar Rengan

 

  1. D) None

 

(6) State the day, on which we Observe National Dengue Day every year?

 

  1. A) 13th May

 

  1. B) 14th May

 

  1. C) 15th May

 

  1. D) 16th May

 

Answers:-

 

(1) A    (2) B    (3) A    (4) C    (5) A    (6) D

 

 

17 May 2017 Current Affairs

(1) What is the theme of 2017’s World Telecommunication and Information Society Day?

 

  1. A) Big Data for Big Impact

 

  1. B) Small Data for Big Impact

 

  1. C) Small Impart for small

 

  1. D) None

 

(2) Name the person, who has been appointed as the deputy executive secretary of UNFCCC?

 

  1. A) Ovais Harmad

 

  1. B) Ovais Sarmad

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(3) Name the country, which has been inked MoU with Andhra Pradesh to speed up the new capital Amaravati,

recently?

 

  1. A) China

 

  1. B) Japan

 

  1. C) Singapore

 

  1. D) None

 

(4) What is the Prize money of Winners in the upcoming ICC Champions Trophy 2017?

 

  1. A) $ 4.5 million

 

  1. B) $ 2.2 million

 

  1. C) $ 1.1 million

 

  1. D) None

 

(5) Name the State in India, which has been to start country’s first ornamental fish park?

 

  1. A) Tamil Nadu

 

  1. B) Karnataka

 

  1. C) Kerala

 

  1. D) None

 

(6) State the no. of agreements India and palestine inked in New Delhi, recently?

 

  1. A) 2

 

  1. B) 3

 

  1. C) 4

 

  1. D) 5

 

Answers:-

 

(1) A   (2) B    (3) C    (4) B    (5) A    (6) D

 

 

18 May 2017 Current Affairs

(1) Name the American humorist, who has been won Mark Twain Prize 2017, recently?

 

  1. A) David Letterman

 

  1. B) Jon Stewart

 

  1. C) Justin Wilson

 

  1. D) None

 

(2) Name veteran Bollywood actress, who had been passed away on 18 May 2017?

 

  1. A) Reema Sen

 

  1. B) Reema Lagoo

 

  1. C) Pooja Bhatt

 

  1. D) None

 

(3) Name the Athlete, who has been broke the men’s 400 m national record in Indian Grand Prix, recently?

 

  1. A) Sachin Baby

 

  1. B) Rajiv Arokia

 

  1. C) Mohammad Anas

 

  1. D) None

 

(4) Name the Indian Nature Activist, who has been won 2017 Whitley Award, recently?

 

  1. A) Sanjay Gubbi

 

  1. B) Purnima Barman

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(5) Name the Indian Scientist, who has been won Dan David Prize 2017, recently?

 

  1. A) Ashoke Sen

 

  1. B) Aditi Pant

 

  1. C) Shrinivas Kulkarni

 

  1. D) None

 

(6) State the day on which World AIDS Vaccine Day takes place every year?

 

  1. A) 16th May

 

  1. B) 17th May

 

  1. C) 18th May

 

  1. D) 19th May

 

Answers:-

 

(1) A    (2) B    (3) C    (4) C    (5) C    (6) C

 

 

20 May 2017 Current Affairs

(1) Which country’s Men’s team won compound gold in World Cup Archery, Shanghai, recently?

 

  1. A) India

 

  1. B) USA

 

  1. C) Iran

 

  1. D) Colombia

 

(2) Name the Indian girl, who has been won the 2 gold medals in the first Asia level Yoga Competition?

 

  1. A) Hampi

 

  1. B) Vaishnavi Shone

 

  1. C) Harika

 

  1. D) None

 

(3) Name the Indian Air Marshal, who has been appointed as Deputy Chief of Integrated Defence Staff?

 

  1. A) PN Pradhan

 

  1. B) Arup Raha

 

  1. C) Pradeep Vasant

 

  1. D) None

 

(4) Name the person, who has been elected as 2nd time President of Iran, recently?

 

  1. A) Ebrahim Raisi

 

  1. B) Hassan Rouhani

 

  1. C) Javed Zarif

 

  1. D) None

 

(5) Name the cheapest respiratory filter, which has been developed by IIt Delhi, recently?

 

  1. A) Naso filters

 

  1. B) Gaso filters

 

  1. C) Naso breathers

 

  1. D) Gaso breathers

 

(6) Name the person, who has been released book series written by M.S. Swaminathan, recently?

 

  1. A) Narendra Modi

 

  1. B) Arun Jaitley

 

  1. C) Rajnath Singh

 

  1. D) None

 

(7) State the day, on which we celebrate World Metrology Day every year?

 

  1. A) 18 May

 

  1. B) 19 May

 

  1. C) 20 May

 

  1. D) 21 May

 

(8) Name the Hyderabad’s first Private airline, which was get licence in UDAN scheme, recently?

 

  1. A) Turbo Megha Airways

 

  1. B) Turbo Jet Airways

 

  1. C) Turbo Fly Airways

 

  1. D) None

 

(9) Name the Indian Company, which has got the place in Global Powers of Luxuty Goods report?

 

  1. A) Gitanjali Gems

 

  1. B) Titan Company

 

  1. C) PC Jeweller

 

  1. D) All the above

 

(10) Name the Union Minister, who has been attend the G-20 Labour and Employment Ministers Meet held in

Germany?

 

  1. A) Venkaiah Naidu

 

  1. B) Arun Jaitley

 

  1. C) Rajnath Singh

 

  1. D) Bandaru Dattatreya

 

(11) Name the Organization, which has been banned open defection, waste dumping on Yamuna Flood Plains?

 

  1. A) SGT

 

  1. B) BGT

 

  1. C) NGT

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) A    (2) B    (3) A    (4) B    (5) A    (6) A    (7) C    (8) A    (9) D    (10) D    (11) C

 

 

21 May 2017 Current Affairs

(1) Name the Woman, who has been became first Indian woman to conquer Mt. Everest twice within 5 days?

 

  1. A) Anshu Jamsenpa

 

  1. B) Anshu Sharma

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(2) Name the Indian student, who has been won the Intel International Science Award?

 

  1. A) Prashant Narayan

 

  1. B) Prashant Ranganathan

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(3) State the date, on which we have been Observed National anti terrorism day?

 

  1. A) 21st May

 

  1. B) 22nd May

 

  1. C) 23rd May

 

  1. D) 24th May

 

(4) What is the name of new bacterium, which has been newly found NASA recently?

 

  1. A) Abdul Kalamii

 

  1. B) Kalam Bacteria

 

  1. C) Solibacillus Kalamii

 

  1. D) None

 

(5) Name the Indian Woman, who has been elected as Councillor to city of London Corporation, recently?

 

  1. A) Rehana Ameer

 

  1. B) Rehana Jameer

 

  1. C) Rehana Sayyad

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) A    (2) B    (3) A    (4) C    (5) A

 

 

22 May 2017 Current Affairs

(1) Name the country, which has to build war museum in Manipur?

 

  1. A) Russia

 

  1. B) Japan

 

  1. C) America

 

  1. D) None

 

(2) State the no.of Railway Stations in India. In which free Wi-Fi facility inaugurated, recently?

 

  1. A) 25

 

  1. B) 26

 

  1. C) 27

 

  1. D) 28

 

(3) Which country was won all 10 gold medals in South Asian Junior Table Tennis Championship?

 

  1. A) India

 

  1. B) China

 

  1. C) Japan

 

  1. D) None

 

(4) Name the Tennis Player, who has been won Italian Open Men’s Single Title, recently?

 

  1. A) Alexander Zverev

 

  1. B) Mischa Zverev

 

  1. C) Novak Djokovic

 

  1. D) None

 

(5) Which state police, have been began “No Helmet No Petrol” drive, recently?

 

  1. A) Madhya Pradesh

 

  1. B) Uttar Pradesh

 

  1. C) Andhra Pradesh

 

  1. D) None

 

(6) State the day, on which we celebrate International Day of Biological Diversity every year?

 

  1. A) 22nd May

 

  1. B) 23rd May

 

  1. C) 24th May

 

  1. D) 25th May

 

(7) Name the IPL team, which has been won 2017’s IPL title, recently?

 

  1. A) Mumbai Indians

 

  1. B) Rising Pune Supergiants

 

  1. C) Chennai Super Kings

 

  1. D) None

 

(8) Name the country, which was the second largest steel producer in the World by ISSF?

 

  1. A) China

 

  1. B) Japan

 

  1. C) India

 

  1. D) None

 

(9) What is the name of the superfast train which was flagged on 22 May,2017?

 

  1. A) Tejas Express

 

  1. B) Vegas Express

 

  1. C) Speed Express

 

  1. D) None

 

(10) Name the port trust of India, which has been bagged two best performance awards, recently?

 

  1. A) Kandla

 

  1. B) Paradeep

 

  1. C) Chennai

 

  1. D) Cochin

 

(11) Name football club, which has been won the 38th Federation cup Football Torunament?

 

  1. A) East Bengal

 

  1. B) Mohun Bagan

 

  1. C) Bengaluru FC

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) B    (2) D    (3) A    (4) A    (5) B    (6) A    (7) A   (8) C    (9) A   (10) D   (11) C

 

 

23 May 2017 Current Affairs

(1) Name the Indian young cartoonist, who has been won WWF International President’s Awards, recently?

 

  1. A) Vijay Narain

 

  1. B) Rohan Chakravarty

 

  1. C) R.K. Laxman

 

  1. D) None

 

(2) Name the team, which has been won the Ice Hockey World Title, recently?

 

  1. A) Canada

 

  1. B) Sweden

 

  1. C) Germany

 

  1. D) None

 

(3) Name the Organisation, which has been released the first draft of nuclear ban treaty?

 

  1. A) United Nations

 

  1. B) G-7 Countries

 

  1. C) G – 20, Countries

 

  1. D) None

 

(4) Name the album singer, who has been bagged 13 awards at 2017 Billboard Music Awards?

 

  1. A) Drake

 

  1. B) Adele

 

  1. C) Justin Bieber

 

  1. D) None

 

(5) State the Day, on which we celebrate World Turtle Day every year?

 

  1. A) 21 st May

 

  1. B) 22nd May

 

  1. C) 23rd May

 

  1. D) 24th May

 

(6) Name the place, in which the 70th World Health Assembly Opened on 22 May 2017?

 

  1. A) Jeneva

 

  1. B) Karachi

 

  1. C) New Delhi

 

  1. D) None

 

(7) Name the senior Journalist, who has been appointed as Ambassador to Swachh Andhra Mission, recently?

 

  1. A) Appala Swamy

 

  1. B) N.P. Rajendran

 

  1. C) T. Kutumba Rao

 

  1. D) None

 

(8) Name the James Bond hero, who has been died at 89 on 23 May, 2017?

 

  1. A) Roger Moore

 

  1. B) David Niven

 

  1. C) Barry Nelson

 

  1. D) None

 

(9) Name the person, who has been released the book “India 2017 year book”, recently?

 

  1. A) Arun Jaitley

 

  1. B) Rajnath Singh

 

  1. C) Dattatreya

 

  1. D) None

 

(10) Name the person, who has been inaugurated series of projects in Gujarat, recently?

 

  1. A) Amit Shaw

 

  1. B) Narendra Modi

 

  1. C) Venkaiah Naidu

 

  1. D) None

 

(11) Name the Bollywood Actress, who has been won International Humanitarian Award, recently?

 

  1. A) Jacqueline Fernandez

 

  1. B) Rani Mukerji

 

  1. C) Sunny Leone

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) B    (2) B    (3) A    (4) A    (5) C    (6) A    (7) C    (8) A    (9) B    (10) B    (11) A

 

 

24 May 2017 Current Affairs

(1) Name the Person, who has been resigned as Nepal Prime Minister, recently?

 

  1. A) Sushil Koirala

 

  1. B) Deuba

 

  1. C) Prachanda

 

  1. D) None

 

(2) Name the state, which was decided to form “good morning” squads to tackle open defecation in it?

 

  1. A) Maharashtra

 

  1. B) Manipur

 

  1. C) Meghalaya

 

  1. D) Asom

 

(3) Under the GST bill entertainment, cable TV, DTH services will attract on which percentage?

 

  1. A) 15

 

  1. B) 18

 

  1. C) 20

 

  1. D) 28

 

(4) Name the person, who has been called for creation of Asia Africa Growth Corridor, recently?

 

  1. A) Narendra Modi

 

  1. B) Amit shaw

 

  1. C) Rajnath Singh

 

  1. D) None

 

(5) Who has been unveiled the World’s first Philosophical book on God, recently?

 

  1. A) Kiren Rijiju

 

  1. B) Sadananda Gowda

 

  1. C) Gadkari

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) C    (2) A    (3) B    (4) A    (5) A

 

 

25 May 2017 Current Affairs

(1) Name the Indian Badminton player, who has been elected as member to BWF Athletes Commission, recently?

 

  1. A) P.C. Tulasi

 

  1. B) P.V. Sindhu

 

  1. C) AswimiPonnappa

 

  1. D) None

 

(2) Which portal was launched the government of India for online document verification, recently?

 

  1. A) e ABHYAS

 

  1. B) e SANAD

 

  1. C) e VIDYA

 

  1. D) None

 

(3) Name the person, who has been sworn in as new President of Ecuador, recently?

 

  1. A) Guillermo Lasso

 

  1. B) Lenin Marc

 

  1. C) Lenin Moreno

 

  1. D) None

 

(4) Name the first amputee swimmer, who has been swim across Red Sea, recently?

 

  1. A) Omar Eissa

 

  1. B) Farida Osman

 

  1. C) Maii Atis

 

  1. D) Omar Hegazy

 

(5) Name the senior IAS Officer, who has been took charge as Defence Secretary, recently?

 

  1. A) Sanjay Mitra

 

  1. B) Rajive Kumar

 

  1. C) Rashmi Verma

 

  1. D) None

 

(6) Name the river, in which India’s First Underwater Rail Tunnel Completed, recently?

 

  1. A) Hooghly

 

  1. B) Damodar

 

  1. C) Mahananda

 

  1. D) Teesta

 

(7) Name the Union Territory, which has been presented tax -free budget for fiscal 2017-18, recently?

 

  1. A) Chandigarh

 

  1. B) Lakshadweep

 

  1. C) Puducherry

 

  1. D) None

 

(8) Name the first country in Asia, which has been ruled in favour of same sex marriage, recently?

 

  1. A) Taiwan

 

  1. B) Hong Kong

 

  1. C) Yemen

 

  1. D) None

 

(9) Name the Indian City, which has been 2nd place in World’s most Crowded cities?

 

  1. A) Chennai

 

  1. B) Delhi

 

  1. C) Bengaluru

 

  1. D) Mumbai

 

(10) Name the Union Minister, who has been launched BSNL’s Satellite Phone service, recently?

 

  1. A) Manoj Sinha

 

  1. B) Kalraj Mishra

 

  1. C) Ananthkumar

 

  1. D) None

 

(11) State the place of Taj Mahal, in World’s top 10 global landmarks?

 

  1. A) 2

 

  1. B) 3

 

  1. C) 4

 

  1. D) 5

 

Answers:-

 

(1) B    (2) B    (3) C    (4) D    (5) A    (6) A    (7) C   (8) A    (9) D    (10) A    (11) D

 

26 May 2017 Current Affairs

(1) Name the senior bureaucrat, who has been appointed as new Secretary of CBSE, recently?

 

  1. A) Gurucharan

 

  1. B) Anurag Tripathy

 

  1. C) Sekhar Basu

 

  1. D) None

 

(2) Name the person, who has been appointed IAMAI Chairman, recently?

 

  1. A) Subho Ray

 

  1. B) Rajan Anandan

 

  1. C) Kunal Shah

 

  1. D) None

 

(3) Name the state in which its agriculture minister launched e-plant clinics, recently?

 

  1. A) Haryana

 

  1. B) Uttar Pradesh

 

  1. C) Jammu & Kashmir

 

  1. D) None

 

(4) Name Organization, who has to host Asian Junior Tennis Championship 2017?

 

  1. A) TCL

 

  1. B) HCL

 

  1. C) WIPRO

 

  1. D) None

 

(5) What is the name of longest bridge in India?

 

  1. A) Dhola – Sadiya

 

  1. B) Bandra – Worli

 

  1. C) Jammu _ Srinagar

 

  1. D) None

 

(6) Name the Union Ministry, which has been banned sale of Cattle for slaughter, recently?

 

  1. A) Environment – Water

 

  1. B) Environment – Forests

 

  1. C) Forests – Water

 

  1. D) None

 

(7) Name the author, who has been wrote the book “Winning Like Virat Think and Succeed Like Khloe”, recently?

 

  1. A) Abhirup Bhattacharya

 

  1. B) Swarup Bhattacharya

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(8) Name the Punjab former DGP, who has been named as “Punjab Super Cor”, recently Died?

 

  1. A) Rajender Singh

 

  1. B) KPS Gill

 

  1. C) SSP Gill

 

  1. D) None

 

(9) Name the Vaccination drive, which has been launched by CP CM, recently?

 

  1. A) Cholera

 

  1. B) Malaria

 

  1. C) Japanese Encephalitis

 

  1. D) None

 

(10) Name the country, which has been blocked 21 media websites in it, recently?

 

  1. A) Egypt

 

  1. B) Jordan

 

  1. C) Qatar

 

  1. D) None

 

(11) Name the country, in which the 2017 NATO Summit was held, recently?

 

  1. A) Belgium

 

  1. B) Turkey

 

  1. C) Sudan

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) B    (2) B    (3) C    (4) B    (5) A    (6) B    (7) A    (8) B    (9) C    (10) A    (11) A

 

 

27 May 2017 Current Affairs

(1) Name the Union Minister, who has been flagged off Slum Yuva Daud in New Delhi, recently?

 

  1. A) Suresh Prabhu

 

  1. B) Vijay Goel

 

  1. C) Kalraj Mishra

 

  1. D) Anantha Kumar

 

(2) Name the country, in which the two-day G-7 summit held recently?

 

  1. A) Italy

 

  1. B) Brezil

 

  1. C) Turkey

 

  1. D) Sudan

 

(3) Name the place in Assam, in which PM Modi laid foundation stone for AIIMS, recently?

 

  1. A) Guwahati

 

  1. B) Digbai

 

  1. C) Changsari

 

  1. D) None

 

(4) Name the person, who has been presented the Dr. Ambedkar National Awards, recently?

 

  1. A) Narendra Modi

 

  1. B) Rajnath Singh

 

  1. C) Arun Jaitley

 

  1. D) Pranab Mukherjee

 

(5) Name the football Club, which has been won 2016-17 UEFA Europe League Title, recently?

 

  1. A) Manchester United

 

  1. B) Football Club Ajax

 

  1. C) Liverpool

 

  1. D) None

 

(6) Name the person, who has been flagged off country’s first E-Vehicle Public Transport recently?

 

  1. A) Nitin Gadkari

 

  1. B) Sadananda Gowda

 

  1. C) Vijay Goel

 

  1. D) None

 

(7) State the amount which was announced by India assistance to Mauritius, recently?

 

  1. A) $ 500 mn

 

  1. B) $ 600 mn

 

  1. C) $ 700 mn

 

  1. D) $ 800 mn

 

(8) Name the Indian American, who has been nominated US Court of Appeals, recently?

 

  1. A) Aroop Thapar

 

  1. B) Anand Thapar

 

  1. C) Amul Thapar

 

  1. D) None

 

(9) Name the person, who has been assumed as Chairman of National Commission for Minorities?

 

  1. A) Syed Ghayorul Hasan Rizvi

 

  1. B) Mohamud Ghayorul Hasan Rizvi

 

  1. C) Mukhtar Abbas Naqvi

 

  1. D) None

 

(10) Name the person, who has been got honorary Doctorate degree from Harvard University, recently?

 

  1. A) Mark Zuckerberg

 

  1. B) Sunder Pichai

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(11) Name the State, which has been announced pension scheme for journalists, recently?

 

  1. A) Sikkim

 

  1. B) Haryana

 

  1. C) Punjab

 

  1. D) Goa

 

Answers:-

 

(1) B    (2) A    (3) C    (4) D    (5) A    (6) A    (7) A    (8) C    (9) A    (10) A    (11) B

 

 

28 May 2017 Current Affairs

(1) Name the person, who has been flagged off Delhi Metro Heritage Line, recently?

 

  1. A) Kejriwal

 

  1. B) Venkaiah Naidu

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(2) Name the iphone company, which has opened its first official store in Southeast Asia, recently?

 

  1. A) Nokia

 

  1. B) Oppo

 

  1. C) Apple

 

  1. D) Micra Max

 

(3) Name the Indian fencer, who has been won gold in International Fencing Tournament, recently?

 

  1. A) Bhavani Devi

 

  1. B) Jessica Corby

 

  1. C) Sarah Jane Hampson

 

  1. D) None

 

(4) Name the place, in which the researchers discovered glass frog, recently?

 

  1. A) Peru

 

  1. B) Colombia

 

  1. C) Ecuador

 

  1. D) None

 

(5) Name the person, who has been laid the foundation stone for IARI at Gogamukh, Assam?

 

  1. A) Amit Shah

 

  1. B) Narendra Modi

 

  1. C) Venkaiah Naidu

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) C    (2) C    (3) A    (4) C    (5) B

 

 

29 May 2017 Current Affairs

(1) State the day, on which we observed international Day of United Nations peace keepers every year?

 

  1. A) 26 May

 

  1. B) 27 May

 

  1. C) 28 May

 

  1. D) 29 May

 

(2) Name the student from India, who has been selected for the FIFA Programme in Russia?

 

  1. A) Anitha kamboj

 

  1. B) Ananya Kamboj

 

  1. C) Amala Kamboj

 

  1. D) None

 

(3) Name the badminton team, which has been won in 2017’s Sudirman Cup, recently?’

 

  1. A) China

 

  1. B) Japan

 

  1. C) South Korea

 

  1. D) None

 

(4) Name the person, who has been got kendra Sangeet Natak Akademi Award, recently?

 

  1. A) Ratikant Mohapatra

 

  1. B) Satyabrata Raut

 

  1. C) Laxmidhar Raut

 

  1. D) All the above

 

(5) Name the state, in which India has its first 3 cases of the Zika Virus, recently?

 

  1. A) Gujarat

 

  1. B) Assm

 

  1. C) Goa

 

  1. D) None

 

(6) Name Union Minister, who has been launched Anti – Ragging Mobile App, recently?

 

  1. A) Prakash Javadekar

 

  1. B) Kalraj Mishra

 

  1. C) Anant Geete

 

  1. D) None

 

(7) Name the F1 racer, who has been won Monaco Grand Prix, recently?

 

  1. A) Lewis Hamilton

 

  1. B) Kimi Raikkonen

 

  1. C) Sebastian Vettel

 

  1. D) None

 

(8) Name the city police, who have been received FICCI smart policing award 2017, recently?

 

  1. A) Jharkhand

 

  1. B) Raypur

 

  1. C) Pune

 

  1. D) Bengaluru

 

(9) Name the Union Minister, who has been inaugurated DRDO’s Aeronautical Test Range in Karnataka, recently?

 

  1. A) Dattathreya

 

  1. B) Venkaiah Naidu

 

  1. C) Rajnath Singh

 

  1. D) Arun Jailey

 

(10) Name the BSF officer, who has been climbed the Mount Everest a record of 6 times?

 

  1. A) Loveraj Singh

 

  1. B) Love Mohit Singh

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(11) Name the Village in Manipur, which has been declared as Biodiversity Heritage site, recently?

 

  1. A) Bongli

 

  1. B) Karang

 

  1. C) Gomi

 

  1. D) Dailong

 

Answers:-

 

(1) D    (2) B    (3) C    (4) D    (5) A    (6) A    (7) C    (8) C    (9) D    (10) A    (11) D

 

 

30 May 2017 Current Affairs

(1) Name the person, who has to be awarded the Akademi Ratna Award in October?

 

  1. A) Sunil Kothari

 

  1. B) Anil Kothari

 

  1. C) Both

 

  1. D) None

 

(2) Name the Bollywood Actress, who has been bagged Dadasaheb Phalke Award, recently?

 

  1. A) Anushka Sharma

 

  1. B) Priyanka Chopra

 

  1. C) Katrina Kaif

 

  1. D) None

 

(3) Name the former Greece Prime Minister, who has been died at 98, recently?

 

  1. A) Constantine Nopul

 

  1. B) Constantine Abbas

 

  1. C) Constantine Mitsotakis

 

  1. D) None

 

(4) Name the new campaign, launched by Union Govt, to promote Sanitation?

 

  1. A) House Band

 

  1. B) Room Band

 

  1. C) Darwaza Band

 

  1. D) None

 

(5) Name the country, which has been launched first ever Women’s TV Channel, recently?

 

  1. A) Afghanistan

 

  1. B) Bangladesh

 

  1. C) Pakistan

 

  1. D) None

 

(6) Name the Veteran Telugu Film Maker, who has been died 30 May, 2017?

 

  1. A) Dasari Narayana Rao

 

  1. B) Balachandar

 

  1. C) Bapu

 

  1. D) None

 

(7) State the date, on which US successfully tested intercontinental ballistic missile test, recently?

 

  1. A) 29 May

 

  1. B) 30 May

 

  1. C) 31 May

 

  1. D) None

 

(8) Name the person, who has been presented Hindi Sevi Samman Awards on 30 May, 2017?

 

  1. A) Narendra Modi

 

  1. B) Amitshaw

 

  1. C) Pranab Mukherjee

 

  1. D) None

 

(9) Name the country, which was signed MoU on Defence Cooperation with India on 29 May, 2017?

 

  1. A) Fiji

 

  1. B) Ghana

 

  1. C) China

 

  1. D) None

 

(10) Name the state, which has been banned of plastic bags below 50 microns?

 

  1. A) Goa

 

  1. B) Gujarat

 

  1. C) Assam

 

  1. D) None

 

Answers:-

 

(1) A    (2) B    (3) C    (4) C    (5) A    (6) A    (7) B    (8) C    (9) A    (10) A

 

 

31 May 2017 Current Affairs

(1) State the day, on which we celebrate world No Tobacco Day every year?

 

  1. A) 28 May

 

  1. B) 29 May

 

  1. C) 30 May

 

  1. D) 31 May

 

(2) Name the person, who has been appointed as Vice-Chairperson of National Commission for Minorities?

 

  1. A) Sulekha Kumbhare

 

  1. B) George Kurian

 

  1. C) Sunil Singhi

 

  1. D) None

 

(3) Name the organization, which has been inked with ISRO for fodder acreage estimation?

 

  1. A) Amul

 

  1. B) Heritage

 

  1. C) Sangam

 

  1. D) None

 

(4) By what technology, IIT Kharagpur developed new pollution free, Biofuel, recently?

 

  1. A) Soil – to- Water

 

  1. B) Soil – to – air

 

  1. C) Soil – to – Soil

 

  1. D) None

 

(5) Name the country, which has to be first in World to run all govt ports on green energy?

 

  1. A) India

 

  1. B) China

 

  1. C) Pakistan

 

  1. D) Srilanka

 

(6) Name the Indian cricketer, who has been placed in top 10 of ICC ODI rankings, recently?

 

  1. A) M.S. Dhoni

 

  1. B) Yav Rj Singh

 

  1. C) Virat Kohli

 

  1. D) Rohit Sharma

 

(7) Name the place in which the 70th World Health Assembly was held, recently?

 

  1. A) Geneva

 

  1. B) Zurich

 

  1. C) Milan

 

  1. D) None

 

(8) With which country’s collaboration India is being constructed Bullet train project?

 

  1. A) Singapore

 

  1. B) Japan

 

  1. C) Malaysia

 

  1. D) China

 

(9) Which city’s Police were launched bicycle patrols for better Policing, recently?

 

  1. A) Mumbai

 

  1. B) Delhi

 

  1. C) Bengaluru

 

  1. D) Chennai

 

Answers:-

 

(1) D    (2) B    (3) A    (4) C    (5) A    (6) C    (7) A    (8) B    (9) B

 

—————————————————————————————————————————–

Current Affair Month of April 2017

DAY 1st APRIL

Q. (1) Name the Space Center, which has been launched the first recycled rocket, recently?
A) Space X
B) Space Y
C) Space Z
D) None

Q. (2) State the No. of sports persons received Padma Shri Awards, recently?
A) 6
B) 7
C) 8
D) 9

Q. (3) Name the person, who has been appointed as Chairperson of CBEC?
A) Vanaja Sarna
B) Vanaja Devi
C) Ram Tirath
D) S. Ramesh

Q. (4) Name the veteran cricket player, who has been launched his own social media app called 100 MB Cricket?
A) V V S Laxman
B) Rahul Dravid
C) Ganguly
D) Sachin Tendulkar
Q. (5) Name the Tiger Reserve, which has become first in India get official mascot ?
A) Kanha National Park
B) Guindy National Park
C) Desert National Park
D) None

Q. (6) Name the Malaysian PM, who has been visited India recently?
A) Najib Razak
B) Najib Sultan
C) Najib Aktar
D) None

Q. (7) Name the person, who has been built World’s First Museum of Polar Lands, recently?
A) Jean – Christophe Victor
B) Victor Samuel
C) Paul Victor
D) None

Q. (8) Name the state, which has to pay power bill subsidy to consumers, recently?
A) Asom
B) Bihar
C) Goa
D) None

Q. (9) Name the court, which has now allows candidates above 25 years of age to appear in 2017 NEET Exam?
A) Supreme Court
B) Delhi High court
C) Mumbai High Court
D) None

Q. (10) Name the Indian C.M. Who has been got USIBC Transformative Chief Minister, recently?
A) N. Chandrababu Naidu
B) K. Chandrashekar Rao
C) Nitish Kumar
D) None
Answers:-
(1) A (2 ) C (3) A (4) D (5) A (6) A (7) A (8) B (9) A (10) A

——————————————————————————————————————————
DAY 2nd APRIL
Q. (1) Name the Indian Badminton Player, who has been lifted Indian Open Badminton title?
A) P.V. Sindhu
B) Saina Nehwal
C) Sania Mirza
D) None

Q. (2) State the day, on which the World Autism Awareness Day Observed every year?
A) April 1st
B) April 2nd
C) April 3rd
D) April 4th

Q. (3) Name the marathon racer smashes three world records at Prague Half Marathon, recently?
A) Fancy Chemtai
B) Violah Jepchum
C) Joyciline
D) None

Q. (4) State the day, on which 81st Foundation Day of Odisha observed?
A) April 1st 2017
B) April 1st 2016
C) April 1st 2015
D) April 1st 2014

Q. (5) Name the country, which has been joined recently 7th member of SASEC?
A) Malaysia
B) Myanmar
C) Serbia
D) Indonesia
Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) A (5) B

—————————————————————————————————–
DAY 3rd APRIL
Q. (1) Name the veteran tennis player, who has been won the Miami open – 2017 in Florida?
A) Roger Federer
B) Rafael Nadal
C) Andy Murray
D) None

Q. (2) Name the diplomat, who had been took the charge as New Consul General of Dubai?
A) Abhay Kumar
B) Vipul
C) Atul Khare
D) None

Q. (3) Name the country, which has been signed 7 agreements with India, recently?
A) Malaysia
B) Myanmar
C) Sri Lanka
D) Singapore

Q. (4) Name the Justice, who has been appointed as Chief Justice of Madras High Court, recently?
A) Rekha Doshit
B) Fathima Beevi
C) Indira Banerjee
D) None

Q. (5) Name the Union Minister, who has been launched Power Tex India Scheme, recently?
A) Smriti Irani
B) Sushma Swaraj
C) N. Seetha Raman
D) None
Answers:-
(1) A (2) B (3) A (4) C (5) A

——————————————————————————————————————–

DAY 4th APRIL
Q. (1) Name the educational Institution, which has been ranked best by HRD Ministry, recently?
A) IISC Bangalore
B) Banaras Hindu University
C) Jawaharlal Nehru University
D) None

Q. (2) Name the state, which has been launched ‘MP e-nagarpalika’ app recently?
A) Maharashtra
B) Madhya Pradesh
C) Meghalaya
D) Sikkim

Q. (3) State the date, on which 19th Commonwealth Forestry Conference 2017 began, recently?
A) 2nd April
B) 3rd April
C) 4th April
D) 5th April

Q. (4) Name Women cricket Player, who has been adjudged the “Women’s player of the year Award,
recently?
A) Harmanpreet Kaur
B) Jhulan Goswami
C) Mithali Raj
D) None

Q. (5) Name the former Indian captain, who has been appointed as the CEO of Gulf Oil India for a day?
A) Sachin Tendulkar
B) M.S. Dhoni
C) Virat Kohli
D) Dravid

Q. (6) Name the city, in which the first biogas bus launched with flat Rs.1 fare, recently?
A) Kolkata
B) Bangalore
C) Madras
D) Hyderabad

Q. (7) Name the person, who has been FIFA banned for life time, recently?
A) Corvaro
B) Jimenez
C) Carlos Ruiz
D) None

Q. (8) State the position of India, a doping violation report published by WADA recently?
A) 1st
B) 2nd
C) 3rd
D) 4th

Q. (9) Name the Hindustani, classical vocalist, who has been passed away 3rd April 2017?
A) Kishori Amonkar
B) Nahid Afrin
C) Anweshaa
D) None

Q. (10) State the Day, on which International Day of Mine Awareness and Assistance observed?
A) 1st April
B) 2nd Apil
C) 3rd April
D) 4th April
Answers:-
(1) B (2) B (3) B (4) A (5) B (6) A (7) B (8) C (9) A (10) D

—————————————————————————————————————————–

DAY 5th APRIL
Q. (1) Name the person, who has been appointed as Gujarat’s First Female DGP, recently?
A) Geetha Johri
B) Aparajita Rai
C) Bharti Arora
D) None

Q. (2) Name the Indian Cricketer, who has been named wisden’s leading cricketer in the world for 2016?
A) Rahane
B) Kohli
C) Pujara
D) None

Q. (3) Name the new district, which has been formed on 4th April 2017?
A) Bankura
B) Malda
C) Jhargram
D) None

Q. (4) Name the person, who has been won the computing Nobel Prize, recently?
A) Tim Berners – Lee
B) Alan Turing
C) Both
D) None

Q. (5) Name the tower, which has been World’s 5th tallest building, opens in Seoul, recently?
A) Lotte World Tower
B) Burj Khalifa Tower
C) Shanghai Tower
D) None
Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) A (5) A

—————————————————————————————————————-

DAY 6th APRIL
Q. (1) State the day, on which we celebrate International Day of sport for Development and Peace?
A) 5th April
B) 6th April
C) 7th April
D) 8th April

Q. (2) Name the person, who has been appointed as Chairman of Nasscom, recently?
A) Raman Roy
B) Rishad Premji
C) Chandrashekhar
D) None

Q. (3) Name the country, which has been officially recognized Bitcoin as currency, recently?
A) Japan
B) Singapore
C) China
D) Korea

Q. (4) Name the person, who has been appointed as India’s permanent representative to UNO, recently?
A) Rajiv Kumar Chander
B) Prudhvi Kumar Chander
C) Umesh Kumar Chander
D) None

Q. (5) Name the person, who has been elected as president of Ecuador, recently?
A) Andres Paez
B) Guillermo Lasso
C) Lenin Moreno
D) None
Answers:-
(1) B (2) A (3) A (4) A (5) C

————————————————————————————————————————–
DAY 7th APRIL
Q. (1) Name the Grade of Fuel, which was Government officially launched across the India, recently?
A) BS – I
B) BS – II
C) BS – III
D) BS – IV

Q. (2) State the day on which we celebrate world Health Day every year?
A) 6th April
B) 7th April
C) 8th April
D) 9th April

Q. (3) Name the Indian Badminton Player, who has been reached career best second spot recently?
A) PV Sindhu
B) Saina Nehwal
C) Sania Mirza
D) None

Q. (4) Name the Union Minister, who will to be inaugurate National Children’s Film Festival?
A) Arun Jaitley
B) Rajnath Singh
C) Venkaiah Naidu
D) None

Q. (5) Name the state, which will to provide Rs.21,000 to families for third girl child?
A) Haryana
B) Bihar
C) Sikkim
D) Goa

Q. (6) Name the transgender police officer, who has been appointed in Tamil Nadu, recently?
A) Prithika Yashini
B) Fathima Yashini
C) Purulia Yashini
D) None

Q. (7) Name the person, who has been appointed as Executive Director of RBI, recently?
A) Krithika Sinha
B) Pandit Sinha
C) Malvika Sinha
D) None

Q. (8) Name the person, who has been elected as New President of Serbia, recently?
A) Aleksandar Vucie
B) Sasa Jankovic
C) Luka Maksimovic
D) None

Answers:-
(1) D (2) B (3) A (4) C (5) A (6) A (7) C (8) A

—————————————————————————————————————————–
DAY 8th APRIL

Q. 1. Name the person, who has been named the messenger of peace for the United Nations, recently?
A. Malala
B. Rihanna
C. M.Obama
D. None

Q 2. State the India’s position, in which travel and tourism sector across the World
A. 6th
B. 7th
C. 8th
D. 9th

Q. 3. Name the person, who has been named the messenger of peace for the United Nations, recently?
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Uttar pradesh
D. Uttarakhand

Q. 4. Name the person, who has been named the messenger of peace for the United Nations, recently?
A. Hasanboy Dusmatov
B. Shyam Kumar
C. Vijay Kumar
D. None

Q. 5. State the rank of India, among 41 countries in corruption in business, recently ?
A.7th
B. 8th
C. 9th
D. 10th
Answers:-
(1) A (2) B (3) A (4) B (5) C

———————————————————————————————————————-
DAY 9th APRIL

Q. 1. Name the formula one racer, who has been won the Chinese Grandprix – 2017, Recently?
A. Lewis Hamilton
B. Sebastian Vettel
C. Sergio perex
D. None

Q. 2. Name the North Indian State, which is going to set up a DNA bank for wild life?
A. Uttarakhand
B. Uttar Pradesh
C. Meghalaya
D. Assam

Q. 3. Name the Minister, who has to launch Digital Exhibition on Champaran Satyagraha?
A. Narendra Modi
B. Rajnath Singh
C. Venkaiah Naidu
D. Amit Mishra

Q. 4. Name the place, in which NBA launches International Basketball Schools Net work opened?
A. Chennai
B. Bengaluru
C. Mumbai
D. Delhi

Q. 5. Name the person, who has been appointed India’s Ambassador to Germany, recently?
A. MD Tomar
B. Gurjit Singh
C. J.Bhagwati
D. None
Answers:-
(1) A (2) B (3) A (4) C (5) A

—————————————————————————————————————————-

DAY 10th APRIL
Q. 1. Name the person, who has been named “Asian Business Woman of the Year”, recently?
A. Chanda Kochhar
B. Asha Kemka
C. Shobhana Bhartia
D. None

Q. 2. Name the Union Minister, who has been launched Web Portal ‘Bharat Ke Veer’, recently?
A. Rajnath Singh
B. Arun Jailley
C. Venkaiah Naidu
D. None

Q. 3. On whose honour, Uttarpradesh Government approved to build a music village at Varanasi, recently?
A. Ravi Shankar
B. Bismillah Khan
C. Akbar Khan
D. None

Q. 4. State the day, on which we have been celebrated World Homeopathy Day every year?
A. 9 th April
B. 10 th April
C. 11 th April
D. 12 th April

Q. 5. Name the portal, which has been launched on Survey of India’s 250 Anniversary?
A. Nakshe
B. Makshe
C. Sakshe
D. None

Answers:-
(1) B (2) A (3) B (4) B (5) A

—————————————————————————————————————————–
DAY 11th APRIL
Q. 1. Name the Union Minister, who has been launched 352 housing projects in 53 cities?
A. Venkaiah Naidu
B. Rajnath Singh
C. Arun Jaitley
D. None

Q. 2. Name the Bangladesh P.M. who has visited India from 7 th to 10 th April, 2007?
A. Sheikh Hasina
B. Sheikh Malala
C. Sheik Jahira
D. None

Q. 3. Name the person, who has been inaugurated first NIMCARE World Health Day Summit 2017?
A. Pranab Mukherjee
B. Narendra Modi
C. Amith Shaw
D. None

Q. 4. Name the person, who has bee decorated with Shayurya Chakra, recently?
A. Atu Zumvu
B. Elisen Y Jami
C. Both
D. None

Q. 5. Name the person, who has to be appointed to Head TDSAT, recently?
A. Shiva Ram singh
B. Shiva Kirti Singh
C. Shiva Pratap Singh
D. None

Answers:-
(1) A (2) B (3) A (4) C (5) B

—————————————————————————————————————————–

DAY 12th APRIL
Q. 1. Name the person, who has been won the 2016 ACM AM Turing Award recently.
A. Tim Berners – Lee
B. Larry Page
C. Hal Abelson
D. None

Q. 2. Name the Foreign Hindi writer who has been honoured with National Hindi. Sevi Samman in the foreign Hindi Writers category?
A. Fujii
B. Gabriela Nik IIieva
C. Both
D. None

Q. 3. Name the book, which has been released PM and Athored by Sumitra Mahajan, recently?
A. Mamata Shree
B. Matoshree
C. Pitashree
D. None

Q. 4. Name the person, who been awarded death sentence by Pakistan Military Court, recently?
A. Kulbhushan Madhav
B. Kulbhushan Jadhav
C. Kulbhushan Saho
D. None

Q. 5. Name the former Union Minister, who has been passed away after suffering with heart attack, recently?
A. R.R. Diwakar
B. John Mathai
C. Akhilesh Das Gupta
D. None

Q. 6. State the city, in which India’s first ever micro-drama festival held?
A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Chennai
D. Mumbai

Q. 7. Name the Indian – origin judge, who has became first non-white judge at London court, recently?
A. Rajeswari
B. Nikki Haley
C. Anuja Ravindra Dhir
D. None

Q. 8. State the distance between China and Great Britain through direct rail route
A. 7500 mile
B. 7600 mile
C. 7700 mile
D. 7800 mile

Q. 9. Name the Indian sand artist, who will to compete in Moscow championship, Russia?
A. Sudarsan Pattnaik
B. Nitish Bharti
C. Rahul Arya
D. None

Q. 10. State the National Average Unemployment rate in India?
A. 5.5%
B. 5.6%
C. 5.7%
D. 5.8%

Answers:-
(1) A (2) C (3) B (4) B (5) C (6) A (7) C (8) A (9) A (10) D

—————————————————————————————————————————–

DAY 13th APRIL

Q. 1. Name the scientist, who has conferred with young scientist in 2016 Geoscience awards?
A. Abhishek Sahaa
B. Abhishek Nayar
C. Abhishek Khan
D. None

Q. 2. Name the Indian Cricket player, who has been appointed an ambassador for ICC champions Trophy – 2017?
A. Yuvraj Singh
B. Harbhajan singh
C. Dravid
D. Lakshman

Q. 3. Name the person, who has been became Instagram’s Most followed World Leader?
A. Donald Trump
B. Pope Francis
C. Narendra Modi
D. None

Q. 4. State the day, on which we celebrate International Day of Human Space Flight, every year?
A. April 10
B. April 11
C. April 12
D. April 13

Q. 5. Name the person, who has been appointed as New Administrator of UNDP, recently
A. Achim Steiner
B. Achim Stuvart
C. Hellen Keller
D. None

Q. 6. Name the Justice, who has been appointed as Acting CJ of Delhi High Court?
A. Gorla Rohini
B. Gita Mittal
C. Sumitra Mittal
D. None

Q. 7. Name the country, which has been signed on sports partnership with India, recently?
A. Australia
B. Britain
C. America
D. Russia

Q. 8. State the date, on which petrol, diesel prices to change every day from that?
A. 1 May
B. 2 May
C. 3 May
D. 4 May

Q. 9. Name the app, which was for empowering citizens by real time information sharing on power supply?
A. Urja Mitra
B. Urja Ganga
C. Urja Power
D. None

Q. 10. Name the city in India, which has been launched pink patrol vehicles to secure women, recently?
A.Chennai
B. Hyderabad
C. Bengaluru
D. Mumbai

Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) C (5) A (6) B (7) A (8) A (9) A (10) C

——————————————————————————————————————–

DAY 14th APRIL
Q. 1. Name the place, in which “colours of Northern & Southern states of India” hold, recently?
A. Kathmandu
B. Tibet
C. Srinagar
D. None

Q. 2. Name the bomb, which was dropped by US on an Islamic state tunnel complex in eastern Afghanistan?
A. MOBB
B. MOAB
C. MOBC
D. MOAC

Q. 3. Name the city, in which the Union Cabinet has give its approval for setting up of Indian Institute of petroleum & Energy?
A. Visakhapatnam
B. Benguluru
C. Chennai
D. None

Q. 4. State the no. of birth anniversary, which was celebrated through out the India on 14 April, 2017?
A. 125 th
B. 126 th
C. 127 th
D. 128

Q. 5. Name the Telangana Minister, who has been to address meet on water resources in U.S next month?
A. KCR
B. KTR
C. KHR
D. None

Q. 6. Name the city, in which CISCO launches its 5 th Global Range Lab, recently?
A. Gurugram
B. Palwal
C. Ambala
D. None

Q. 7. Name the cricket player who has been honoured with Padmashri, recently?
A. Kohli
B. Rahane
C. Pujara
D. None

Q. 8. Name the operation, which has been launched Income Tax Department, recently?
A. Operation white money 20
B. Operation Black money 20
C. Operation clean money 20
D. None

Q. 9. Which state police has been recently initiated Tare Zammen par for the sake of school Children?
A.Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. Assam
D. None

Q. 10. Name the State, which has been bagged Krishi Karman Award 2015-2016?
A. Himachal Pradesh
B. Meghalaya
C. Manipuri
D. None

Answers:-
(1) A (2) B (3) A (4) B (5) B (6) A (7) A (8) C (9) B (10) A

—————————————————————————————————————–

DAY 15th APRIL
Q. (1) Name the state Govt, which has been launched “Operation Durga”, recently?
A) Haryana
B) Karnataka
C) Tamil Nadu
D) Kerala

Q. (2) Name the State Govt, which has been signed MoU for “Power for All” with Centre, recently?
A) Uttar Pradesh
B) Madhya Pradesh
C) Himachal Pradesh
D) None

Q. (3) Name the State Govt, which has been to introduce “Ammaku Vandanam” in Schools?
A) Uttar Pradesh
B) Madhya Pradesh
C) Andhra Pradesh
D) None

Q. (4) Name the Union Minister, who has been launched Aadhaar Seedling Application in New Delhi, recently?
A) Vijay Goel
B) Suresh Prabhu
C) Bandaru Dattatreya
D) None

Q. (5) Name the Bollywood Actress, who has been featured on Forbes 30 Under 30 Asia list, recently?
A) Sonam Kapoor
B) Alia Bhatt
C) Anushka Sharma
D) None

Q. (6) What is the full form of GST?
A) Great Services Tax
B) Goods and Services Tax
C) Goods and Sales Tax
D) None

Q. (7) Name the former Jammu & Kashmir governor died, recently?
A) Sarath Chandra Saxena
B) Bharath Chandra Saxena
C) Girish Chandra Saxena
D) None

Q. (8) Name the Organisation, which has published report on drinking of contaminated water, recently?
A) WHO
B) WTO
C) WAT
D) VAT

Q. (9) Name the Indian Environmental Engineer who has been won Cartier Women’s Initiative Award, recently?
A) Trupti Jain
B) Meera Jain
C) Aditi Jain
D) None

Q. (10) What is the name of the North Korea’s founder?
A) Kim I Sung
B) Kim II Sung
C) Kim Jong – I
D) Kim Jong – II

Answers:-
(1) A (2) A (3) C (4) C (5) B (6) B (7) C (8) A (9) A (10) B

DAY 16th APRIL
Q. (1) Name the political leader, who has been won 2017 Srinagar Lok Sabha by poll, recently?
A) Farooq Abdullah
B) Ahmad Khan
C) Tariq Hameed Karra
D) None

Q. (2) Name the CM, who has been banned names of Ministers, MLA’s on Inaugural Stones?
A) Amarinder Singh
B) Virbhadra Singh
C) Shivraj Singh Chauhan
D) None

Q. (3) Name the patrol team, which has been planned to check pollution in Holy Ganga River?
A) Ganga Patrol team
B) Narmada Patrol team
C) Tapti Patrol team
D) Yamuna patrol team

Q. (4) Name the former Bichar Minister, who has been passed away, when he was 100?
A) Jagannath Mishra
B) Daroga Prasad Rai
C) Narsingh Baitha
D) None

Q. (5) Name the scheme, which has been launched for the sake of famers in India, recently?
A) Gramin Krishi Mausam Seva
B) Gramin Raitu Seva
C) Gramin Ujjwal Seva
D) None

Answers:-
(1) A (2) A (3) A (4) C (5) A

——————————————————————————————————————–

DAY 17th APRIL
Q. (1) Name the person, who has been received 6th M.S. Swaminathan Award, recently?
A) Hanchinal
B) Dave Dhaval
C) P. Bhanubhai
D) None

Q. (2) Name the state, which has been passed a bill to like reservations for Muslims & STs recently?
A) Tamilnadu
B) Telangana
C) Assam
D) Meghalaya

Q. (3) Name the minister, who has been launched a new rail coach with a glass roof, GPS, recently?
A) Arun Jaitley
B) Datta threya
C) Suresh Prabhu
D) None

Q. (4) Name the Badminton player, who has won the maiden super series title in Singapore?
A) Sai Praneeth
B) K. Srikanth
C) Both
D) None

Q. (5) Name the State Govt, which has to ban Polythene carry bags from 1st May?
A) Maharashtra
B) Madhya Pradesh
C) Meghalaya
D) Assam

Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) A (5) B

—————————————————————————————————————————-

DAY 18th APRIL

Q. (1) Name the F1 Driver, who has won the Bahrain F1 Grand Prix, recently?
A) Lewis Hamilton
B) Sebastian Vettel
C) Both
D) None

Q. (2) Name the person, who has been won Time 100 Readers Poll?
A) Rodrigo Duterte
B) Rodrigo Busarte
C) Rodrigo Dave
D) None

Q. (3) State the Day, on which we celebrate every year International Day For Monuments and Sites?
A) April 16
B) April 17
C) April 18
D) April 19

Q. (4) Name the Minister, who has been launched Portal and Mobile App for RUSA?
A) Nitin Gadkari
B) Prakash Javadekar
C) Ananth Kumar
D) Vijay Goel

Q. (5) Name the badminton player, who has been won twin crown in Jakarta recently?
A) Pullela Gayatri
B) Shelandry Vyola
C) Samiya
D) None

Answers:-
(1) B (2) A (3) C (4) B (5) A

————————————————————————————————————————-

DAY 19th APRIL

Q. (1) Center recently launched a training programme for whose sake it has been launched?
A) Women Panchayat Leaders
B) Men Panchayat Leaders
C) Both Panchayat Leaders
D) None

Q. (2) Name the State Govt, which has been to give pension to Circus artistes, recently?
A) Karnataka
B) Kerala
C) Tamil Nadu
D) Assam

Q (3) Name the country, which has been abolished work Visa policy 457 used largely by Indians?
A) America
B) Russia
C) Australia
D) None

Q. (4) Name the State, which has been topped in MGNREGS scheme throughout India?
A) Karnataka
B) Kerala
C) Tamil Nadu
D) Goa

Q. (5) State the date, on which Union Govt puts an end to lal batti, on VIP Vehicles effect from?
A) 1st May
B) 2nd May
C) 3rd May
D) 4th May

Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) C (5) A

———————————————————————————————————————–

DAY 20th APRIL
Q. (1) What is the rename of Gorakhpur Airport which was changed recently?
A) Mahayogi Gorakhnath Airport
B) Gorakhpur Airport
C) Deen Dayal upadhyay Airport
D) None

Q. (2) Name the Malayalam Writer, who has been conferred 2016 Sahitya Academy Award, recently?
A) Madurai Vasudevan
B) Anirudhan Vasudevan
C) Shanmukha Vasudevan
D) None

Q. (3) Name the former AP Minister, who has been died at the age of 63 by cardiac arrest, recently?
A) Devineni Rajashekhar
B) Vangaveeti Mohan Ranga
C) Devineni Radha Krishna
D) None

Q. (4) Name the Cricket Player, who has been named 10,000 runs club in T 20 s, recently?
A) Brendon MCcullum
B) David Warner
C) Chris Gayle
D) None

Q. (5) What is the India growth forecast for FY 2017-18 by IMF?
A) 7.1%
B) 7.2%
C) 7.3%
D) 7.4%

Q. (6) Name the top Maoist leader CPI (M) who has been died in Kolkata, recently?
A) Mahadev Mukherjee
B) Rauf
C) Naraya Sanyal
D) None

Q. (7) Name the app, which was got golden Peacock Award, recently?
A) Hyd COP
B) Hyd POC
C) Hyd POP
D) None

Q. (8) Name the Bollywood Actor, who has been got Raj Kapoor Awards, recently?
A) Saira Banu
B) Jackie Shroff
C) Both
D) None

Q. (9) Name the Snooker Player, who has won his career 7th Asian Billiards Championship, recently?
A) Pankaj Advani
B) Manan Chandra
C) Subhash Agarwal
D) None

Q. (10) Name the robot, which has been First Made in India industrial robot?
A) BRABO
B) DRABO
C) CRABO
D) None
Answers:-
(1) A (2) B (3) A (4) C (5) B (6) C (7) A (8) C (9) A (10) A

——————————————————————————————————————-
DAY 21th APRIL
Q. (1) Name the oldest person, who has been world’s oldest Human Being on the earth, recently?
A) Violet Brown
B) Violet Black
C) Emma Morano
D) None

Q. (2) Name the country, which has been renamed six places in Arunachal Pradesh, recently?
A) Tibet
B) China
C) Bhutan
D) None

Q. (3) Name the country, which has to host BRICs film festival held in June month?
A) Bhutan
B) Tibet
C) China
D) Nepal

Q. (4) Name the Union Minister, who has been inaugurated Civil Services Day function, recently?
A) Rajnath Singh
B) Arun Jaitley
C) Venkaiah Naidu
D) None

Q. (5) Name the Sri Lankan Cricketer, who has been inducted into ICC Hall of Fame?
A) Arvinn de Silva
B) Jayasurya
C) Muttiah Muralitharan
D) None

Q. (6) Name the person, who has been conferred with UNESCO’s Peace Prize, recently?
A) Giusi Nicolini
B) Gause Nicolini
C) Graeme Nicolini
D) None

Q. (7) Name the Canadian Defence Minister who has been offering prayers in Golden Temple, recently?
A) Harjit Singh Sajjan
B) Surjit Singh Sajjan
C) Harpreet Singh Sajjan
D) None

Q. (8) Name the Indian Visually impaired athlete, who has been completed Boston Marathon, recently?
A) Mehar Baheti
B) Sagar Baheti
C) Shekhr Baheti
D) None

Q. (9) Name the Stamps, which have been sold at 500,000 pounds at an auction in UK?
A) Nehru Stamps
B) Indira Gandhi Stamps
C) Gandhi Stamps
D) None

Q. (10) Name the Indian, who has been named in the Time Magazine’s 100 most influential people of 2017?
A) Narendra Modi
B) Vijay Shekhar Sharma
C) Both
D) None

Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) A (5) C (6) A (7) A (8) B (9) C (10) C

——————————————————————————————————————

DAY 22th APRIL

Q. (1) Name the games, which will be featured in the 2022 Asian Games in China?
A) Video Games
B) Audio Games
C) Both
D) None

Q. (2) Name the personalities, who will be get Dinanath Mangeshkar Award on April 24, 2017?
A) Kapil Dev
B) Aamir Khan
C) Both
D) None

Q. (3) State the day, on which we celebrated every year International Earth Day?
A) April 21st
B) April 22nd
C) April 23rd
D) April 24th

Q. (4) Name the missile, which has been Indian Navy tested successfully on 21 April,2017?
A) Land- Attack Brahmos Supersonic
B) Water Attack Brahmos Supersonic
C) Air Attack Brahmos Supersonic
D) None

Q. (5) Name the Union Minister, who has been Inaugurated “India Steel 2017” in Mumbai, recently?
A) Suresh Prabhu
B) Ramvilas Paswan
C) Birender Singh
D) None

Q. (6) Name the Bollywood Actress, who has been received Dadasaheb Phalke Excellence Award 2017, recently?
A) Saiyami Kher
B) Ayesha Takia
C) Kriti Sanon
D) None

Q. (7) Name the person, who has been received Padma Shri Award, at the age of 91 years?
A) Bharani Yadav
B) Bhakti Yadav
C) Padma Yadav
D) None

Q. (8) Name the veteran journalist, who has been passed away on 20 April, 2017?
A) Varsha Bhosle
B) Amith Bhosle
C) Nora Chopra
D) None

Q. (9) Name the former Iranian President, who has been disqualified from running elections in next month?
A) Mahmoud Ahmadinejad
B) Mahmoud Masud Khan
C) Mahmoud Azmath Khan
D) None

Q. (10) Name the famous Company, which has become most valued Indian company?
A) RIL
B) TCS
C) Both
D) None

Answers:-
(1) A (2) C (3) B (4) A (5) C (6) A (7) B (8) C (9) A (10) A

————————————————————————————————————————
DAY 23rd APRIL
Q. (1) State the day, on which UN English Language day is Observed every year?
A) 21st April
B) 22nd April
C) 23rd April
D) 24th April

Q. (2) Name the place, in which the 1st India, Indonesia Energy Forum was held, recently?
A) Jakarta
B) Jamshedpur
C) Jammu and Kashmir
D) None

Q. (3) State the day on which we has been celebrated World Book and Copyright Day, 2017?
A) 23rd April
B) 24 th April
C) 25th April
D) 26th April

Q. (4) Name the sports events, which were removed from the 2018 Asian Games?
A) Cricket
B) Sambo
C) Kurash
D) All the above

Q. (5) Name the Nepal President, who has been officially visited India, recently?
A) Tripti Nadakar
B) Bidhya Devi Bhandari
C) Usha Rajak
D) None

Answers:-
(1) C (2) A (3) A (4) D (5) B

————————————————————————————————————————-

DAY 24th APRIL
Q. (1) What was the Puraskar, the best performing Panchayats are conferred by Union Ministry of Panchayati Raj?
A) Rashtriya Gaurav Gram Sabha
B) Rashtriya Uttam Gram Sabha
C) Rashtriya Attam Gram Sabha
D) None

Q. (2) Name the Bollywood film, which has been honored with best film in Hong Kong International Film Festival, recently?
A) PK
B) Newton
C) Sultan
D) None

Q. (3) Name the person, who has been honoured with PC Chandra Puraskar 2017, recently?
A) Suparnananda Maharaj
B) Kailash Satyarthi
C) Swar Upendra Dutt
D) None

Q. (4) Name the tennis (duo) Players, who have won the Monte Carlo Masters Doubles Title 2017, recently?
A) Bopanna Pablo Cuevas
B) Feliciano Lopez Marc Lopez
C) Nadal Cuevas
D) None

Q. (5) Name the mobile app, which has been launched Haryana Govt, to awareness pregnant women & New Born Babies, recently?
A) Kalikari
B) Kilkari
C) Both
D) None

Answers:-
(1) A (2) B (3) B (4) A (5) B

—————————————————————————————————————–

DAY 25th APRIL
Q. (1) Name the veteran film maker, who has been won the Dadasaheb Phalke Award for 2016?
A) K. Viswanath
B) Dasari Narayana
C) K. Balachandar
D) Bapu

Q. (2) Name the top environmental activist, who has been selected for Goldman Environmental Prize 2017?
A) Bhagat Puran Singh
B) Pradip Krishen
C) Prafulla Samantra
D) None

Q. (3) State the day, on which we celebrate every year “The World Malaria Day”?
A) 25th April
B) 26th April
C) 27th April
D) 28th April

Q. (4) Name the Indian shot putter, who has been bagged Gold Medal at Asian Grand Prix Meeting China,recently?
A) Deepa Malik
B) Harwant Kaur
C) Manpreet Kaur
D) None

Q. (5) Name the country, which has been in top position of LPG importer?
A) India
B) China
C) Japan
D) None

Q. (6) State the place of India in the World’s military spenders list (SIPRI), recently”
A) 3rd
B) 4th
C) 5th
D) 6th

Answers:-
(1) A (2) C (3) A (4) C (5) B (6) C

———————————————————————————————————————-

DAY 26th APRIL
Q. (1) Name the playback singer, who has been got Ghantasala National Award, recently?
A) Vani Jayaram
B) Chitra
C) Sushela
D) None

Q. (2) Name the sea, in which in Indo-French Naval Exercise begun, recently?
A) Bay of Bengal
B) Arabian Sea
C) Mediterranean Sea
D) None

Q. (3) Name the Indian women Cricketer, who has been honoured MCC life membership, recently?
A) Anjum Chopra
B) Sandhya Agarwal
C) Isa Guha
D) None

Q. (4) Name the University, which has to be set up in Uttarpradesh for Divyangs?
A) Central University
B) State University
C) Special University
D) None

Q. (5) State the day, on which we celebrate World Intellectual Property Day, each year?
A) April 24th
B) April 25th
C) April 26th
D) April 27th

Q. (6) Name the country, which has been signed on 3 agreements with India, recently?
A) Armenia
B) Libia
C) Poland
D) Nigeria

Q. (7) Name the NASA Astronaut, who has been set a new space walk record, recently?
A) Peggy Whitson
B) Sandra Magnus
C) S. Wilson
D) None

Q. (8) Name the place, in which Northeast India’s Largest IT Hub opened, recently?
A) Tripura
B) Mizoram
C) Dehradun
D) None

Q. (9) State the no.of medals India has won at US open Karate Championship held recently?
A) 15
B) 16
C) 17
D) 18

Q. (10) Name the World famous personality, who has been praised PM Modi for Swachh Bharat?
A) Mark Zuckerberg
B) Jeff Bezos
C) Bill Gates
D) None

Answers:-
(1) A (2) C (3) B (4) A (5) C (6) A (7) A (8) A (9) B (10) C

———————————————————————————————————————-
DAY 27th APRIL
Q. (1) Name the Country, in which to host 18th World Road Meeting on 13 November 2017?
A) India
B) China
C) Japan
D) None

Q. (2) Name the State, which has been set up anti land mafia task force recently?
A) Madhya Pradesh
B) Uttar Pradesh
C) Andhra Pradesh
D) Himachal Pradesh

Q. (3) Name the Country which was on 26 April, 2017 signed an MoU on economic cooperation with India?
A) China
B) Bangladesh
C) Sri Lanka
D)Nepal

Q. (4) Name the place of New Zealand, on which NASA launched a super pressure balloon recently?
A) Milford Sound
B) Tongariro National
C) Bay of Islands
D) Wanaka

Q. (5) Name the person, who has been received 2016-17 Dr. B.R. Ambedkar International Foundation Kerala State Award?
A) Dileep K. Nair
B) Somanath Dasgupta
C) Lalji Singh
D) None

Q. (6) Name the Indian girl, who has been won Miss Teen Universe 2017, recently?
A) Samantha Pierre
B) Ary Trava
C) Srishti Kaur
D) None

Q. (7) Name the Bollywood actor, who has been died of Cancer, recently?
A) Vinod Khanna
B) Sanjeev Kumar
C) Ashok Kumar
D) None

Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) D (5) A (6) C (7) A

———————————————————————————————————————

DAY 28th APRIL
Q. (1) Name the Indian Woman, who has been elected member of IOC’s Olympic Channel Commission recently?
A) Nita Ambani
B) Tessy Thomas
C) Chanda Kochhar
D) None

Q. (2) State the position India in the World Press Freedom Index, which was released recently?
A) 135 th
B) 136 th
C) 137 th
D) 138 th

Q. (3) What is the distance between newly discovered Ice ball planet and Earth?
A) 11,000 ly
B) 12,000 ly
C) 13,000 ly
D) 14,000 ly

Q. (4) Name the Indian city, which has been selected for APA’s Pierre L’Enfant Award – 2017, recently?
A) Bhubaneswar
B) Jayapur
C) Ankaleshwar
D) Udipur

Q. (5) Name the missile, which has been successfully test-fired India on 27th April 2017?
A) Agni – I
B) Agni – II
C) Agni – III
D) None

Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) A (5) C

———————————————————————————————————–

DAY 29th APRIL

Q. (1) Name the country, which has been opened its Honorary Consulate in Chennai, recently?
A) Kazakhstan
B) Pakistan
C) Bangladesh
D) None

Q. (2) For what picture, Jonathan Demme won Best Director for Oscar?
A) Philadelphia
B) Silence of the Lambs
C) Heart of Gold
D) None

Q. (3) Name the eminent Bengal Poet, who has been received 52nd Jnanpith Award by President Pranab
Mukherjee, recently?
A) Joy Goswami
B) Subodh Sarkar
C) Sankha Ghosh
D) None

Q. (4) State the day, on which the World Day for Safety and Health was observed every year?
A) 25th April
B) 26th April
C) 27th April
D) 28th April

Q. (5) Name the Union Minister, who has been launched Test & Treat Policy for HIV Patients, recently?
A) Harsh Vardhan
B) JP Nadda
C) NJ Gadkari
D) None

Answers:-
(1) A (2) B (3) C (4) D (5) B

———————————————————————————————————–

DAY 30th APRIL
Q. (1) Name the volumes of Book, which has been to translate into 23 Indian languages, written by Kannada Poet Basavanna?
A) Vachana
B) Rachana
C) Pachana
D) None

Q. (2) Name the Turkey’s President, who has been visited India on 30th April, 2017?
A) Erdogan
B) Erbakam
C) Guil
D) None

Q. (3) Name the Indian Player, who has won the historic Asian Squash Singles Title?
A) Dipika Pallikal
B) Joshna Chinappa
C) Both
D) None

Q. (4) Name the Indo American pair, who has won Tally Challenger Doubles Title, recently?
A) Paes – Lipsky
B) Mayor – Gonzalez
C) Paes – Bopanna
D) None

Q. (5) State the week, which was observed globally World Immunization week, 2017?
A) April 23 to April 29
B) April 22 to April 28
C) April 24 to April 30
D) April 25 to May 1

Answers:-
(1) A (2) A (3) B (4) A (5) C

————————————————————

Current Affair March 2017

DATE: 01/03/2017

(1) Name the Cricket Player, who has named captain of the year of ESPN Cricinfo Awards?

  1. A) Virat Kohli
  2. B) Steven Smith
  3. C) Eoin Morgan
  4. D) None

(2) Name the Country, which was celebrated Silver Jubilee with India, for their diplomatic relations?

  1. A) Iran
  2. B) Iraq
  3. C) Israel
  4. D) None

(3) Name the tree, on which Chennai High Court pass law to remove the trees from the state?

  1. A) Karuvelam
  2. B) Mahagani
  3. C) Neem
  4. D) None

(4) Name the Committee, which was established on cyber security by RBI, recently?

  1. A) Inter-disciplinary Standing Committee
  2. B) Inter – non disciplinary Standing Committee
  3. C) Inter – distributing Standing Committee
  4. D) None

(5) Name the Indian cricketer, who has become first woman to be honored BCCI Lifetime Achievement Award?

  1. A) Shanta Rangaswamy
  2. B) Mithali Raj
  3. C) Shobha Pandit
  4. D) None

(6) Name the Police Officer, who has been appointed as Director of Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy?

  1. A) B. Sandhya
  2. B) Damayanti Sen
  3. C) Vimla Mehra
  4. D) Dele Barman

(7) Name the popular Gujarati Writer, who was best known for his popular Duniya Ne Undha Chasma, passed away recently?

  1. A) Tarak Mehta
  2. B) Suresh Dalal
  3. C) Bholabhai Patel
  4. D) None

(8) Name the person, who has been appointed, as Chief Secretary of Maharashtra, recently?

  1. A) Pankaj Kumar
  2. B) S.M. Vijayanand
  3. C) Sumit Mullick
  4. D) None

(9) Which actor became the honorary ambassador of Sight Savers?

  1. A) Kabir Bedi
  2. B) Anil Kapoor
  3. C) Puja Bedi
  4. D) None

(10) State the No. of superbugs list, which was released by WHO, recently?

  1. A) 10
  2. B) 11
  3. C) 12
  4. D) 13

Answers:-

(1) A    (2) C    (3) A    (4) A    (5) A    (6) D    (7) A    (8) C    (9) A    (10) C
—————————————————————————————————————————————
DATE: 02/03/2017

 (1) Name the person, who has been appointed UN Deputy Secretary-General, recently?

  1. A) Amina J Mohammed
  2. B) Maria Luiza Ribeiro
  3. C) Kyung-Wha Kang
  4. D) None

(2) Name the Indian shuttles duo, who were won the Men’s Double title at the 2017 Uganda International Series?

  1. A) Tarun Kona and Alwin Francis
  2. B) Ajay Jayaram and HS Prannoy
  3. C) A jay Jayaram and Tarun Kona
  4. D) None

(3) Name the person, who has been inaugurated “Amma Kalviyagam” in Tamil Nadu, recently?

  1. A) Panneerselvam
  2. B) Palani Swamy
  3. C) M.K. Stalin
  4. D) None

(4) Name the person, who has been appointed as India’s Ambassador to World Trade Organisation on 1 March 2017?

  1. A) J.S. Deepak
  2. B) D.B. Singh
  3. C) R.N. Malhotra
  4. D) None

(5) Name the Indian Shooter, who has won gold in 50 m Air Pistol at ISSF World Cup?

  1. A) Jitu Rai
  2. B) Amanpreet Singh
  3. C) Deepak
  4. D) None

(6) Name the State, which will to host river festival “Namami Brahmaputra”?

  1. A) Bihar
  2. B) Assam
  3. C) Sikkim
  4. D) Meghalaya

(7) State the day, on which India successfully test fired Prithvi Supersonic Interceptor Missile, recently?

  1. A) 1st March
  2. B) 2nd March
  3. C) 3rd March
  4. D) 4th March

(8) Name the person, who will to take additional charge as DG of CRPF?

  1. A) Sudeep Lakhtakia
  2. B) Deepak Shetty
  3. C) Both
  4. D) None

(9) Name the State, in which 2017 International Yoga Festival Celebrations started?

  1. A) Uttarakhand
  2. B) Sikkim
  3. C) Bihar
  4. D) Goa

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A    (6) B    (7) A    (8) A   (9) A

————————————————————————————————————————–

DATE: 03/03/2017

(1) Name the Indian Cricketer, who has taken three times “Polly Umrigar Award”?

  1. A) Virat Kohli
  2. B) M.S. Dhoni
  3. C) S. Tendulkar
  4. D) None

(2) Name the person, who has been appointed as the Head Coach of India U-17 World Cup team, recently?

  1. A) De Matos
  2. B) Nicolai Adam
  3. C) I. srinivas
  4. D) None

(3) Name the person, who has been appointed as International Match Referee by UWW?

  1. A) Dan Engler
  2. B) Tim White
  3. C) K.S. Bishnoi
  4. D) None

(4) State the day, on which World Wildlife Day across the world?

  1. A) 1st March
  2. B) 2nd March
  3. C) 3rd March
  4. D) 4th March

(5) Name the person, who has been appointed as CMD of MTNL, recently?

  1. A) A.K. Bhargava
  2. B) N.K. Mehta
  3. C) P.K. Purwar
  4. D) None

(6) Name the country, which was cancelled Visa-free entry for North Koreans?

  1. A) Malaysia
  2. B) Singapore
  3. C) Dubai
  4. D) None

(7) Which country’s scientists developed a solar-powered water Purifier, recently?

  1. A) USA
  2. B) USSR
  3. C) Britain
  4. D) Japan

(8) Which University scientists create an Artificial Mouse Embryo, recently?

  1. A) Cambridge
  2. B) Oxford
  3. C) Harvard
  4. D) Stanford

(9) Name the central University, which was won the Visitor’s Award for Best University 2017?

  1. A) Jawaharlal Nehru University
  2. B) University of Delhi
  3. C) University of Hyderabad
  4. D) University of Calcutta

(10) Name the city, which was named as second capital of Himachal Pradesh?

  1. A) Dharamshala
  2. B) Manali
  3. C) Solan
  4. D) Nahan

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) C    (4) C    (5) C    (6) A    (7) A    (8) A    (9) A    (10) A

 ———————————————————————————————————————-

DATE: 04/03/2017

 (1) State the date, on which CM N.Chandrababu Naidu inaugurated AP Assembly building?

  1. A) 1st March
  2. B) 2nd March
  3. C) 3rd March
  4. D) 4th March

(2) Name the person, who has been named the 2017 Humanitarian of the year Award, recently?

  1. A) Rihanna
  2. B) N. Minaj
  3. C) M. Cyrus
  4. D) A. Franklin

(3) Name the Indian city, which has been ranked Best city in Urban Governance Survey?

  1. A) Thiruvananthapuram
  2. B) Kolkata
  3. C) Bengaluru
  4. D) Pune

(4) State the date, on which AP cabinet accepted naming of Tirupati Airport as Sri Venkateswara Airport?

  1. A) 2nd March
  2. B) 3rd March
  3. C) 4th March
  4. D) 5th March

(5) Name the Union Minister, who has been launched Swachh Shakti Saptah at Gurugram?

  1. A) Narendra Singh Tomar
  2. B) Piyush Goyal
  3. C) Jitendra Singh
  4. D) Krishan Pal

(6) Name the football legend, who has been passed away on 2nd March in Paris, recently?

  1. A) Raymond Kopa
  2. B) Zinedine Zidane
  3. C) Raul
  4. D) None

(7) Name the Metro Project, which has been entered in Limca World Records, recently?

  1. A) Delhi Metro Project
  2. B) Hyderabad Metro Project
  3. C) Mumbai Metro Project
  4. D) Kolkata Metro Project

(8) Name the Person, who has assumed charge of new Secretary – General of SAARC, recently?

  1. A) Amjad Hussain B Sial
  2. B) Arjun Bahadur Thapa
  3. C) Both
  4. D) None

(9)Name the state government, which was to extended Midday meal scheme for girl students from April 1st 2017?

  1. A) Delhi Govt
  2. B) Haryana Govt
  3. C) Kerala Govt
  4. D) Goa Govt

Answers:-

(1) B   (2) A   (3) A   (4) A   (5) A   (6) A   (7) A   (8) A (9) A

——————————————————————————————————————————————–

DATE: 05/03/2017

(1) Name the former IFS, and also the leader of the Babri Action Committee died, recently?

  1. A) Syed Shahabuddin
  2. B) K. Natwar singh
  3. C) Shyam Saran
  4. D) None

(2) Name the surgeon, who had been Pioneering in human liver transplantation died, recently?

  1. A) Thomas E Starzl
  2. B) Chris Freise
  3. C) John roberts
  4. D) None

(3) Name the tennis player, who had won the first Dubai Championship title, recently?

  1. A) Andy Murray
  2. B) Novak Djokovic
  3. C) Both
  4. D) None

(4) Name the person, who has been selected of SERB Fellowship Award, recently?

  1. A) Lalji Singh
  2. B) S. Praveen Kumar
  3. C) K.K. Mangesh
  4. D) None

(5) Name the military drill, which had done by both American and South Korea, recently?

  1. A) Foal Eagle
  2. B) Focus Eagle
  3. C) First Eagle
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A
DATE: 06/03/2017

(1) Name the World’s oldest serving aircraft carrier, which was retired on 6th March, 2017?

  1. A) INS Viraat
  2. B) INS Vikrant
  3. C) INS Vikramaditya
  4. D) None

(2) Name the Person, who had beat Rafael Nadal in Mexico Open final, recently?

  1. A) Sam Querrey
  2. B) Del Potro
  3. C) Djokovic
  4. D) None

(3) Name the place in which, India hoisted a tellest tricolor flag, recently?

  1. A) Attari
  2. B) Vagah
  3. C) Shimla
  4. D) None

(4) Name the country, which has won the Most Popular Tourism Destination Award?

  1. A) Sri Lanka
  2. B) India
  3. C) China
  4. D) Pakistan

(5) Name the tribal language, which had given official language status by West Bengal Govt?

  1. A) Kurukh
  2. B) Baigani
  3. C) Chakma
  4. D) Khotta

 Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A

——————————————————————————————————————————————–
DATE: 07/03/2017

(1) Name the eminent socialist politician and former Lok Sabha Speaker died, recently?

  1. A) Rabi Ray
  2. B) Shivraj patil
  3. C) G.M.C Balayogi
  4. D) None

(2) Name the historic city, which was captured by ISIS in Syria?

  1. A) Palmyra
  2. B) Hama
  3. C) Tartus
  4. D) Bosra

(3) Name the award, which had been presented to MP Veerendra Kumar, recently?

  1. A) Moortidevi Award
  2. B) Sahitya Academy Award
  3. C) Kala Tapaswi Award
  4. D) None

(4) Name the tribal festival, which had began March 6, 2017 in Madhya Pradesh?

  1. A) Bhagoria
  2. B) Mimkut
  3. C) Thimithi
  4. D) None

(5) Name the Organization, on which PM Modi to release special commemorative postage stamp?

  1. A) Yogoda Satsanga Society
  2. B) Pagoda Satsanga Society
  3. C) Megoda Satsanga Society
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A

 

DATE: 08/03/2017

(1) Name the Bollywood Actress, who has won Best Actress award in IFFA Australia Awards recently?

  1. A) Aishwarya Rai
  2. B) Kareena Kapoor
  3. C) Katrina Kaif
  4. D) Madhuri Dixit

(2) State the day, on which International Women’s Day Celebrated throughout the world?

  1. A) 8th March
  2. B) 9th March
  3. C) 10th March
  4. D) 11th March

(3) Name the airport, which has been declared Best in World for Service?

  1. A) Hyderabad GMR Airport
  2. B) Delhi Indira Gandhi International Airport
  3. C) Both
  4. D) None

(4) Name the tennis player, who has been won third straight Brazil Open Title, recently?

  1. A) Cuevas
  2. B) Albert Ramos
  3. C) Nadal
  4. D) None

(5) Name the village in Jammu & Kashmir has became first smart tribal village, recently?

  1. A) Kotranka
  2. B) Biral
  3. C) Dangah
  4. D) None

 Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A
——————————————————————————————————————————————–

DATE: 9/03/2017

(1) Name the test bowling pair, who had jointly ranked No.1 ICC test rankings, recently?

  1. A) Aswin, Jadeja
  2. B) Yuvaraj, Jadeja
  3. C) Aswin, shami
  4. D) None

(2) Name Veteran Journalist, who had associated with the news agency IANS died recently?

  1. A) Arvind Padmanabhan
  2. B) Dilip Hiro
  3. C) Bhaskaran
  4. D) None

(3) Name the bank, which had been launched Aadhaar Pay system, recently?

  1. A) HDFC
  2. B) IDFC
  3. C) HFDC
  4. D) None

(4) Name the person, who had honoured with “Artist of the year – 2017” award by Harvard?

  1. A) Viola Davis
  2. B) Taylor Swift
  3. C) Katy perry
  4. D) None

(5) Name the cultural festival, which will to begin in Egypt?

  1. A) Nile by the India
  2. B) India by the Nile
  3. C) Egypt by the India
  4. D) None

 Answers:-

(1) A    (2) A    (3) B    (4) A    (5) B

——————————————————————————————————————————————–

DATE: 10/03/2017

(1) Name the person, who has been elected as Mumbai’s new Mayor, recently?

  1. A) Viswanath Mahadeshwar
  2. B) Haresh Chheda
  3. C) Sheetal Mahatre
  4. D) None

(2) Name the country, in which IORA summit 2017 was held, recently?

  1. A) Indonesia
  2. B) Iran
  3. C) India
  4. D) None

(3) Name the person, who has been conferred honorary degree of “Doctor of Science”, recently?

  1. A) Mohan Bhagwat
  2. B) Ram Madhav
  3. C) Ram Lal
  4. D) None

(4) Name the state, in which largest Tree Hug programme held, recently?

  1. A) Kerala
  2. B) Gujarat
  3. C) Goa
  4. D) None

(5) Name the state, in which launched a helpline number for distressed women, recently?

  1. A) Odisha
  2. B) Gujarat
  3. C) Sikkin
  4. D) Assam

(6) Name the playback singer, who has set a new world record playing most songs on Gayatri Veena?

  1. A) Vaikom Vijayalakshmi
  2. B) Kavita Krishnamurthy
  3. C) Alka Yagnik
  4. D) None

(7) Name the novel ship, which has commissioned by Indian Navy, recently?

  1. A) INS Tillanchang
  2. B) INS Tarmugli
  3. C) INS Tihayu
  4. D) None

(8) Name the person, who has been re-elected as president of European Council?

  1. A) Donald Tusk
  2. B) Donald Trump
  3. C) Both
  4. D) None

(9) Name the person, who has been appointed as CFO of Adidas, recently?

  1. A) Harm Ohlmeyer
  2. B) Robin Stalker
  3. C) Kasper Rorsted
  4. D) None

(10) State the date, on which Parliament passed Maternity Benefit Bill 2016, recently?

  1. A) 9th March
  2. B) 10th March
  3. C) 11th March
  4. D) 12th March

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) B    (5) A    (6) A    (7) A    (8) A    (9) A    (10) A
——————————————————————————————————————————————–

DATE: 11/03/2017

(1) Name the Indian Cricketer, who has been appointed as official ambassador of Women’s World Cup-2017?

  1. A) Sachin Tendulkar
  2. B) Harbhajan Singh
  3. C) Dravid
  4. D) Zaheer Khan

(2) Name the Konkani Writer, who has been honoured with the Saraswati Samman-2016, recently?

  1. A) Mahabaleshwar Sail
  2. B) R.V. Pandit
  3. C) P. F. Pinto
  4. D) None

(3) Name the person, who has been appointed as Regional Director for India, Nepal, Sri Lanka to Ford Foundation?

  1. A) Pradeep Nair
  2. B) David Hulse
  3. C) Darren Walker
  4. D) None

(4) Name the state, in which a mobile app launched “Mera Hunar HP” for job seekers, recently?

  1. A) Himachal Pradesh
  2. B) Uttar Pradesh
  3. C) Madhya Pradesh
  4. D) Andhra Pradesh

(5) Name the person, who has been appointed as Global Chairman to KMPG International?

  1. A) William Bill Thomas
  2. B) Michael Hastings
  3. C) J.M. Cormick
  4. D) None

(6) Name the Organisation, which has been introduced Exam Locator app to help students?

  1. A) ICSE
  2. B) CBSE
  3. C) State Board
  4. D) None

(7) Name the South Korean President, who has been removed from office, recently?

  1. A) Park- Geun- hye
  2. B) Yun-Tae Kim
  3. C) Lee – in – je
  4. D) None

(8) Name the person, who had been won from Mapusa Constituency, recently?

  1. A) Francis D’souza
  2. B) Sudin Dhavalikar
  3. C) Manohar Parrikar
  4. D) None

(9) State the date, on which India successfully test fired Brahmos Supersonic Cruise Missile, recently?

  1. A) 10th March
  2. B) 11th March
  3. C) 12th March
  4. D) 13th March

(10) State the No.of subjects, CBSE made mandatory for class 10 board exams from next academic year?

  1. A) 5
  2. B) 6
  3. C) 7
  4. D) 8

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A    (6) B    (7) A    (8) A    (9) B    (10) B
——————————————————————————————————————————————-

DATE: 12/03/2017

(1) Name the person, who has been appointed as RBI Deputy Governor, recently?

  1. A) B.P. Kanungo
  2. B) C. Rangarajan
  3. C) R. Gandhi
  4. D) None

(2) Name the person, who has been crowned transgender Beauty Queen Title, recently?

  1. A) Jiratchaya
  2. B) Nathalie Oliveira
  3. C) Andrea Collazo
  4. D) None

(3) Name the British F1 and 500 CC Bike racing legend, who had been died at 83?

  1. A) John Surtees
  2. B) Peter Williams
  3. C) John Williams
  4. D) None

(4) Name the city in India, in which India’s first AC rail ambulance launched, recently?

  1. A) Mumbai
  2. B) Delhi
  3. C) Bengaluru
  4. D) Hyderabad

(5) Name the Organisation, which has to award World Cup winning blind Indian team Rs. 1 crore?

  1. A) BCCI
  2. B) FCI
  3. C) ICC
  4. D) None

 Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A
——————————————————————————————————————————————–

DATE: 13/03/2017

(1) Name the person, who has been appointed as Goa new Chief Minister, recently?

  1. A) Manohar Parrikar
  2. B) Francis D’souza
  3. C) Sudin Dhavalikar
  4. D) None

(2) Name the TDP leader, who was died recently on 12th March?

  1. A) Bhuma Nagireddy
  2. B) Indra Reddy
  3. C) Janardhan Reddy
  4. D) None

(3) Name the country, in which set to conduct its first national census in 19 years?

  1. A) Pakistan
  2. B) Afghanistan
  3. C) Bangladesh
  4. D) None

(4) Name the country, which has been celebrated hole festival with India, recently?

  1. A) Pakistan
  2. B) Bangladesh
  3. C) Burma
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) B
——————————————————————————————————————————————–

DATE: 14/03/2017

(1) Name the person, who had been given the additional charge of Defence Minister, on March 13?

  1. A) Arun Jaitley
  2. B) Raj Nath Singh
  3. C) Ramvilas Paswan
  4. D) None

(2) Name the Badminton player, who has been won the fourth All-England title, recently?

  1. A) Lee Chong Wei
  2. B) Shi Yugi
  3. C) Both
  4. D) None

(3) Name the Golf Player, who had been clinched second successive Indian Open title recently?

  1. A) Chawrasia
  2. B) Arjun Atwal
  3. C) Himmat Rai
  4. D) None

(4) Name the noted Malayalam film director, who has been passed away, recently?

  1. A) Diphan
  2. B) Joshi
  3. C) Fazil
  4. D) None

(5) Name the Person, who has been appointed as Chairman of CWC, recently?

  1. A) Narendra Kumar
  2. B) Mihir Shah
  3. C) Both
  4. D) None

(6) Name the scheme, which has been launched Arunachal Pradesh, recently?

  1. A) Adarsh Gram Yojana
  2. B) Atal Pension Yojana
  3. C) Antyodaya Anna Yojana
  4. D) None

(7) Name the place, in which the new banana research centerhas been established, recently?

  1. A) Garole
  2. B) Purulia
  3. C) Haldia
  4. D) None

(8) Name the smartphone company, is which Amitabh joined as new ambassador recently?

  1. A) One Plus 3T
  2. B) A Plus 3 T
  3. C) B Plus 3 T
  4. D) None

(9) Name the team, which has won the 2017 Santosh Trophy of Football, recently?

  1. A) Punjab
  2. B) Haryana
  3. C) Indian Railways
  4. D) None

(10) Name the Russian Doctor, who has been upheld lifetime ban by CAS, recently?

  1. A) Sergi Portugalov
  2. B) Alexei Ivanovich
  3. C) Both
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) B    (5) A    (6) A    (7) A    (8) A    (9) A    (10) A

 

DATE: 15/03/2017

 

(1) Name the person, who has been sworn as Manipur’s new CM, recently?

  1. A) Biren Singh
  2. B) Ibobi Singh
  3. C) Karan Singh
  4. D) None

(2) Name the country, which has to send its largest warship to South China Sea?

  1. A) Japan
  2. B) China
  3. C) Bangladesh
  4. D) India

(3) State the day, on which we celebrate World Consumer Rights Day every year?

  1. A) 15th March
  2. B) 16th March
  3. C) 17th March
  4. D) 18th March

(4) Name the person, who has been appointed Chief Justice in four High Court, recently?

  1. A) President
  2. B) Prime Minister
  3. C) Deputy PM
  4. D) None

(5) Name the person, who has been proposed a new scheme KCR Kit in Telangana, recently?

  1. A) Chandrasekhar Rao
  2. B) Tarak RamaRao
  3. C) Hareesh Rao
  4. D) None

(6) Name the person, who has been resigned from the post of ICC Chairman, recently?

  1. A) Shashank Manohar
  2. B) Dave Richardson
  3. C) Simon Fry
  4. D) None

(7) Name the city, which was the World’s Best City in quality of life?

  1. A) Vienna
  2. B) Zurich
  3. C) Sydney
  4. D) None

(8) Name the country, which was largest cotton producing country in the world?

  1. A) India
  2. B) China
  3. C) Pakistan
  4. D) None

(9) Name the country, in which World’s first fluorescent frog found, recently?

  1. A) Argentina
  2. B) Chile
  3. C) Brazil
  4. D) None

(10) Name the Person, who has said Amaravati, a futuristic World-Class city in making?

  1. A) Chandrababu Naidu
  2. B) Lokesh
  3. C) Yanamala Ramakrishnudu
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A    (6) A    (7) A    (8) A    (9) A    (10) C
——————————————————————————————————————————————–

 

DATE: 16/03/2017

(1) Name the Union Minister, who has been inaugurated Krishi Unnati Mela 2017 in New Delhi?

  1. A) Radha Mohan Singh
  2. B) Raj Nath Singh
  3. C) Arun Jaitley
  4. D) None

(2) Name the Union Minister, who has been named Vice-President of FIFA U- 17 World Cup Loc?

  1. A) Babul Supriyo
  2. B) M.J. Akbar
  3. C) Manoj Sinha
  4. D) None

(3) Name the person, who had took Oath as Punjab new CM, recently?

  1. A) Amarinder Singh
  2. B) V.P Singh Badnore
  3. C) Manpreet Singh Badl
  4. D) None

(4) Name the Indian American, who has been appointed for a top health care position in America?

  1. A) Seema Verma
  2. B) Kamala Harris
  3. C) Pramila Jayapal
  4. D) None

(5) Name the Minister, who has been launched Trade Infrastructure for Export Scheme?

  1. A) Nirmala Sitharaman
  2. B) Smriti Irani
  3. C) Anupriya Patel
  4. D) None

(6) Name the person, who has been appointed as Upa Lokayukta of Assam, recently?

  1. A) Chittaranjan Sharma
  2. B) Hemant Gupta
  3. C) P.K. Mohanty
  4. D) None

(7) State the date, on which Union Govt approved National Health Policies, recently?

  1. A) 15th March
  2. B) 16th March
  3. C) 17 March
  4. D) 18 March

(8) State the No. of scientific advisors, who were brought on board by Hockey India?

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

(9) Name the pak cricketer, who has been suspended in the spot fixing case by Pakistan Cricket Board?

  1. A) Mohammed Irfan
  2. B) Mohammad Amir
  3. C) shahid Afridi
  4. D) None

(10) Name the Union Govt External Affairs Minister ?

  1. A) Sushma Swaraj
  2. B) Smriti Irani
  3. C) Nirmala Sitharaman
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A    (6) A    (7) B    (8) D    (9) A    (10) C

 

DATE: 17/03/2017

(1) Name the country, in which the Girl’s council was inaugurated, recently?

  1. A) Saudi Arabia
  2. B) Dubai
  3. C) Korea
  4. D) None

(2) Name the Indian company, which was named in World’s most ethical companies list?

  1. A) Tata Steel
  2. B) Wipro
  3. C) Both
  4. D) None

(3) Name the person, who has been appointed as Chairperson of Safai Karamcharis?

  1. A) Manhar Valji
  2. B) Manju Dealer
  3. C) Dalip Kallu
  4. D) None

(4) Name the Indian-American, who has been won ‘Junior Nobel Prize for science, recently?

  1. A) Indrani Das
  2. B) Arjun Ramani
  3. C) Archana Verma
  4. D) None

(5) Name the Indian Shuttler, who has been appointed as a member of SAI governing body, recently?

  1. A) Gutta Jwala
  2. B) Sania Mirza
  3. C) Saina Nehwal
  4. D) None

(6) Name the cyclist, who has been announced her retirement from International Cycling?

  1. A) Rowsell Shand
  2. B) Missy Giove
  3. C) Kristin Armstrong
  4. D) None

(7) Name the country, which was joined with WHO to end TB by 2030?

  1. A) India
  2. B) Pakistan
  3. C) Sri Lanka
  4. D) Nepal

(8) Name the country, in which G 20 meet of finance ministers and central bank governors?

  1. A) Germany
  2. B) Poland
  3. C) Halend
  4. D) Japan

(9) Name the person, who has been appointed as Chief Secretary of Punjab, recently?

  1. A) Karan Avtar Singh
  2. B) Himmat Singh
  3. C) SK Sandhu
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) C    (3) A    (4) A    (5) A    (6) A    (7) A    (8) A    (9) A

DATE: 18/03/2017

(1) Name the place, In which world’s oldest red algae fossils found in India, recently?

  1. A) Chitrakoot
  2. B) Ramghat
  3. C) Bharat Kup
  4. D) None

(2) Name the BJP leader, who had to be next CM of Uttarakhand?

  1. A) Trivendra Singh Rawat
  2. B) Narendra Tomar
  3. C) Saroj Pandey
  4. D) None

(3) Name the person, who has set to become next public Accounts Committee Chairman?

  1. A) Mallikarjun Kharge
  2. B) Prakash Karat
  3. C) Omar Abdullah
  4. D) None

(4) Which country’s scientists developed blood test to detect autism, recently?

  1. A) America
  2. B) Russia
  3. C) Britain
  4. D) China

(5) Name the country, which has been launched a satellite to monitor North Korea?

  1. A) Japan
  2. B) Germany
  3. C) South Korea
  4. D) None

(6) Name the Australian Player, who has been launched his autobiography “My Story”, recently?

  1. A) Michael Clarke
  2. B) Hayden
  3. C) Ponting
  4. D) None

(7) Name the cities in India, which had to be set First Airbus Training center in Asia?

  1. A) New Delhi
  2. B) Mumbai
  3. C) Chennai
  4. D) Bengaluru

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A    (6) A    (7) A
 

DATE: 19/03/2017

(1) Name the person, who has been elected as BJP CM of UP, recently?

  1. A) Yogi Adityanath
  2. B) Dinesh Sharma
  3. C) Keshav Prasad
  4. D) None

(2) Name the Bollywood actor, who has been launched World’s First Mobile App on Breast Health?

  1. A) Amitabh Bachchan
  2. B) Shahrukh Khan
  3. C) Slam Khan
  4. D) None

(3) Name the state government, which has given 33% reservation for women in their state jobs, recently ?

  1. A) Punjab
  2. B) Haryana
  3. C) Sikkin
  4. D) Goa

(4) Name the station, in which first fully India made train Medha flagged off, recently?

  1. A) Dadar
  2. B) Bandar
  3. C) Andheri
  4. D) None

(5) Name the former national racing champion, who has died in car accident, recently?

  1. A) Aswin Sundar
  2. B) Aditya Patel
  3. C) Ajith Kumar
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A   (5) A

 

 

DATE: 20/03/2017
(1) Name the person, who has been inaugurated the 3-day Buddhist Conference in Bihar, recently?

  1. A) Dalai Lama
  2. B) Yogi Adityanath
  3. C) Bharti Saraswati
  4. D) None

(2) Name the Pakistan Cricketer, who has been appointed as ambassador of Blind Cricket World Cup?

  1. A) Shahid Afridi
  2. B) Omar Abdullah
  3. C) Younis Khan
  4. D) None

(3) Name the person, who has famously known as Monsoon Man died recently?

  1. A) Dev Raj Sikka
  2. B) Shiv Raj Sikka
  3. C) Maharaj Sikka
  4. D) None

(4) State the day, on which the world sparrow day observed every year?

  1. A) 20 March
  2. B) 21 March
  3. C) 22 March
  4. D) 23 March

(5) What is the full form of BCCI?

  1. A) Board of Control for Cricket in India
  2. B) Board of Cricket Control in India
  3. C) Board of Cash Cricket in India
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) A    (4) A    (5) A

 

DATE: 21/03/2017

(1) Name the country, which has been ranked world’s healthiest country on earth, recently?

  1. A) Italy
  2. B) Iceland
  3. C) Switzerland
  4. D) None

(2) Name the tennis player, who has claimed his fifth Indian wells Masters Title on 19 March, 2017?

  1. A) Roger Federer
  2. B) Stan Wawrinka
  3. C) Rafael Nadal
  4. D) None

(3) State the day, on which we celebrate every year international day of forests?

  1. A) 20th March
  2. B) 21st March
  3. C) 22nd March
  4. D) 23rd March

(4) Name the person, who has been named as new free charge CEO of Snap deal, recently?

  1. A) Rohit Bandal
  2. B) Kunal Bahl
  3. C) Jason Kothari
  4. D) None

(5) Name the team, which has been lifted Vijay Hazare Trophy (Ranji Trophy) recently?

  1. A) Bengal
  2. B) Tamil Nadu
  3. C) Jarkhand
  4. D) None

(6) Name person, who has been appointed in UN Experts committee, recently?

  1. A) Soumya Swaminathan
  2. B) MS Swaminathan
  3. C) Both
  4. D) None

(7) Name the person, who has been appointed as Kerala High Court Chief Justice, recently?

  1. A) Menon
  2. B) Navanidhi Prasad Singh
  3. C) Karnam
  4. D) None

(8) Name the American guitarist, who was pioneer of rock ‘n’ roll, died recently?

  1. A) Brenda Lee
  2. B) Buddy Holly
  3. C) Chuck Berry
  4. D) None

(9) Name the Indian Cricketer, who has been became first Indian to face 500 balls in a Test Innings?

  1. A) Pujara
  2. B) Rahane
  3. C) Saha
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) B    (4) C    (5) B    (6) A    (7) B    (8) C    (9) A
——————————————————————————————————————————————-

DATE: 22/03/2017

(1) Name the Indian athlete, who has won bronze medal in Asian 20 KM Race Walk?

  1. A) K.T. Irfan
  2. B) Kim Hyun-Sub
  3. C) Georgiy Sheiko
  4. D) None

(2) Name the country, which has been happiest place on the earth?

  1. A) Norway
  2. B) Iceland
  3. C) Finland
  4. D) None

(3) Name the Indian – American, who has been nominated top Judicial post in America, recently?

  1. A) Thomas Hardiman
  2. B) Amul Thapar
  3. C) Richard posner
  4. D) None

(4) State the date on which Rajya Sabha passed HIV, AIDs bill, 2014 by Voice Vota?

  1. A) 19th March
  2. B) 20 th March
  3. C) 21st March
  4. D) 22nd March

(5) State the date, on which we celebrate world water days every year?

  1. A) 21st March
  2. B) 22nd March
  3. C) 23rd March
  4. D) 24th March

(6) State the No. of banks, which were associated to SBI are merged in SBI from April 1st?

  1. A) 2
  2. B) 3
  3. C) 4
  4. D) 5

(7) Name the Indian Snooker player, who has bagged silver in Women’s World Snooker Championship, 
recently?

  1. A) Vidya Pillai
  2. B) Chitra Magimairaj
  3. C) Both
  4. D) None

(8) Name the person, who has been awarded Kirti Chakra 2017, recently?

  1. A) Rohit Suri
  2. B) Gursevak Singh
  3. C) Gur govind Singh
  4. D) None

(9) State the date, on which BIRAC’s 5th Foundation Day Celebrated in 2017?

  1. A) March 19-20
  2. B) March 20-21
  3. C) March 21-22
  4. D) March 22-23

Answers:-

(1) A    (2) A    (3) B    (4) C    (5) B    (6) D    (7) A    (8) A    (9) B

 

DATE: 23/03/2017

(1) State the day, on which we celebrate world Meteorological Day every year?

  1. A) 21st March
  2. B) 22nd March
  3. C) 23rd March
  4. D) 24th March

(2) Name the country, which was placed at top in Human Development Index?

  1. A) Australia
  2. B) Norway
  3. C) Switzerland
  4. D) None

(3) Name the freedom fighter, whose martyrdom was observed every year on March 23?

  1. A) Bhagat Singh
  2. B) Rajguru
  3. C) Sukhdev
  4. D) All

(4) Name the person, who has been appointed as Chief Financial Officer of ICC? 

  1. A) Ankur Khanna
  2. B) Rajesh Khanna
  3. C) Sunil Khanna

D)None

(5) Name the city, which has been ranked as the cheapest city in the World by EIU?

  1. A) Almaty
  2. B) Lagos
  3. C) Bangalore
  4. D) None

Answers:-

(1) C   (2) B   (3) D    (4) A    (5) A
——————————————————————————————————————————————

DATE: 24/03/2017

(1) Name the person (journalist), who has been conferred with the Kuldip Nayar journalism Award?

  1. A) Vikram Chandra
  2. B) Ravish Kumar
  3. C) Kanchan Gupta
  4. D) None

(2) Name the State, in which 5th Rashtriya Sanskriti Mahotsav in North East Region, recently?

  1. A) Assam
  2. B) Goa
  3. C) Arunachal Pradesh
  4. D) Himachal Pradesh

(3) Name the noted tamil writer, who has been passed away on 23 March, 2017?

  1. A) Saamy
  2. B) Devan
  3. C) Ashokamitran
  4. D) None

(4) Name the Indian shooter, who has won the gold at the ISSF shotgun World Cup, Mexico?

  1. A) Ankur Mittal
  2. B) James Willett
  3. C) Man Singh
  4. D) None

(5) Name the mathematician, who has been won the 2017 Abel Prize, recently?

  1. A) John Milnor
  2. B) Yves Meyer
  3. C) Peter Lax
  4. D) None

(6) State the No. of medals bagged India in IPC Athletics Grand Prix 2017. Recently?

  1. A) 5
  2. B) 6
  3. C) 7
  4. D) 8

(7) State the day, on which we observed every year the World Tuberculosis Day?

  1. A) 21st March
  2. B) 22nd March
  3. C) 23rd March
  4. D) 24th March

(8) Name the songwriter, who has to receives Songwriters Hall of Fame 2017?

  1. A) Elton John
  2. B) Ed Sheeran
  3. C) Bob Dylan
  4. D) None

(9) State the No. of Cities included in the tentative list of UNESCO World Heritage sites, recently? 

  1. A) 3
  2. B) 4
  3. C) 5
  4. D) 6

(10) State the amount, the World Bank signed credit agreement with Centre and Uttarakhand on 23 March 2017?

  1. A) U $ 10 million dollars
  2. B) US 50 million dollars
  3. C) US 100 million dollars
  4. D) None

Answers:-

(1) B    (2) C    (3) C    (4) A    (5) B    (6) D    (7) D    (8) B    (9) C    (10) C
————————————————————————————————————————————–

DATE: 25/03/2017

(1) Name the state, which has been launched ambitious free WiFi facilities for students?

  1. A) Bihar
  2. B) Assam
  3. C) Uttarakhand
  4. D) None

(2) State the No. of teams to 36th expedition to Antarctica send by ISRO, recently?

  1. A) 1
  2. B) 2
  3. C) 3
  4. D) 4

(3) Name the Photographer, who has been conferred with Lifetime Achievement Award, recently?

  1. A) Arko Datta
  2. B) Ritam Banerjee
  3. C) Raghu Rai
  4. D) None

(4) State the No.of Indian Americans named for 2017 Ellis Island Medal of Honour, recently?

  1. A) 6
  2. B) 7
  3. C) 8
  4. D) 9

(5) Name the place on which India’s longest road tunnel built,, recently?

  1. A) Jammu & Kashmir
  2. B) Assam and Mizoram
  3. C) Nagaland & Manipur
  4. D) None

(6) Name the person, who has been appointed as Director of ISA, recently?

  1. A) Rajendra Tripathy
  2. B) Upendra Tripathy
  3. C) Both
  4. D) None

(7) Name the Afghan city, which has been captured by Talibans, recently?

  1. A) Farah
  2. B) Balkh
  3. C) Sangin
  4. D) None

(8) Name the Indian City, which has got a vertical garden in it?

  1. A) Hyderabad
  2. B) Bengaluru
  3. C) Chennai
  4. D) None

(9) Name the missile, which was successfully test fired by Indian Navy from INS Vikramaditya, recently?

  1. A) Barak Missile
  2. B) Marak Missile
  3. C) Parak Missile
  4. D) None

(10) Name the city of Scientists who were created the World’s largest artificial sun, recently?

  1. A) Berlin
  2. B) Leipzig
  3. C) Bonn
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) D    (3) C    (4) A    (5) A    (6) B    (7) C    (8) B    (9) A    (10) A
———————————————————————————————————————————-

DATE: 26/03/2017

(1) Name the scheme, which was Railways to set up Wi-Fi Kiosks at 500 railway stations?

  1. A) Railwire Saathi
  2. B) Rai Gear Saathi
  3. C) Railway Saathi
  4. D) None

(2) Name the city, in which the conference on “Make in India” hold, recently?

  1. A) Boston
  2. B) Houston
  3. C) Atlanta
  4. D) None

(3) Name the woman Assistant commandant, who was the BSF’s first woman field officer?

  1. A) Tanushree Pareek
  2. B) Anushree Pareek
  3. C) Tejashree Pareek
  4. D) None

(4) Name the Govt, which will launch Rashtriya Vayoshri Yojana on 1 April 2017?

  1. A) Union Government
  2. B) State Government
  3. C) Both Government
  4. D) None

(5) Name the state, in which, the world’s largest capstone discovered, recently?

  1. A) Andhra Pradesh
  2. B) Karnataka
  3. C) Tamil Nadu
  4. D) Telangana

 Answers:-

(1) A    (2) B    (3) A    (4) A     (5) D
—————————————————————————————————————————————

DATE: 27/03/2017

(1) State the day, on which we have been celebrated “World Theatre Day” every year?

  1. A) 25th March
  2. B) 26th March
  3. C) 27th March
  4. D) 28th March

(2) Name the person, who has been appointed as Director of AIIMS, New Delhi, recently?

  1. A) Randeep Guleria
  2. B) M.C. Mishra
  3. C) Antony
  4. D) None

(3) Name the country, which has became third largest in domestic air traffic, recently?

  1. A) Japan
  2. B) India
  3. C) China
  4. D) America

(4) Name the F1 Racer, who has been beaten Lewis Hamilton in Australian Grand Prix, recently?

  1. A) Valtteri Bottas
  2. B) Sebastian Vettel
  3. C) J. Palmer
  4. D) None

(5) Name the helicopter company, which has been tied up with HAL to train Helicopter Pilots?

  1. A) Pawan Hans
  2. B) Vayu Putra
  3. C) Pawan Putra
  4. D) None

(6) Name the person, who has been appointed as Director of Swachh Bharat Mission, recently? 

  1. A) Smita Sabharwal
  2. B) Chandrakala
  3. C) Mitra
  4. D) Girija

Answers:-

(1) C    (2) A    (3) B    (4) B    (5) A     (6) B
—————————————————————————————————————————————–

DATE: 28/03/2017

(1) Name the Bollywood Actor, who has been received Kala Ratan Award, recently?

  1. A) Anupam Kher
  2. B) Rajesh Khanna
  3. C) Anil Kapur
  4. D) None

(2) Name the team, which has been won the Santosh Trophy for 32nd time?

  1. A) Punjab
  2. B) Haryana
  3. C) West Bengal
  4. D) None

(3) Name the place, which will to host final FIFA U-17 World Cup match?

  1. A) Kolkata
  2. B) Chennai
  3. C) Bengaluru

D)None

(4) Name the Jurist, who has been passed away on March 28, 2017?

  1. A) P. Nanda
  2. B) S. Bhargava
  3. C) T.R. Andhyarujana
  4. D) None

(5) Name the bank, which has been received Best Small Bank Award 2016, recently?

  1. A) KVB
  2. B) PNB
  3. C) SBH
  4. D) None

(6) Name the Indian city,which will to host 105th Indian Science Congress, January 2018?

  1. A) Pune
  2. B) Hyderabad
  3. C) Bengalur
  4. D) Delhi

(7) Name the Indian Shuttler, who has been won International Title in Lining-Israel Open, recently?

  1. A) Purv Barve
  2. B) Varun Kapur
  3. C) Both
  4. D) None

(8) Name the Indian Badminton Pair, who has been won Vietnam Open on 27 March 2017?

  1. A) Sumeeth & Manu
  2. B) Satwik Sairaj & Chirag
  3. C) Vishnu & Pranav
  4. D) None

(9) Name the state, which is a pioneer in carrying for ward financial inclusion through close cooperation between SHG’s and banks?

  1. A) Odisha
  2. B) Asom
  3. C) Bihar
  4. D) Punjab

(10) Name the Indian American, who has been named next CEO of The Leadership Conference?

  1. A) Henderson
  2. B) VAnita Gupta
  3. C) Both
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) C    (3) A    (4) C    (5) A    (6) B    (7) C    (8) B    (9) A    (10) B

DATE: 29/03/2017

(1) Name the UK, Cabinet Minister, who has been received Pravasi Bharatiya Samman Award, recently?

  1. A) Priti Patel
  2. B) Keith Vaz
  3. C) Valerie Vaz
  4. D) None

(2) Name the Former, Punjab Minister & SAD leader died on 28 March 2017, who is that person?

  1. A) Prakash Singh Badal
  2. B) Gurdev Singh Badal
  3. C) Amarinder Singh
  4. D) None

(3) Name the South African Anti-Apartheid Activist, who has been died recently, the age of 87?

  1. A) Steve Biko
  2. B) Solly Sachs
  3. C) Ahmed Kathrada
  4. D) None

(4) Name the person, who has been appointed as head of World Food Programme by UN, recently?

  1. A) David Beasley
  2. B) Yukiya Amano
  3. C) Guy Ryder
  4. D) None

(5) Name the Indian City, which has been to host men’s hockey World League Final 2017?

  1. A) Jaipur
  2. B) Bhubaneswar
  3. C) Jharkhand
  4. D) None

Answers:-

(1) A    (2) B    (3) C    (4) A     (5) B

 

 

DATE: 30/03/2017

(1) Name the person, who has been appointed on governing body of Sports Authority of India, recently?

  1. A) Siddhartha Upadhyay
  2. B) Vijay Goel
  3. C) Bopanna
  4. D) None

(2) State the No.of World Environmental Education Congress will take place September 9-15 in Canada?

  1. A) 8th
  2. B) 9th
  3. C) 10th
  4. D) 11th

(3) Name the state, which has been joined in centre’s UDAY Scheme, recently?

  1. A) Kerala
  2. B) Tripura
  3. C) Arunachal Pradesh
  4. D) All the above

Answers:-

(1) A    (2) B     (3) D
DATE: 31/03/2017

(1) Name the person, who has been received the honorary General title of Nepal Army, recently?

  1. A) Bipin Rawat
  2. B) Birender Singh
  3. C) Sunil Lamba
  4. D) None

(2) Name the person, who has become the World’s second Richest person, recently?

  1. A) Mark Zuckerberg
  2. B) Jeff Bezos
  3. C) Bill Gates
  4. D) None

(3) Name the Indian Chess player, who has become India’s 46th Grand master, recently?

  1. A) Srinath Narayan
  2. B) Hari Krishna
  3. C) Hampi
  4. D) Harika

(4) Name the Hockey Player, who has been named player of year 2016 in Asian Hockey Awards?

  1. A) VR Raghunath
  2. B) SV Sunil
  3. C) Manpreet Singh
  4. D) None

(5) Name the place, president to inaugurate Namimi Brahmaputra River festival on 31 st March ?

  1. A) Guwahati
  2. B) Tezpur
  3. C) Dispur
  4. D) Digboi

(6) Name the Organization, on which Union Govt released a postage Stamp on 30 March, 2017?

  1. A) Cub Scouts
  2. B) Red Cross
  3. C) Blue Cross
  4. D) NCC

(7) Name the astronaut, who has been broke Sunita Williams Space Walking record, recently?

  1. A) B. Morgan
  2. B) Jan Davis
  3. C) Peggy Whitson
  4. D) None

(8) Name the Union Minister, who has been launched online film Certification system, recently?

  1. A) M. Venkaiah Naidu
  2. B) Rajnath Singh
  3. C) Arun Jaitley
  4. D) None

(9) Name country, which has become first country to ban metals mining, recently?

  1. A) Costa Rica
  2. B) Honduras
  3. C) EI Salvador
  4. D) None

(10) Name the new Working project, which has been jointly made by NASA, ISRO, recently?

  1. A) NISAR
  2. B) KISAR
  3. C) JISAR
  4. D) MISAR

Answers:-

(1) A    (2) B    (3) A    (4) B    (5) A    (6) A    (7) C    (8) A    (9) C    (10) A

 

———————————————————–

June 2016 Current Affairs 

INTERNATIONAL

1) According to UNEP report Actions on it Quality, how many countries have increased the percentage of households that have access to cleaner burning fuels to more than 85 percent?

Ans: – 97

2) With which country did China signed an agreement to build its first nuclear reactor?

Ans:- Sudan

3) The United Nations Environment Programme (UNEP) on 24 May 2016 released which report?

Ans:- Actions on Air Quality

4) Who will be the new Prime Minister of Guinea Bissau?

Ans:- Baciro Dja

5) “Shangri-La Dialogue”, the Asia’s largest annual security forum has been opened in which country, recently?

Ans:- Singapore

6) Which country’s defence minister has announced US would not consider any Chinese establishment of an air defence zone over the South China sea?

Ans:- Taiwan

 

INDIA & WORLD

1) As per the World Health Statistics 2016, the life expectancy for children born in India in 2015 was –?

Ans:- 68.3 years

2) The Union Cabinet recently gave ex-post facto approval to MoU signed between India and Maldives in the field of –?

Ans:- Tourism

3) India has recently signed loan agreement with which International financial institution for Karnataka Urban Water Supply Modernization project?

Ans:- World Bank (WB)

4) India has recently signed MoU with which country to boost horticulture research?

Ans:- Australia

5) According to the International Renewable Energy Agency (Irena) ,What is the rank of India in the world in renewable energy (RE) job creation?

Ans:- 5th

6) QS Higher Education System Strength Rankings 2016 has ranked India at which position?

Ans:- 24th

7) In July 2016,US-India Homeland Security Dialogue will be held in which city?

Ans:- Washington

8) What is the India’s rank in the IMD’s world com-petitiveness rankings 2016?

Ans:- 41st

9) With which country India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) to enhance cooperation in the field of wildlife conservation and combating wildlife trafficking?

Ans:- US

 

NATIONAL

1) Union HRD Ministry to launch which programme for student tracking system?

Ans:- ASMITA

2) As per the UGC Regulations 2016, research exis-tence of how many years is needed for an institution to get recognition as a deemed university?

Ans:- 3 years

3) The Red Line campaign that was in news related to –?

Ans:- Misuse of antibiotics

4) Bharatvani portal launched by Union Ministry of Human Resource Development provides for –?

Ans:- Online repository of dictionaries

5) The findings of India’s first ever Passenger Satisfaction Survey were recently released. The survey was conducted at –?

Ans:- Chhatrapati Shivaji International Airport

6) Union Cabinet chaired by Prime Minister Modi has provided ex-post facto approval for amendments to which act?

Ans:- Constitution (Scheduled Tribes) Order, 1950

7) Recently the University Grants Commission (UGC) has approved new set of regulatory norms for which university?

Ans:- Deemed University

 

STATES

1) Which State separated the Plus II colleges from the Plus III colleges and made it a part of school education?

Ans:- Odisha

2) National Green Tribunal (NGT) has banned use of light and heavy diesel vehicles, which are more than 10 years old, in six major cities of which state?

Ans:- Kerala

3) Which state government has recently banned disposable foam food containers?

Ans:- Sikkim

4) Telangana government has signed an MoU with which US based healthcare tech firm?

Ans:- Eclat Health Solutions

5) Which state government of India has entered into the Limca book of records for its household survey?

Ans:- Telangana

6) The Union Government approved establishment of a National Investment and Manufacturing Zone (NIMZ) in which state?

Ans:- Odisha

7) Which state has been ranked first in overall performance for implementation of MGNREGA?

Ans:- Tripura

 

CONFERENCES

1) The first-ever World Humanitarian Summit (WHS) has been held at which country?

Ans:- Turkey

2) A rare Persian manuscript was released on the occasion of a conference on May 23 by GoI- what is it called?

Ans:- Kalileh-wa-Dimneh

3) The 42nd G7 summit in 2016 was held in which country?

Ans:- Japan

4) This city hosted the 1st World Conference on Tourism for Development?

Ans:- Beijing

 

AWARDS & HONOURS

1) Which Indian Non-profit organization has been awarded with the “The Intercultural Innovation Award (IIA) 2016”?

Ans:- Routes 2 Roots

2) Who was awarded the Othmer Gold Medal for Entrepreneurial Leadership 2016?

Ans:- Mukesh Ambani

3) Who has won the 2016 Millennium Technology Prize becoming the first female winner to do so?

Ans:- Frances Arnold

4) Which Indian personality has won the 2016 Harvard Business School Alumni Achievement Award?

Ans:- Sunil Bharti Mittal

5) Name the Indian woman author who won the ‘Scholastic Asian Book Award’ for 32000-word manuscript “Codex: The Lost Treasure of the Indus”?

Ans:- Aditi Krishnakumar

6) Name the Indian-American scientist who received the prestigious Springer Theses award for his research in which he developed transgenic mice to study a critical tumor-suppressor called A20.

Ans:- Arnab De

7) Who has been awarded with Nari Jagran Samman – 2016?

Ans:- Heeraben

 

8) Malti Gyan Peeth Puraskar presented for which field?

Ans:- Education

 

SPORTS & GAMES

1) 2016 UEFA Europa League final held in which country?

Ans:- Switzerland

2) Which country is currently hosting the 21st BXM Cycling World Championship?

Ans:- Colombia

3) Who has won the gold medal in men’s club throw (F-51) at the 2016 French Open Athletics Champion-ship?

Ans:- Amit Kumar Saroha

4) Name the discus thrower from India who recently qualified for the Rio Olympics 2016?

Ans:- Seema Punia

5) The 17th Asian Junior Athletics Championships will be held in which country?

Ans:- Vietnam

6) Who has won the 2016 UEFA Champions League for the record 11th time?

Ans:- Real Madrid

7) Who has won the Most Valuable Player in Indian Premier League (IPL) 2016?

Ans:- Virat Kohli

8) Who become the first Indian to play top-tier European football league match (Tippeligaen) 2016?

Ans:- Gurpreet Singh

9) Who become the youngest Cricketer to score 10000 test runs recently?

Ans:- Alastair Cook

10) Who won the French open 2016 in Men’s Single category?

Ans:- Novak Djokovic

 

ECONOMY

1) Which Indian company has recently signed MoU with Iran government to set up smelter plant in Chabahar?

Ans:- National Aluminium Company Limited (NALCO)

2) Which digital storytelling platform for women has Anand Mahindra invested in?

Ans:- She The People

3) Which multilateral agency launched the Pandemic Emergency Financing Facility?

Ans:- World Bank

4) India has emerged as the fifth largest producer of what type of waste?

Ans:- E-waste

5) Google has won the Java copyright case against which company?

Ans:- Oracle

6) According to the Fitch statement how many percentage will slowly accelerate India’s economic growth rate in March 2019?

Ans:- 8%

7) Indian economy will grow by what percent according to FICCI’s Economic Outlook Survey?

Ans:- 7.7%

8) Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), has announced it has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which Oil company?

Ans:- SOCAR

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) Which of the following is the India’s first reusable space shuttle, which has been successfully launched from Sriharikota?

Ans:- RLV-TD

2) Which cancer-causing chemical was found in bread samples tested in Delhi by Centre for Science and Environment?

Ans:- Potassium Bromate

3) Researchers have confirmed the faintest early universe galaxy to indicate when the cosmic dark ages ended through a process called –?

Ans:- Cosmic reionisation

4) In a medical breakthrough, scientists have discovered a new form of light which is based on measurable characteristics of beam of light is known as?

Ans:- Angular momentum

5) Which joint initiative has been launched by TISS and PHF?

Ans:- Centre for Environment Research

6) UN Environment report has indicated how many Indians will be at risk from rising sea levels by 2050?

Ans:- 40 million

7) Which space agencies has signed an MoU with Indian Space Research Organisation (ISRO) for cooperation in the exploration and user of outer space for peaceful purposes?

Ans:- UAE Space Agency

8) What is the range of advanced version of BrahMos missile, which was recently successfully tested by Indian Air Force(IAF)?

Ans:- 290 km

9) Scientists have synthesised a new drug for treating melanoma . What is it called?

Ans:- HA15

10) Which lunar probe will be send to the moon to return with samples in the second half of 2017, by China?

Ans:- Chang’e 5

 

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed as the Principal Adviser for social sector in Niti Aayog?

Ans:- Ratan P Watal

2) Who has been appointed as the new Lieutenant Governor (LG) of Puducherry?

Ans:- Kiran Bedi

3) Which scientist has been appointed as NPCIL CMD?

Ans:- S K Sharma

4) CSIR has appointed whom as the director for CCMB?

Ans:- Rakesh Kumar Mishra

5) United Nations appoints Mary Robinson of Ireland and Macharia Kamau of Kenya as his Special Envoys on —?

Ans:- El Nino and Climate

6) Who has been appointed as the new general secretary of CONCACAF?

Ans:- Phillippe Moggio

 

  1. B) RESIGNS

1) Snapdeal’s chief product officer quit the company. Who is he?

Ans:- Anand Chandrasekaran

2) Who has resigned from his post as head of the acting department in the Film and Television Institute of India (FTII)?

Ans:- Tom Alter

3) Which Maharashtra Minister resigned on 4 June 2016?

Ans:- Eknath Khadse

 

  1. C) DEATHS

1) Which famous Bangladeshi journalist passed away on 24 May 2016?

Ans:- Begum Nurjahan

2) Name the oldest Olympic champion of Hungarian Waterpolo team who died recently?

Ans:- Sandor Tarics

3) Name the noted Marathi literary critic who died on 27 May 2016?

Ans:- RG Jadhav

 

  1. D) VISITORS

1) Hamid Ansari, the vice president of India recently visited Tunisia. What is the capital of Tunisia?

Ans:- Tunis

 

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Twitter is making changes in context of the number of characters in the social media. What’s the current limit?

Ans:- 140 characters

2) Who created a new record by climbing the Mount Everest for seventh time?

Ans:- Lhakpa Sherpa

3) Which country’s dictator was sentenced to prison for human rights crimes on 29 May 2016?

Ans:- Argentina

 

PLACES IN NEWS

1) The world’s longest and deepest rail tunnel has recently opened in which country?

Ans:- Switzerland

2) A massive fire broke out at the Central Ammunition Depot (CAD), Pulgaon on 31 May 2016. Pulgaon located in which state?

Ans:- Maharashtra

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the fullform of IRCTC?

Ans:- Indian RailwayCatering and Tourism Corporation

2) What is the fullform of NSG?

Ans:- Nuclear Suppliers Group

 

BOOKS IN NEWS

1) Who is the author of the book “Firaq Gorakhpuri: The Poet of Pain and Ecstasy”?

Ans:- Ajai Mansingh

2) Which saint’s life will be told through the book “A Call to Mercy: Hearts to Love, Hands to Serve?

Ans:- Mother Teresa

3) Which famous author’s book entitled My Favourite Nature Stories was released recently?

Ans:- Ruskin Bond

 

COMMITTEES IN NEWS

1) Government appointed panel by former CEC N Gopalswami made the report which initiative be taken for benefit of Sanskrit pathshalas across the nation?

Ans:- Central Sanskrit board, Central Vedic Studies board

2) Who was appointed by the Union Government as the head of committee on defence expenditure?

Ans:- D B Shekatkar

3) The government and the Reserve Bank of India (RBI) have been working on how to reduce cash transactions in the economy.Who is the head of this committee?

Ans:- Neeraj Kumar Gupta committee

4) Which committee has been constituted to draft national policy for the Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs)?

Ans:- Prabhat Kumar committee

 

DAYS & DATES

1) World Day Against Child Labour is observed on —?

Ans:- June 12

2) World Blood Donor day is Celebrated on —?

Ans:- June 14

 

 

 

————————————————————

May 2016 Current Affairs 

INTERNATIONAL

1) British monarch Queen Elizabeth’s which landmark birthday was celebrated across the United Kingdom and other principalities on 21 April 2016?

Ans:- 90th

2) Which region was declared the world’s first region to wipe out malaria by the World Health Organization (WHO) on 20 April 2016?

Ans:- Europe

3) Who has been appointed as the Prime Minister of Laos?

Ans:- Thongloun Sisoulith

4) Who is reelected as the Prime Minister of Tibetan Government-in-exile?

Ans:- Lobsang Sangay

5) Which country has commemorated the 30th anniversary of the nuclear disaster at Chernobyl on 26 April 2016?

Ans:- Ukraine

6) Who has been sworn as the vice president of South Sudan?

Ans:- Riek Machar

7) The Cabinet of Saudi Arabia kingdom on 25 April 2016 approved a broad-based economic reform plan is called?

Ans:- Vision 2030

8) Who emerged winner in the 2016 Presidential Elections of the Philippines on 9 May 2016 to become country’s 16th President?

Ans:- Rodrigo Digong Duterte

 

INDIA & WORLD

1) Which is the 76 country to ratify the Trade Facilitation Agreement of WTO?

Ans:- India

2) What is the name of the exiled Uighur-Chinese leader wanted by China, whose controversial Indian visa was cancelled by the Union Govt. on technical reasons on 23 April 2016?

Ans:- Dolkun Isa

3) India to Purchase 145 M777 Howitzers from which country?

Ans:- US

4) Which country has agreed to adhere to peaceful negotiations with India to settle the border issue?

Ans:- China

5) Which country has recently signed a MoU with India on Technical Cooperation?

Ans:- Bhutan

6) Recently, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has entered into a colla-oration with which country for the programme ‘Soil Protection and Rehabilitation for Food Security’?

Ans:- Germany

 

NATIONAL

1) The union government allotted Rs. 800 crores to clean up polluted lakes in which city?

Ans:- Bengaluru

2) Recently how many highways project terminated by the Union Road Transport and Highways Ministry?

Ans:- 3

3) The Union Government has extended the Beti Bachao Beti Padhao Scheme in additional 61 districts across how many States and Union Territories?

Ans:- 11

4) Union Government has banned import of which animal of the following animal for commercial breeding?

Ans:- Dog

5) The Parliament has passed the Industries (Development and Regulation) Amendment Bill, 2015 that seeks to amend the Industries (Development and Regulation) Act of ?

Ans:- 1951

6) Rajya Sabha has passed the Constitution (Scheduled Castes) Order (Amendment) Bill, 2016 to include certain communities in the list of Scheduled Castes (SC) from how many states?

Ans:- 4

7) What is the initial amount of Rashtriya Rail Sanraksha Kosh?

Ans:- 1 lakh crore

 

STATES

1) The Indian Army’s battle exercise ‘Shatrujeet’ was conducted in which district of India?

Ans:- Bikaner

2) Recently which temple has allowed for women’s?

Ans:- Trimbakeshwar Temple

3) Where the Simhastha Kumbh Mela 2016 has started?

Ans:- Ujjain

4) 125th anniversary of which historic war of Manipur was observed on 23 April 2016 with the President Pranab Mukherjee taking part in an event associated with this war?

Ans:- Khongjom War

5) Which state government has notified Affordable Plotted Housing Policy 2016?

Ans:- Haryana

6) “Operation Milan” has been launched by which state police department of India to recover abducted youths?

Ans:- Uttar Pradesh

7) “Operation Sulaimani” has been launched in which district of Kerala to eradicate poverty?

Ans:- Kozhikode

 

CONFERENCES

1) The 2016 Islamic Summit Conference has been concluded in which country?

Ans:- Turkey

 

AWARDS & HONOURS

1) Who won the lifetime achievement award at the Dinanath Mangeshkar Awards 2016?

Ans:- Jeetendra

2) Who has been honoured with the Dadasaheb Phalke Foundation Award 2016 in the best actor category?

Ans:- Manoj Bajpayee

3) Which award has the first time added to Prime Minister Awards?

Ans:- Excellence in Public Administration

4) Who has been honoured with the 2016 Red InkLife Time Achievement Award for journalism?

Ans:- T.N.Ninan

5) Which country’s bank note has won the 2015 IBNS Bank Note of the Year Award?

Ans:- New Zealand’s $5 polymer note

 

SPORTS & GAMES

1) Which Indian umpire has been recently promoted as umpire for International Hockey Federation (FIH)?

Ans:- Durga Thakur

2) Which scheme has replaced by Rajiv Gandhi Khel Abhiyan ?

Ans:- Khelo India

3) The International Hockey Federation (FIH) has announced a new annual global home and away league ,to be launched in ?

Ans:- 2019

4) Which Indian footballer has recently won the FPAI Indian Player of the Year award?

Ans:- Jeje Lalpekhlua

5) The 2018 Commonwealth Judo Championships will be hosted in which city of India?

Ans:- Jaipur

6) Who has won India’s first ever individual skeet medal at the 2016 ISSF World Cup?

Ans:- Mairaj Ahmed Khan

 

ECONOMY

1) Which four International organisation have joined hands to form the Platform for collaboration in Tax Matters ?

Ans:- UN, IMF, World Bank and OECD

2) RBI has issued a master direction on the merger of which banks?

Ans:- Private Sector Banks

3) Which is the new name given to Department of Disinvestment?

Ans:- DIPAM

4) Which Union Ministry has launched the twitterSeva for Start-Ups?

Ans:- Union Commerce&Industry Ministry

5) Which airline renewed the seven years agreement with the International Cricket Council (ICC)?

Ans:- Emirates Airline

6) Which of the following has become the first private sector bank to open dedicated branch for startups?

Ans:- RBL Bank

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) A satellite to monitor execution of development projects under the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) is set to launch in June 2018 – what is it called?

Ans:- PRSS-1

2) Which country has unveiled S-300 missile system parts at army parade?

Ans:- Iran

3) Indian American scientist Dr. Sunil Hingorani has engineered a type of immune cells to break pancreatic cancer. What are these called?

Ans:- T- Cells

4) Scientists have developed a new system to identify people using their brain waves. What is it called?

Ans:- Brainprint

5) Which country has developed world’s first graphene electronic paper?

Ans:- China

 

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed as the next ambassador of India to Mongolia?

Ans:- T. Suresh Babu

2) Who has been named as the goodwill ambassador for the Indian contingent in the Rio 2016 Olympic Games?

Ans:- Salman Khan

3) Who has been appointed as the General (DG) of Railways Protection Force (RPF)?

Ans:- Surender Kumar Bhagat

4) Who has been appointed as the new captain of New Zealand Cricket team?

Ans:- Kane Williamson

5) Who was elected as the first-ever Muslim Mayor of London on 6 May 2016?

Ans:- Sadiq Khan

6) Who has been appointed as the chief of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)?

Ans:- Kumar Rajesh Chandra

 

  1. B) RESIGNS

1) Who has resigned from the post of head of Tata Steel sports department?

Ans:- Charles Borromeo

2) Which chancellor announced his/her resignation on 9 May 2016 ?

Ans:- Austrian Chancellor Werner Faymann

 

  1. C) DEATHS

1) Name the Former WWE women’s champion who died recently?

Ans:- Chyna

2) Name the chinese human rights activist who died 26 April 2016 ?

Ans:- Harry Wu

 

  1. D) VISITORS

1) President Pranab Mukhrejee country on 28-29 April 2016?

Ans:- Papua New Guinea

 

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Who topped the prestigious Civil Services Exam 2015, the final results of which were declared by the Union Public Service Commission (UPSC) on 10 May 2016?

Ans:- Tina Dabi

2) Who is the world’s oldest-serving royal Who is also the longest-serving British royal?

Ans:- Queen Elizabeth II

 

PLACES IN NEWS

1) A 300-year-old gurdwara was reopened after 73 years. This is located in which country?

Ans:- Pakistan

2) Recently fire destroyed National Museum is located in which city?

Ans:- New Delhi

3) What is the rank of Delhi in the report noisiest City of India released by Central Pollution Control Board (CPCB)?

Ans:- 4

4) Indian Navy has inaugurated a naval detachment at which place?

Ans:- Lakshadweep Androth Island

5) Where was unveiled the six meter statue of former South African president Nelson Mandela?

Ans:- Palestine

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of AGOC ?

Ans:- Asian Games Organization Committee

2) What is the CBSE?

Ans:- Central Board of Secondary Education

3) What is the full form of CISF ?

Ans:- Central Industrial Security Force

 

BOOKS IN NEWS

1) Who is the author of the book “The Life and Death of Adolf Hitler”?

Ans:- James Cross Giblin

2) Who is the author of the book “Hindutva or Hind Swaraj”?

Ans:- U.R. Ananthamurthy

3) Who is the author of ‘The making of India: The untold story of British Enterprises’?

Ans:- Kartar Lalvani

 

COMMITTEES IN NEWS

1) Which committee has recently submitted report on Insolvency and Bankruptcy Code 2015?

Ans:- Bhupender Yadav committee

2) Which committee has recommended Yoga education programmes for implementation in universities?

Ans:- H R Nagendra Committee

3) Which committee has been constituted to frame policy for app-based taxi aggregators and other transport operators?

Ans:- Sanjay Mitra committee

 

DAYS & DATES

1) International Nurses day was observed on —?

Ans:- May 12

2) International Family Day was observed on —?

Ans:- May 15

 

question_day

————————————————————

April 2016 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) Who was declared as the winner of Presidential Elections of semi-autonomous region Zanzibar on 21 March 2016?

Ans:- Mahamadou Issoufou

2) New Zealand on 24 March 2016 took which important decision regarding its flag?

Ans:- It decided to retain its national flag

3) Who is the newly elected President of the Central African Republic?

Ans:- Faustin Archange Touadera

4) Molenbeek, the place, which recently gained international attention as the base of numerous Islamic terrorists, is located in which country?

Ans:- Belgium

5) The world’s first mass dengue vaccination programme has been launched by which country?

Ans:- Philippines

 

INDIA & WORLD

1) India to set up Rabindranath Tagore Memorial in which country?

Ans:- Sri Lanka

2) Recently, which country among the SAARC nations, decided to opt out from the execution of famous SAARC satellite project?

Ans:- Pakistan

3) Where will be the first Indian Council for Cultural Relations (ICCR) chair established in the Arab world?

Ans:- Egypt

4) Recently, India signed the Kamov helicopter deal, with which country?

Ans:- Russia

5) India’s first International arbitration centre will be established in which city?

Ans:- Mumbai

6) Which two countries signed Mou to provide 150 boats & fishing equipment to Mullaithivu fishermen?

Ans:- India, Sri Lanka

 

NATIONAL

1) Central Administrative Tribunal was established under which amendment?

Ans:- Article 323 A

2) Finance Minister Arun Jaitley has launched the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana on 22 March 2016 from which city?

Ans:- Mumbai

3) Union Agriculture Minister has launched mobile application Pusa Krishi on 21 March 2016.Who is the Agriculture Minister?

Ans:- Radha Mohan Singh

4) Which Central Railway (CR) station of the Indian Railway came to news during for proposal to build India’s first elevated train terminus for long-distance trains here?

Ans:- Thakurli

5) Who has launched Vidyut PRAVAH Mobile App will empower common people to demand 24X7 power?

Ans:- Piyush Goyal

6) Which Union Ministry launched the Startup India portal and mobile app on 31 March 2016?

Ans:- Ministry of Commerce and Industry

7) What is the maximum speed of the India’s first semi high-speed train “Gatimaan Express”?

Ans:- 160 kmph

 

STATES

1) NTPC starts 250 MW unit in which state of India?

Ans:- Bihar

2) Where was the State Fisheries Department has set up first aqua park?

Ans:- Pookode Lake

3) Which village becomes the first open defecation free village in Srikakulam district in Andhra Pradesh?

Ans:- Vanjangipeta

4) Which state was placed under President’s rule on 27 March 2016 after the pertaining recommendation was made by the Union Cabinet?

Ans:- Uttarakhand

5) Which state government has recently launched a new scheme ‘Adapting Homes for the Differently-abled’?

Ans:- Haryana

6) The ITBP’s weapon and support weapon training centre will be set up in which district of Madhya Pradesh?

Ans:- Damoh

 

CONFERENCES

1) Which flower chosen for logo for 8th BRICS summit?

Ans:- Lotus

2) The 4th Nuclear Security Summit 2016 was held in which city?

Ans:- Washington

 

AWARDS & HONOURS

1) Which company has won the Best Retail Project of the Year – 2015′ at CNBC Awaaz Real Estate Awards held in Mumbai?

Ans:- DLF Mall of India

2) Who has presented 5th National Photography Awards on 21 March 2016?

Ans:- Arun Jaitley

3) Which company has bagged the FICCI Safety Systems Excellence Award?

Ans:- Cairn India

4) Which State won the Krishi Karman Award 2014-15 in the individual Crops category for producing Rice ?

Ans:- Chhattisgarh

5) Haldhar Nag, who was recently honoured with Padma Shri award, is a poet of which language?

Ans:- Kosli

 

SPORTS & GAMES

1) Who has won the Australian Grand Prix 2016?

Ans:- Nico Rosberg

2) Who has won the 2016 Swiss Open Grand Prix Gold badminton Men’s Singles tournament?

Ans:- HS Prannoy

3) Where was the 9th International Abilympics started on 23 March 2016?

Ans:- France

4) Who has won the 100 metres dash in Street Child games 2016?

Ans:- Hepsiba

5) Apurvi Singh Chandela, who qualified for the 2016 Olympics, is associated with which sport?

Ans:- Shooting

6) The 2017 FIFA U-17 World Cup will be hosted by which country?

Ans:- India

 

ECONOMY

1) Which company has received final approval from the USFDA to manufacture and market Naproxen Sodium Tablets USP, 220 mg?

Ans:- Aurobindo

2) Which company has initial public offering (IPO) subscribed 0.21 times on 21 March 2016?

Ans:- Infibeam

3) Interest rate on Public Provident Fund slashed to —— from —?

Ans:- 8.1%,8.7%

4) Who has emerged as the Richest Asian-origin entrepreneurs in Britain?

Ans:- Hinduja brothers

5) The World Health Organization has suspended the approval of tuberculosis drugs from which pharmaceuticals company in India?

Ans:- Svizera Lab

6) Which bank has become the first bank to commence the sale of Indian Gold Coin (IGC) in the domestic market?

Ans:- Indian Overseas Bank

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) Which bird has not been spotted since 2007, according to Indian forest officials in the Nashik region?

Ans:- Great Indian Bustards

2) What is the name of the smallest-ever bacterial genome, development of which was announced by genome trailblazer J. Craig Venter during March 2016?

Ans:- Syn 3.0

3) What is the name of the world’s largest airship-cum-plane ever that was officially unveiled on 21 March 2016 and is ready to make its maiden voyage?

Ans:- Airlander 10

4) What is the name of the tuberculosis (TB) curing miracle drug that was rolled-out in India as part of a special project on 21 March 2016 for treating the cases of drug resistant TB?

Ans:- Bedaquiline

5) The fast patrol vessel (FPV) of the Indian coast Guard, ICGS Arnvesh, was commissioned at which port of India?

Ans:- Visakhapatnam

 

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed as the advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi within India and globally?

Ans:- Ritu Beri

2) Who has been appointed as the 56th president of International Studies Association?

Ans:- TV Paul

3) Name the AAI member who has been given the additional charge of AAI (Airport Authority of India) chairman?

Ans:- Sudhir Raheja

4) Who is the incumbent Managing Director of the International Monetary Fund (IMF)?

Ans:- Christine Lagarde

5) Who has been appointed as the chairman of Confederation of Indian Industry (CII) Eastern Region for the year 2016-17?

Ans:- T V Narendran

 

  1. B) RESIGNS

1) Sigmundur David Gunnlaugsson resigned as the Prime Minister of which country recently after his name appeared in Panama Papers?

Ans:- Iceland

2) Who has stepped down as CEO of TATA steel Europe?

Ans:- Karl Koehler

 

  1. C) DEATHS

1) Name the Hollywood Comedian who passed away on 24 March 2016?

Ans:- Garry Shandling

2) Name of the Dutch soccer legendary who passed away recently?

Ans:- Johan Cruyff

3) Name the Kerala’s famous popular Kadhaprasan gam,Who passed away recently?

Ans:- D.V D Rajappan

4) What is the name of Former Chairman and CEO of Intel who passed away on 21 March 2016?

Ans:- Andrew Grove

5) What is the name of the Former Prime Minister of Denmark who passed away on 20 March 2016?

Ans:- Anker Joergensen

6) Garry Shandling, who died recently, was a legendary writer of which country?

Ans:- United States

7) Name the renowned journalist and writer who died on 30 March 2016?

Ans:- Babu Bharadwaj

 

  1. D) VISITORS

1) US president Barack Obama made his historic visit to Cuba after 88 years. Name the capital of Cuba?

Ans:- Havana

2) As a part of Oil Minister Dharmendra Pradha visit to Iran, India has offered to invest, how much worth in Iran in order to enhance their energy ties?

Ans:- $20 billion

 

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Which Ace Shooter has set up ventures fund for startup?

Ans:- Abhinav Bindra

2) Twitter, the ‘micro-blogging’ social networking company that enables users to send and read short 140-character messages, completed how many years on 21 March 2016?

Ans:- 10 years

3) Which legendary south Indian singer came to limelight recently for entering the Guinness World Records for recording highest number of songs in several languages?

Ans:- P Susheela

 

PLACES IN NEWS

1) Which European capital city was hit by a huge terror attack comprising of three explosions on 22 March resulting in death of at-least 33 persons?

Ans:- Brussels (Belgium)

2) UNESCO has added how many new sites to its network of biosphere natural reserves?

Ans:- 20

3) Researchers have discovered a new species of pale-gold coloured frog in the cloud forests of the high Andes in Colombia . What is name of frog?

Ans:- Pristimantis dorado

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is stands for APEC?

Ans:- Asia-Pacific Economic Cooperation

2) What is the Full form of RDEL?

Ans:- Reliance Defence and Engineering Ltd

3) What is stands for NABARD?

Ans:- National Bank for Agriculture and Rural Development

 

BOOKS IN NEWS

1) Who is the author of the novel “That Long Silence”? Shashi Deshpande

Ans:- Brussels (Belgium)

2) Who is the author of the book “Standing Guard-A year in Opposition”?

Ans:- P. Chidambaram

 

COMMITTEES IN NEWS

1) Which committee has been set up to suggest ways to tighten security along Indo-Pak border?

Ans:- Madhukar Gupta committee

 

DAYS & DATES

1) World Heritage Day was observed on ____?

Ans:- April 18

2) World Earth Day was observed on ____?

Ans:- April 22

 

question_day

————————————————————

March 2016 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) Kosovo Parliament has elected Hashim Thaci as its President. What is the capital of Kosovo?

Ans:- Pristina

2) The fifth edition of IBSAMAR 2016, a trilateral exercise between Brazil, India & South Africa kicked off in Goa. It is which type exercise?

Ans:- Naval

3) Which countries are participating in the naval Exercise IBSAMAR 2016?

Ans:- Brazil, India and South Africa

4) In accordance with the Global Energy Architecture Performance Index Report, which country stood at top?

Ans:- Switzerland

 

INDIA & WORLD

1) India has approved a $150 million credit line for the development of Chabahar port. This port is located in which of the following countries?

Ans:- Iran

2) Department of Biotechnology, Ministry of Science and Technology and a consortium of top UK research institutions signed an MoU for establishment of a joint India-UK collaboration programme in _____?

Ans:- Crop science

3) The Indian Government has extended e-Tourist Visa Scheme to how many countries?

Ans:- 37

4) The 7th joint military exercise named as Lamitye Military Exercise held between which countries at victoria Mahe Island?

Ans:- India and Seychelles

5) Indian Defence Ministry has issued an order worth Rs 22,000 crores for purchase of helicopters, CH-47 Chinook and AH-64 Apache, with which of the following countries?

Ans:- United States

6) India has been ranked at the 90th place in a list of 126 countries in terms of Energy Security complied by World Economic Forum (WEF). The list is topped by _________

Ans:- Switzerland

7) India has ranked 37 out of 38 countries for its intellectual property rights environment in the annual IP index released by the United States

Chamber of Commerce (USCC) with only Venezuela scoring lower. Which Country ranked first in this rank?

Ans:- USA

8) The Marshall Islands is in process to sue India and others in International Court of Justice. Capital city of the tiny island country is?

Ans:- Majuro

 

NATIONAL

1) Name the scheme that will be launched to link States and Districts?

Ans:- ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’

2) Union Government is all set to mobilize how much amount under its ambitious Sagarmala project?

Ans:- Rs 10 Lakh cr

3) In accordance with the information received from Office of Registrar General of India (RGI), sex ratio in India has has been upgraded to how much?

Ans:- 943

4) Prime Minister NarendraModi has recently launched the ambitious ‘Rurban Mission’ for developing 300 villages across the country as urban growth centres aimed at improving the country’s basic infrastructure, at which places?

Ans:- Dongargarh, Chhattisgarh

5) Government of India will pay EPS contribution of how much percent for all new employees enrolling in EPFO for the first three years of employment which will be applicable to those with salaries of Rs. 15,000 per month?

Ans:- 8.33%

6) For the benefit of farmers, how much percent FDI through FIPB route will be permitted for marketing of food products, produced and manufactured in India?

Ans:- 100% FDI

7) The Indian government has planned to set up wifi facilities at 25,000 spots in the country by _______?

Ans:- March 2016

 

8) Which station was declared the cleanest railway station in India according to an Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) survey that was released on 17 March 2016?

Ans:- Surat (Gujarat)

9) The Delhi police has tied up with which Indian organisation to track crime in the city?

Ans:- Indian Space Research Organization

10) The cabinet has approved the Mines and Minerals Amendment bill, 2015.The Mines and minerals act was passed in?

Ans:- 1957

 

STATES

1) Vedanta has bagged the Baghmara (Sonakhan) gold mine, the country’s first gold mine to be auctioned, in the state of?

Ans:- Chhattisgarh

2) Recently, Rajasthan govt has inked how many pacts worth Rs 11,531.21 crore with various companies?

Ans:- 51

3) Which state has launched ‘Niramaya’ scheme for distribution of free medicines?

Ans:- Odisha

4) The NDDB foundation for Nutrition (NFN) has launched the ‘Gift Milk’ initiative in which state?

Ans:- Telangana

5) President Pranab Mukherjee inaugurated the country’s first “Gender Park” in which state?

Ans:- Kerala

6) Which Indian state announces housing scheme for transgenders?

Ans:- Karnataka

7) National Food Security Act (NFSA) 2013 has been officially launched in which state?

Ans:- Mizoram

8) India’s first-ever Aviation Park will come up in which state?

Ans:- Gujarat

9) Which state government has launched an initiative “School on wheels” for tribal children?

Ans:- Rajasthan

10) India’s first international arbitration centre will come up in which city?

Ans:- Mumbai

11) Government has set up a high-level committee to look into the issue of missing files related to 2004 Ishrat Jahan encounter case.This case related to which state?

Ans:- Gujarat

12) Which state government has launched awareness programme to protect sparrows?

Ans:- Uttar Pradesh

13) Which state has introduced the Prohibition of Social Boycott bill, 2016?

Ans:- Maharashtra

14) Which state has adopted its new Industrial Policy which will be valid till 2026?

Ans:- Jammu & Kashmir

 

CONFERENCES

1) The 13th World Spice Congress was held recently in?

Ans:- Ahmedabad

 

AWARDS & HONOURS

1) The Pandit Dinanath Mangeshkar award 2016 will be given to?

Ans:- Ranveer Singh & Sanjay Leela Bhansali

2) Goverdhan Mehta has been conferred with Federal Republic of Germany’s prestigious Cross of the Order of Merit’. He is a researcher related to?

Ans:- Chemical Sciences

3) The prestigious Astronautical Society of India’s Aryabhata Award has been given to?

Ans:- Avinash Chander

4) Which is the best picture award winner at the 88th annual Academy Awards 2016?

Ans:- Spotlight

5) Who has been chosen for the Dinanath Mangeshkar award?

Ans:- Sanjay Leela Bhansali

6) Which of the following companies has bagged the Global CSR Excellence & Leadership Awards in the category of Best Environment-Friendly Project?

Ans:- GVK Biosciences

7) Which bank has won the first ever Green Bond Pioneer Award 2016?

Ans:- Yes Bank

8) Who has been conferred with the Germany’s prestigious ‘Cross of the Order of Merit’?

Ans:- Goverdhan Mehta

9) Which Indian film has won the Best Children’s Film award at the 2016 Berlin International Film Festival?

Ans:- Ottal

10) Who has been conferred with the first world Sanskrit Award?

Ans:- Maha Chakri Sirindhorn

11) Which of the following state’s tourism campaign has bagged the prestigious Golden City Gate Award?

Ans:- Kerala

12) Which bank has won the first ever Green Bond Pioneer Award 2016?

Ans:- Yes Bank

13) Who has been bestowed with the French Legion of Honour, recently?

Ans:- Muhammad bin Nayef

14) Who has been awarded 2015 Krutitava Smagra Samman?

Ans:- Padma Sachdev

 

SPORTS & GAMES

1) Lalita Babar has been named Sportsperson of the Year in India Sports Awards 2015. She is a/an?

Ans:- Long-distance runner

2) Which country has won 2016 Trans-Tasman Trophy of Cricket?

Ans:- Australia

3) Which cricket team has won the 2015-16 season’s Ranji Trophy title?

Ans:- Stan Wawrinka

4) Which team has won the Coal India Hockey India League (HIL) title 2016?

Ans:- Punjab Warriors

5) Which countries have won the Badminton Asia Team Championships 2016 in the men and women’s categories respectively?

Ans:- Indonesia and South Korea

6) Which country will host the final of the Women’s Cricket World Cup in 2017, the ICC has announced recently?

Ans:- Lord’s

7) Brendon McCullum has blasted the fastest century in Test history in his 101st and final match before retiring. He is from ______?

Ans:- New Zealand

8) Who won 2016 Australian Grand Prix, the inaugural event of the Formula 1 (F1) season of 2016, on 20 March 2016?

Ans:- Nico Rosberg (Germany)

 

ECONOMY

1) What is the fiscal deficit target for the year 2016-17?

Ans:- 3.5% of GDP

2) How much amount is allocated for celebrating Birth Centenary of Pt Deen Dayal Upadhyay and 350th Birth Anniversary of Guru Gobind Singh?

Ans:- 100 Crore

3) Which act will be amended to strengthen Asset Reconstruction Companies which will help in dealing with stressed assets of Banks?

Ans:- SARFAESI Act

4) For the benefit of farmers, how much percent FDI through FIPB route will be permitted for marketing of food products, produced and manufactured in India?

Ans:- 100% FDI

5) What is the total amount that will be spent on capital expenditure of roads and railways in 2016-17?

Ans:- Rs. 2,18,000 crore

6) Government of India will pay EPS contribution of how much percent for all new employees enrolling in EPFO for the first three years of employment which will be applicable to those with salaries of

Rs. 15,000 per month?

Ans:- 8.33%

7) How many Multi Skill Training Institutes will be set up under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana?

Ans:- 1500

8) A New Health Protection scheme will be launched which will provide health cover up to how much amount per family?

Ans:- Rs. 1 lakh

9) Unified Agricultural Marketing E Platform to be dedicated to the Nation on the Birthday of which famous personality on 14th April, 2016?

Ans:- Dr. B.R. Ambedkar

10) What is the total outlay on irrigation including market borrowings in the budget for the year 2016-17?

Ans:- Rs. 12,157 crore

11) How much amount will be given as Grant in Aid to Gram Panchayats & Municipalities as per the recommendations of the 14th FC?

Ans:- Rs.2.87 lakh crore

12) In order to enhance economic cooperation and strengthen financial stability, RBI has extended the currency swap arrangement to SAARC nations till mid-November 2017 of how much amount?

Ans:- $2 billion

13) Recently, Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the certificate of registration of how many NBFCs?

Ans:- 26

14) What is the approximate contribution of real estate in India’s national GDP?

Ans:- 9%

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) The world’s first fast-acting anti-rabies drug “RMAb” will be launched in which country?

Ans:- China

2) Scott Kelly, an astronaut returned on Earth After a historic 340-day mission aboard the International Space Station. He was an astronaut of which country?

Ans:- USA

3) US health regulator has tentative approved which drug firm’s Ritonavir tablets used for treatment of human immunodeficiency virus (HIV) infection?

Ans:- Aurobindo Pharma

4) The Department of bio-technology of Ministry of Science & Technology has inked pact with which of the following country in research on Crop Sciences?

Ans:- United Kingdom

5) Union Minister of Health and Family Welfare J P Naddahas launched Project Sunrise for prevention of which disease specially among people injecting drugs in the 8 North-Eastern states?

Ans:- AIDS

6) India’s first indigenously developed lightest revolver (gun) weighing merely 250 grams was successfully launched to boost the “Make In India” initiative. The name of this revolver is ____?

Ans:- Nidar

7) The world’s first fully electric-powered double-decker bus has been launched in which country?

Ans:- United Kingdom

8) Exo-Mars is a project launched to explore living conditions in Mars. It is a combined effort of?

Ans:- Europe & Russia

9) NASA’s new MARS mission ‘InSight’ is set to be launched in?

Ans:- 2018

 

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) India’s second largest software exporter Infosys has extended the tenure of chief executive officer & Managing Director Vishal Sikka by another —- years till the year 2021?

Ans:- 4 Years

2) Who has been elected as the new FIFA President?

Ans:- Gianni Infantino

3) Who has been appointed as the first Chairman of the Banks Board Bureau (BBB)?

Ans:- Vinod Rai

4) Who has recently been appointed as first non-navy officer to head Coast Guard?

Ans:- Rajendra Singh

 

5) Ashwini Nangia has been appointed as the Director of the CSIR-National Chemical Laboratory which is situated at?

Ans:- Pune

6) Justice Dinesh Maheshwari has been sworn-in as the new chief justice of the?

Ans:- Meghalaya High Court

7) Which cricketer has been appointed as the UNDP National Goodwill Ambassador For Youth in Bangladesh?

Ans:- Mashrafe Bin Mortaza

8) Christine Lagarde from France has been appointed as the Managing Director (MD) of the International Monetary Fund for a second five-year term. The headquarters of The IMF is located at which places?

Ans:- Washington D.C

9) Who was appointed as the Director General (DG) of Indian Coast Guard (ICG)?

Ans:- Rajendra Singh

10) Who has been named as Goodwill Ambassador for the United Nations Population Fund (UNFPA)?

Ans:- Ashley Judd

 

  1. B) RESIGNS

1) Who was resigned as the chairman of United Spirits Ltd (USL)?

Ans:- Vijay Mallya

 

  1. C) DEATHS

1) Rajesh Pillai, who has been recently passed away was related to which field?

Ans:- Director

2) Leslie Bassett, Pulitzer winning passed away in Oakwood, Georgia. He was a famous?

Ans:- Composer

 

  1. D) VISITORS

1) Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, recently visited India.He was the price of which country?

Ans:- Abu Dhabi

 

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Which of the following Nation’s Women Cycling Team has been nominated by a group of Italian MPs for the 2016 Nobel Peace Prize for their dedication?

Ans:- Afghanistan

2) Who will become the first women umpire to officiate in the ICC World Twenty20 cricket?

Ans:- Kathleen Cross

 

PLACES IN NEWS

1) In the recently released survey by travel website TripAdvisor, how many Indian beaches has been listed in the top 10 “Asia’s Travellers Choice Award Winning Beaches”?

Ans:- 3

2) Which of the following city’s school has been emerged as the greenest school of India?

Ans:- Noida

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of AAFI?

Ans:- Amateur Athletics Federation of India

2) What is the full form of ASWAC?

Ans:- Airborne Surveillance Warning and Control

1) Book title “Indian Pa

BOOKS IN NEWS

per Money” has been authored by —?

Ans:- Razack

2) The book “Playing It My Way” has entered the Limca Book of Records in the category of bestselling books across both fiction and non-fiction categories. It is the autobiography of?

Ans:- Sachin Tendulkar

 

COMMITTEES IN NEWS

1) The Government-constituted expert committee to examine the Possibility of Replacing Multiple Prior Permissions with Pre-Existing Regulatory Mechanism submitted its recommendations. It was

headed by —?

Ans:- Ajay Shankar

2) Who has recently been appointed as chairperson of a committee set up by the Human Resource Development Ministry to draft the new education policy?

Ans:- T. S. R. Subramanian

 

DAYS & DATES

1) The March 3 is celebrated as __ ?

Ans:- Natioanl Defence Day

2) World Consumer Rights day celebrated on __?

Ans:- March 15

3) March 21 is celebrated as __?

Ans:- International Day of Forests

4) National Vaccination Day is on ___?

Ans:- March 16

5) World Wild life day is on ___?

Ans:- March 3

6) World Disabled day is celebrated on ___?

Ans:- March 15

 

 

 

question_day

February 2016 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) Recently NATO, EU signed agreement on___?

Ans:- Cyber defense cooperation

2) The North Korea has restarted which reactor that shut down in 2007?

Ans:- Graphite-moderated plutonium reactor

3) India,china’s first tactical drill on boarder with exercise named?

Ans:- Sino-India Cooperation

4) India with 130 rank in human development is placed under which category?

Ans:- Medium Human Development Countries

5) Japan lifts nuclear sanctions on_____?

Ans:- Iran

6) Recently Canada,US,Mexico signed a Memorandum of Understanding on?

Ans:- Climate Change

7) The country that banned kidney transplants for foreigners?

Ans:- Sri Lanka

8) Recently the country that approves Hindu Marriage Bill?

Ans:- Pakistan

9) The Country that tops in Human development from south Asia?

Ans:- Sri Lanka

 

INDIA & WORLD

1) International Fleet Review 2016 held at ?

Ans:- Viskhapatnam

2) India and Sri Lanka signed MoUs related to?

Ans:- Education and Health Sectors

3) Japan shin Maywa Industries planned to set up manufacturing plant of US-2 amphibious aircraft in India Under which concept?

Ans:- Make in India Initiative

4) India and Armenia signed Protocol amending for___?

Ans:- Changing Existing Double Taxation Avoidance

5) The Asian Development Bank (ADB)and Government of India signed an $80 million loan agreement for development of _____in Agartala and Aizwal ?

Ans:- Infrastructure

6) The company that agreed to store crude oil in Indian storage is?

Ans:- Abu Dhabi National Oil (ADNOC) Company

7) The company that agreed to store crude oil in Indian storage is?

Ans:- Abu Dhabi National Oil (ADNOC) Company

8) Joint military exercise LAMITYE 2016 is between which countries?

Ans:- India and Seychelles

9) India and Oman Conduct bilataral naval exercise with name?

Ans:- ‘Naseem Al Baha’

10) India and France ink MoU on Purchase of ?

Ans:- Rafale Jets

 

NATIONAL

1) Recently Prime minister Narendra Modi dedicated which factory to nation ?

Ans:- Brahmaputra cracker and polymer Ltd

2) Joint Venture Companies approved by Union cabinet for resources of executing rail infrastructure projects in multiple states is between___?

Ans:- Ministry of Railways and State Government

3) Recently union ministr y of social justice and empowerment has launched_____for Disabilities(PwDs)

Ans:- Developed by National

4) Disabilities(PwDs) developed by National Handicapped Finance and development cooperation (NHFDC)?

Ans:- Job Portal

5) The scheme Launched by Government for online booking of LPG Cylinders is?

Ans:- Sahaj Scheme

6) Union Government Released Hydrocarbon Vision 2030 for the states?

Ans:- North – Eastern State

7) The National organic forming Reasearch institute set up by Union Government in ?

Ans:- Sikkim

8) Recently Union Government launched NFME for the elimination of disease?

Ans:- Malaria

 

STATES

1) Under which article of constitution Arunachal Pradesh comes under Presidental rule?

Ans:- Article 356

2) In Internet Readlness the state that present in 1st position?

Ans:- On tario, Cananda

3) The MNoEFce delares wild pigas vermin in?

Ans:- Uttarakhand

4) Recently the central rule is assesd in which state?

Ans:- Arunachal Pradesh

 

CONFERENCES

1) 19th National Conference on e-governance held in Nagpur was organized by?

Ans:- Department of Administrative Reforms & Public Grievances (DARPG)

2) In 4th world government summit in Dubai m-Government Service Award was presented to?

Ans:- Karnataka Mobile One project

 

AWARDS & HONOURS

1) In which function was the Wild life Film maker Naresh Bedi Honoured with V shantaram Award?

Ans:- Mumbai International Film Festival (MIFF)

2) Amnesty International Germany has chosen Henri Tiphagne,the Indian lawyer and Human rights activist, for which award?

Ans:- Amnesty International Human Rights award

3) On the which day three Indian citizens are Honoured with Highest civilian award of Australia?

Ans:- Australian day

4) The Indian’s highest Peace time gallantry award Ashoka chakra is given to lance posthumous hero___?

Ans:- MohanNathGoswami

5) On 24th Jan blind cricketers of India won first T20 which cup ?

Ans:- Asia cup

6) Who are the two women single players, have more Grand prix gold title than sindhu?

Ans:- SaniaNehwal and Sung Jihyun

 

SPORTS & GAMES

1) First German tennis player won Australian open title Since 1999 she is?

Ans:- Angelique Kerber

2) West Indies won ICC U19 Cricket World Cup by defeating?

Ans:- India

3) ATP Argentina open title was won by?

Ans:- Domminic Thiem

4) Chappell-Hanlee Trophy was won by?

Ans:- Newzealand

5) The International cricket council (ICC) suspended Pakistani leg-Spinner for three months is?

Ans:- Yasi Shah

6) 61 National School Athletics Champion Ship was won by?

Ans:- Kerala

7) The Tennis player who reached 300 Grand Slam is?

Ans:- Roger Federer

8) The 83 Senior National Snooker Champion Shiptitle was given to

Ans:- Aditya Mehta

 

ECONOMY

1) India was ranked 37 out of 38 countries according to which Index?

Ans:- International Intellectual Property Index

2) Recently Miniratna category-1 status is given to?

Ans:- Hospital Services Consultancy CorporationLtd (HSCC)

3) Three major IT companies of India that joined US president Barak Obama’s ambitious “computer science for all” scheme is?

Ans:- Infosys, Tataconsultancy services and wipro

4) World’s wealthiest People list is prepared as per data provided in_____?

Ans:- Wealth-x, a wealth-tracking website

5) Accoding to United Nations world economy report India is fastest growing economy at the rate of__?

Ans:- 7.3%

6) The country that tops in milk production is ?

Ans:- India

7) The One Billion users of mobile messaging app the app is?

Ans:- Whats App

8) According to UNISDR Report India ranked in which place?

Ans:- Third

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) North Korea’s National Aerospace Development Administration (NADA) launched which satel lite successfully?

Ans:- Kwangmyong song-4 satellite

2) To build a project loon Google made a Joint venture with which country?

Ans:- Srilanka

3) Presence of Gravitational waves was confirmed by?

Ans:- US Laser Interferometer Gravitational waves Observatory (Ligo) scientists

4) Presence of Gravitational waves was confirmed by?

Ans:- US Laser Interferometer Gravitational waves Observatory (Ligo) scientists

5) New Species of Hydroid Polyps, emitting gree fluorescence is discoverd in?

Ans:- Red Sea

6) The satellite Launched by French Guiana abroad on Arianes Vehicle is ?

Ans:- Intaslat 29e

 

PERSONS IN NEWS

 

  1. A) APPOINTMENTS

1) On 21st January atulesh jindal has appointed as new chairman of CBDT by whom ?

Ans:- Narendra Modi

2) Indian origin Australia high commissioner to India is?

Ans:- Harinder Sindu

3) Recently appointed commonder of NATO fores in Afghanistan?

Ans:- John Nicholson

4) New Lokayukta of Uttar Pradesh is?

Ans:- Justice Sanjay Mishra

5) New Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) is?

Ans:- Atulesh Jindal

 

  1. B) RESIGNS

1) The new governor of Arunachal Pradesh after Y S Dadwal resignation is?

Ans:- B D Sharma

 

  1. C) DEATHS

1) Recently the Cartoonist died was?

Ans:- Sudhir Tailang

2) Recently died Tabala player,Sankarghosh got which award in 2000 ?

Ans:- Sangeet Natak Akademi

3) Former Army Chief passed on 30 January 2016 is?

Ans:- Krishna Rao

4) The Sangeet Natak Akademi Award winner Tabala player recently died is?

Ans:- Sankar Ghosh

5) A. G. Krishna Murthy Recently passed away is founder of ?

Ans:- Mudra Communications

 

  1. D) VISITORS

1) Dr. Hamid Ansari Made a visit from 1st to 5th Feb to__?

Ans:- Brunei & Thailand

2) President of India Recently the prince that clisited India is?

Ans:- Crown of Abu Dhabi

3) The president that made a visit to republic Function of India?

Ans:- French president Franco is Hollande

 

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Recently HFEA of United kingdom granted license to Francis crick Institute to use new gene editing techniques on whose embryos?

Ans:- Human embryos

2) The “2015 is earths warmest year since 1880”who said this?

Ans:- NASA&NOAA with Individual analysis

3) Recently That launches its first original movies and series is?

Ans:- YouTube

4) India’s Lightest Revolver weighing 250grams released by Rifle Factory Ishapore is?

Ans:- Nidar

 

PLACES IN NEWS

1) World’s largest concentrated solar plant constructed in?

Ans:- Morocco

2) World’s largest canyon spotted by Chinese Scientists under Princess Elizabeth Land is larger than present largest Grand canyon present in?

Ans:- United states

3) Indians Worlds best hotel of 2016 is____present in Rajasthan?

Ans:- Jodhpur’s Umaid Bhawan

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) HFEA stands for __ ?

Ans:- Human Fertilisation and Embryology Authority

2) IAHC means ___?

Ans:- India Africa Hydro Carbon Conference

3) What is SEBI ?

Ans:- Securities and Exchange Board of India

 

4) NATO Stands for ___?

Ans:- North Atlantic Treaty organization

5) MoEF means ___?

Ans:- Ministry of Enuiromenty Forest and Climate

6) DARPG stans for ___?

Ans:- Department of administrative Reforms and Public Guievances

 

BOOKS IN NEWS

 

1) Former President Kalam’s Book launched in South Africa the book is?

Ans:- Transendence

2) Recently Mamata Banerjee released 10 Books at___?

Ans:- Kolkata International Book Fair

 

COMMITTEES IN NEWS

1) Supreme court Recently appointed which Committee to sell PACL’s asserts?

Ans:- Lodha Committee

2) Recently Companies Law Committee submitted recommendations on Companies act to Union government, this committee was chaired by?

Ans:- Japan Ray Secretary

 

DAYS & DATES

1) Central Excise Day is observed on ?

Ans:- 24 February

2) World Marriage Day is observed on ____?

Ans:- Second Sunday of February

3) 28 February is celebrated as ?

Ans:- National Science Day

 

 

————————————————————————————————————————————————————–

January 2016 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) Which country’s parliament adopted the country’s first law against domestic violence?

Ans:- China

2) World Health Organization(WHO) has declared which country as Ebola free country recently?

Ans:- West Africa

3) Giorgi Kvirikashvili has been elected as the 12th Prime Minister of which country?

Ans:- Georgia

4) The blue stone of Sri Lanka was named as ___?

Ans:- The Star of Sapphire

5) Union Government signed loan agreement to clean Mula Mutha river in pune with which country?

Ans:- Japan

6) China and Soudi Arabia signed MoU on Industrical capacity to improve co-operation in_?

Ans:- Energy policies

 

INDIA & WORLD

1) India made a civil nuclear cooperation deal with which country recently?

Ans:- Australia

2) In which I Q test Kashmia had got top score 2 became youngest brainiest students in country?

Ans:- Mensa test

3) 8th India and UK Economic and Financial Dialogue held in which place ?

Ans:- London

4) Memorandum of Understanding in co-operation field of health is held between?

Ans:- India and Maldives

 

NATIONAL

1) Which is inaguarated by Prime Minister Narendra Modi on 21 December to ferry MPs at Parliament?

Ans:- Electric Bus ‘Go Green’

2) On 22 December Rajya Sabha cleared which bill of Juveniles?

Ans:- Juvenile Justice (Amendment) Bill, 2015

3) The Union cabinet approved which scheme in the textile industry?

Ans:- Amended Technology Upgradation Fund Scheme

4) Ministry overseas Indian Affairs was merged with?

Ans:- Ministry of external affairs (MEA)

5) Two related sub progects green ports launched by Union Ministry of shipping is?

Ans:- 1. Green Port, 2. Swachh Bharat Abiyaan

 

STATES

1) On 18th Jan. 2016 Narandra Modi declared which state as organic farming state ?

Ans:- Sikkim

2) The Vice President Humid Ansari announced which state has 100% primany eduction?

Ans:- Kerala

3) Recently Punjab chief minister parkash sing Bandal Band which manufacturing?

Ans:- Gutkha Manufacture

4) Tamil Nadu chief Minister Jayalalitha announced “Amma call centre” for public redressal state governament with complaint number?

Ans:- 1100

 

CONFERENCES

1) What are 5 E’5 coined by Modi in Indian science congress?

Ans:- Economy, Environment, energy, empathy and equity

2) Who inaugurated 103rd Indian science congress (ISC) held in Mysore?

Ans:- Narendra Modi

 

AWARDS & HONOURS

1) Who is the Gujarati literature selected for 2015 Jnanpith Award?

Ans:- Raghuveer Chaudhary

2) Who is the famous mridangam vidwan got yuva purskar?

Ans:- Parupalli Subbarayaphalgun

3) In 2015 to whom the cricketer of yerar award is given by BCCI?

Ans:- Virat Kohli

4) Indian Author Anuradha Roy got which award for her novel “sleeping on Jupiter”?

Ans:- DSC Prize

5) The 2015-16 Krishi karam award was announced to which state?

Ans:- Madhya Pradesh

6) Israil Journalist, palestinion pastor got which prize for “Fight against occupation and violence”?

Ans:- Swedish rights Prize

 

SPORTS & GAMES

1) Who are named as the Women’s Doubles World Champions by the ITF?

Ans:- Sania Mirza-Martina Hingis

2) Who won the Mixico Open Grand Prix Badminton title?

Ans:- Sumit Reddy -Manu Atri Pair

3) For which cup does the Mumbai teenager pranav Dhanawade played and broke world record?

Ans:- Bhundari Cup

4) India beats Afghanistan and won which Cup for 7th time?

Ans:- SAFFCUP

5) Pranav Dhanawade scores 1009 runs in 323 balls and broke world record for which tournament?

Ans:- Inter-school tournament is Mumbai

6) Nick Kyrgios, darila gavilova won which title by playing Tennis?

Ans:- Hopman cuptitle

 

ECONOMY

1) RBI has extended the deadline for exchanging pre-2005 currency notes up to ____?

Ans:- June 30, 2016

2) For which purpose MUDRA converted to MUDRA SIDBI?

Ans:- To benift small scale sectors

3) The reliance wants to set up Rs.5,000 crore naval shipbuilding unit near?

Ans:- Rambilli, 70 km from Vizag

4) World bank released 20 million us dollar for reconstructing which Zoo?

Ans:- Indira Gandhi Zoological park

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the new planet discovered by Australian astronomers found the possibly nearest habitable planet near Earth.?

Ans:- Wolf 1061c

2) What is the name of the reusable rocket land back successfully on Earth launched by SpaceX?

Ans:- Falcon 9

3) What is India’s first indigenously designed warship that has been decommissioned after 32 years of service?

Ans:- INS Godavari

4) What is the beyond visual range air to air missile succesfully testfired on 25 December from Balasore?

Ans:- ASTRA

5) What is the indigenously developed heavyweight torpedo that will be inducted into the Indian Navy next year?

Ans:- Varunastra

6) INS, Kadmat was Inuented by which united?

Ans:- Garden Reach ship Builders and Engineers Ltd (GRSE)

7) DRDO successfully tested fire and forget anti tank missile nag against?

Ans:- Thermal target system (TTS)

8) Recently which country had successfully tested hydrogen bomb with fission reaction?

Ans:- North Korea

9) ISRO successfully launched which Fifth navigation satellite from Satish dhawan space centre?

Ans:- IRN SS-I E

 

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Food Regulator Food Safety and Standards Authority of India?

Ans:- Pavan Kumar Agarwal

2) Who was appointed as the India’s High Commissioner to Pakistan?

Ans:- Gautam H Bambawale

3) Air Marshal Bhadarvia takes deputy chief of ?

Ans:- Air Staff

4) Dksitri appointed as chairman of fair trade regulator for?

Ans:- Competition Commission of India (CCI)

 

  1. B) RESIGNS

1) The first Indian-American that resigns Governor of Lovisiana in America is?

Ans:- Bobby Jindal

2) The president that resigns from FIFA (International Federation of Association foot ball) is?

Ans:- Seep Blatter

 

  1. C) DEATHS

1) The Jammu & Kashmir CM dead is _____ ?

Ans:- Mufti Mohammad Sayeed

2) The great leader list by Indian army, who led to birth of Bangladesh?

Ans:- Gen JFR Jacob

3) The ex-sikhim governor passed away was?

Ans:- Ventra Pragada Rama Rao

 

  1. D) VISITORS

1) During Modi’s Russia visit, agreement in defence sector includes production of which type of helicopters in India was signed by the two nations?

Ans:- 200 Kamov-226T helicopters

2) Which country Narendra Modi made a surprise visit?

Ans:- Pakistan

 

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Whose 45 feet high Santa Claus sculpture found a place

in Limca Book of World Records?

Ans:- Sudarshan Patnaik

2) The “2015” earth’s warmest year science 1080” who said this point?

Ans:- NASA and NOAA with Individual Analysis

 

PLACES IN NEWS

1) India’s biggest Wildlife Rescue Centre named as Gorewada Zoo and Wildlife Rescue Centre has been commissioned at ___?

Ans:- Nagpur, Mahrashtra

2) What is the first shipyard in India to get the nod for construction of LNG (Liquefied Natural Gas) ships?

Ans:- Cochin Shipyard

3) Smriti Irani Inaugurated world book fair at?

Ans:- New Delhi

4) Recently BCCI banned Indian premier for five years for his involvement in match fixing is?

Ans:- Ajit chandila

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) CSO stands for?

Ans:- Central Statistics Office

2) What is meant by NPA?

Ans:- Non Performing Assets

3) PPP Stands for___?

Ans:- Public Private Partnership

 

BOOKS IN NEWS

1) Who is the author of the book ‘Kargil: Turning the Tide’

released recently?

Ans:- Lieutenant General Mohinder Puri

2) Book entitle Jawaharlal Nehru and Indian polity was released by?

Ans:- Hamid Ansari

 

COMMITTEES IN NEWS

 

1) DDCA Commissioner of Enquiry headed by?

Ans:- Former Solicitor General Gopal Subramaniam

2) Which committee was formed by Reserve Bank on Medium-term path on Financial Inclusion?

Ans:- Deepak Mohanty Committee

3) Lodha committee on?

Ans:- BCCI

 

DAYS & DATES

1) To mark birth anniversary of Swami Vivekananda, January 12 is celebrated as _?

Ans:- National Youth Day

2) National Voter’s Day is observed on __ ?

Ans:- January 25

3) January 15 is celebrated as _?

Ans:- National Army Day

4) National Cleanliness Day is observed on _?

Ans:- January 30

5) National Day of patriotism is observed on __ ?

Ans:- January 23

6) January 30 is celebrated as ___ ?

Ans:- Martyrs Day

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

December 2015 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) South Korea has ratified a free trade agreement (FTA) with which country that would remove most tariffs between the two nations?

Ans:- China

2) Who was elected as the President of the West African country Burkina Faso in the month of December?

Ans:- Roch Marc Christian Kabore

3) Which parliament has recently passed Anti-Terrorism Law?

Ans:- Australia

4) Which African Country has been declared as the Islamic republic by it’s president?

Ans:- Gambia

5) Mauricio Macri was recently elected as president of which country?

Ans:- Argentina

6) Saudi Arabia reopens it’s embassy in which country after 25 years?

Ans:- Iraq

INDIA & WORLD

1) Which was launched by India and France at the Conference of Parties (CoP21) Climate Conference in Paris?

Ans:- International Solar Alliance (ISA)

2) The Union Cabinet on 2 November 2015 approved a Memorandum of Understanding (MoU) with Germany on bilateral development cooperation in the field of ____?

Ans:- Solar Energy

3) The Union Cabinet recently approved protocol between India and which country for amending the Double Taxation Avoidance Convention (DTAC)?

Ans:- Japan

4) The Union Cabinet on 2 December 2015 approved the signing of the agreement between India and on visa facilitation?

Ans:- Iran

NATIONAL

1) The Union Minister of Health and Family Welfare J P Nadda on 30 November launched which vaccine?

Ans:- Injectable Polio Vaccine (IPV)

2) The Delhi Assembly has unanimously passed which Bill for establishment of statutory anti-corruption ombudsman?

Ans:- Delhi Jan Lokpal Bill, 2015

3) When was The first India International Science Festival

(IISF) held at IIT-Delhi?

Ans:- 4-8 December, 2015

4) On 3rd December 2015 which programme was launched by Union government for disabled persons?

Ans:- Sugamya Bharat Abhiyan

5) Which scheme related to LPG gas subsidy won the Guiness World Records Certificate recently?

Ans:- PAHAL

6) When was the Rajya Sabha passed the Neogotiable Instruments (Amendment) Bill, 2015?

Ans:- December 7, 2015

7) The National Green Tribunal recently put a complete ban on plastic along the stretch of which river?

Ans:- Ganga

8) On 11 December, 2015 Indian Government imposed anti-dumping duty on which products?

Ans:- Stainless Steel

9) India ranks which place in forbe’s list of best countries for business?

Ans:- 97th Place

10) According to National Air Quality Index Report 2015 released by Green Peace India, which Indian city is most polluted city in the world?

Ans:- Delhi

11) On 14 December,2015 the Lok Sabha passed which bill?

Ans:- Atomic Energy (Amendment) Bill, 2015

STATES

1) Which state on 3 December 2015 became the first state of India to launch Rotavirus vaccination project?

Ans:- Himachal Pradesh

2) From 4 to 6 December 2015, the first International festival on Birds was held in which state?

Ans:- Uttar Pradesh

3) Which is the first state to submit smart city plan to the Urban Development Ministry?

Ans:- Rajasthan

4) National Green Tribunal (NGT) ordered ban on registration of new diesel-run vehicles in__?

Ans:- Delhi

CONFERENCES

1) The Commonwealth Heads of Government Meeting (Chogm)-2015 was held in Malta on ____?

Ans:- 27-29 November

2) The international conference on climate change ‘CoP 21’ has began on 30 November, 2015 in ___?

Ans:- Paris

3) Where was the Heart of Asia meet held on 8, 9 December, 2015?

Ans:- Islamabad

4) Combined Commanders Conference was held on which naval ship?

Ans:- INS Vikramaditya

5) 26th Conference of Southern Zonal Council was held in which city of Andhra Pradesh?

Ans:- Vijayawada

AWARDS & HONOURS

1) Ramnath Goenka Lifetime Achievement Award for 2013-14 has been awarded to _?

Ans:- Kuldip Nayyar

2) What is the submarine that won the Best Innovation Trophy at the Navy Day celebrations held recently?

Ans:- INS Sindhudhwaj

3) Who is the Indian-origin writer from Singapore has been awarded prestigious 2015 South East Asia Write Award?

Ans:- Jamaludeen Mohamed Sali

4) The West Bengal government on 14 December, honoured which famous music composer with Lifetime Achievement Award?

Ans:- Bappi Lahiri

5) President Pranab Mukherjee was on 17th December received which award?

Ans:- Garwood Award

6) Who is the famous Telugu writer awarded with Sahitya Academi Award – 2015?

Ans:- Olga

SPORTS & GAMES

1) Which Indian Grand Master won the title of FIDE World Online Women Blitz Championship held on 26 November in Rome, Italy?

Ans:- Harika Dronavalli

2) Who was crowned the new world heavy weight champion after a win over Vladimir Klitschko of Ukrain?

Ans:- Tyson Fury

3) Who is the Indian Shuttler on November 29, 2015 won the Macau Open Grand Prix Gold women’s singles title for the third consecutive time?

Ans:- PV Sindhu

4) Which team won the prestigious 2015 Davis Cup title for first time since 1936?

Ans:- Great Britain

5) What is the Mascot of 2016 South Asian Games Unveiled recently?

Ans:- Tikhor

6) Which Tennis Player is named as Sports person of the year – 2015 ?

Ans:- Serena Williams

ECONOMY

1) The Reserve Bank of India on 24 November 2015 decided to grant in principle approval to the National Payments Corporation of India (NPCI) to function as the Central Unit in ____?

Ans:- Bharat Bill Payment System (BBPS)

2) International Monetary Fund (IMF) on 30 November, 2015 has given fifth place to which currency in it’s elite reserve currency?

Ans:- China’s Yuan

3) India’s National Stock Exchange (NSE) has recently done an agreement with Stock Exchange Group of which country?

Ans:- London

4) Myanmar on 9 December, 2015 inaugurated a new Stock Exchange named ____?

Ans:- Yangon Stock Exchange

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the nuclear-capable ballistic missile that was successfully test fired from warship Subhadra, off the Puri coast of Odisha in the Bay of Bengal?

Ans:- Dhanush

2) What is the first dedicated commercial satellite launched by Japan on 23 November 2015?

Ans:- Telstar 12V

3) What is the joint Israeli-Indian Long Range Surface to Air Missile (LRSAM) ,which was successfully test fired in Israel on 26 November, 2015?

Ans:- BARAK-8

4) Scientists have created the world’s first litter of puppies concived in a test tube in which country?

Ans:- United States

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who has been elected as the new Secretary General of the commonwealth?

Ans:- Patricia Scotland

2) Who has taken charge as the new WHO representative to India?

Ans:- Dr. Henk Bekedam

 

3) Who is the Indian-American on 1 December 2015 assumed Presidency of the Royal Society in London?

Ans:- Sir Venkatraman Ramakrishnan

4) Who has been appointed as the new Chairman of the Steel Authority of India (SAIL) recently?

Ans:- Prakash Kumar Singh

  1. B) RESIGNS

1) Who is the chairman of Indian Council of Historical Research (ICHR), on 27 November resigned from the post?

Ans:- Yellapragada Sudershan Rao

  1. C) DEATHS

1) Who was the founder of Kothari Group that makes the famous mouth-freshner Pan Parag, passed away on 27 November?

Ans:- Mansukhlal Mahadevbhai Kothari

2) Who is the distinguished Japanese historian of South India and South Asia died recently?

Ans:- Noboru Karashima

3) Who is the famous Australian association football player passed away on 29 November, 2015?

Ans:- Joe Marston

  1. D) VISITORS

1) On his visit to Malaysia Modi along with Malaysian Prime Minister inaugurated _____ built by India with 11 lakh dollars?

Ans:- Thorana Gate

2) How many agreements have been signed between the nations during the Modi’s visit to Singapore?

Ans:- Five

3) External Affairs Minister Sushma Swaraj visited Pakistan to attend which meeting held in Islamabad?

Ans:- ‘Heart of Asia’ 5th Ministerial Meeting

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Who is the Indian-origin appointed as the United States Director of the Asian Development Bank (ADB)?

Ans:- Swati Dandekar

2) Who is adjudged as the top philanthropist in the world with 27 billion dollars?

Ans:- Bill Gates

3) With 18.1 million followers, who is the bollywood star remains as the most followed one in Twitter?

Ans:- Amitabh Bachchan

4) Who has named as Person of the Year 2015 by the Time Magazine recently?

Ans:- German Chancellor Angela Merkel

5) Who was awarded with the CEO of the year 2015 at the 17th annual Platts Global Energy Awards?

Ans:- Nishi Vasudeva

PLACES IN NEWS

1) A new species of tree frog named as ‘Ghatixalus magnus’ has been discovered by the scientists in the Western Ghats of which state?

Ans:- Kerala

2) The biggest Tibetan Buddhist Festival, Losar, has began on 12 December 2015 in Ladakh region of which state?

Ans:- Jammu and Kashmir

3) What is the Myanmar’s first UNESCO Biosphere Reserve that was launched recently?

Ans:- Inle Lake in Shan State

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) AAI means ___?

Ans:- Airport Authority of India

2) APEDA stands for ___ ?

Ans:- Agricultural and processed food products Export Development Authority

3) NDDB means ___?

Ans:- National Diary Development Board

4) What is EEU?

Ans:- Eurasian Economic Union

5) JAM stands for?

Ans:- JanDhan, Aadhar and Mobile

6) What is CPIN?

Ans:- Consumer Price Index Number

BOOKS IN NEWS

1) Which Indian-origin author’s historical novel “Vanessa and Her Sister”, has been included in the NewYork Times’ 100 Notable Books of 2015?

Ans:- Priya Parmor

2) Who is the author of the book “China: Behind the Miracle”?

Ans:- Sumita Dawra

COMMITTEES IN NEWS

1) Chief Economic Advisor Dr Arvind Subramanian led Committee has recommended standard rate for Goods and Services Tax (GST) at what per cent?

Ans:- 17 to 18 per cent

2) What is the committee appointed by union government on OROP?

Ans:- L. Narsimha Reddy Judicial Committee

DAYS & DATES

1) National Energy Conservation Day is observed on __?

Ans:- December 14

2) December 7 is celebrated as ____?

Ans:- Indian Army Flag Day

3) National Girl Child Day is observed on which day of December?

Ans:- December 9

4) December 19 is celebrated as ____?

Ans:- Goa’s Liberation Day

5) World AIDS Day is observed on __?

Ans:- December 1

……………………………………………………….

November 2015 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) Who is appointed as the new National Security Advisor of Pakistan?

Ans:- Nasser Khan Janjua

2) Which party won the 2015 Parliamentary elections of Poland?

Ans:- Law and Justice Party

3) Who is the first woman president of Nepal?

Ans:- Bidhya Bhandari

4) For supporting Multilateral Science Projects BRICS countries signed a joint Declaration called as ____?

Ans:- Moscow Declaration

5) Justice and Development Party (AKP) won the 2015 parliament elections of which country?

Ans:- Turkey

6) Which country on 4 November, 2015 declared emergency for 30 days on grounds of threat to national security?

Ans:- Maldives

7) Samia Hassan Suluhu on 5 November 2015 was sworn in as first female Vice President of which country?

Ans:- Tanzania

 

INDIA & WORLD

1) Union cabinet approved agreement between India and Egypt on which matter?

Ans:- Maritime Transport

2) India decided to boost economic ties to achieve the target of 30 billion dollars in bilateral trade in the next 10 years with which country?

Ans:- Russia

3) What is the name given to the fourth edition of India- Sri Lanka bilateral Naval Excercise heldrecently in Sri Lanka’s Trincomalee coast?

Ans:- ‘SLINEX15’

4) When was the India in Shanghai cultural week held in Shanghai?

Ans:- 5-11 November, 2015

5) India has signed two keys Memorandum of Understanding (MoUs) on New and Renewable Energy sector and Cultural exchange with which country ?

Ans:- Indonesia

6) To strengthening cooperation in the field of Tourism Union Cabinet has given its approval for signing a Memorandum of Understanding (MoU) between India and ____?

Ans:- Colombia

7) India and UK on 12 November, 2015 signed which agreement during the visit of Indian Prime Minister Narendra Modi to Britain?

Ans:- Civil Nuclear Pact

 

NATIONAL

1) Who is the convener for the NITI Aayog Sub-Group formed on rationalization of Centrally Sponsored Schemes?

Ans:- Madhya Pradesh CM, Shiv Raj Singh Chuohan

2) Who is the Union Tribal Affairs Minister?

Ans:- Shri Jual Oram

3) Which social network help BSNL to set up 100 WiFi hotspots in rural India?

Ans:- Facebook

4) Indian Railway launched which scheme to facilitate waitlisted passengers to get alternative train accomodation?

Ans:- Vikalp

5) To encourage paper gold instead of buying gold what is the scheme launched by Prime Minister Narendra Modi on 5 November 2015?

Ans:- Sovereign Gold Bond Scheme

6) For research to solve major engineering and technology challenges President Pranab Mukherjee on 5 November 2015 launched which programme?

Ans:- Imprint India

7) Who is the central minister launched the Army Cloud, Software Defined Data Centre and Digi-Locker facilities for the Indian Army on 9 November, 2015?

Ans:- Manohar Parrikar

 

STATES

1) Which state government signed a MoU to set up bio-ethanol refinery in the state in two years?

Ans:- Punjab

2) Which state government imposes 7- month ban on fishing to protect Olive Ridley sea turtles?

Ans:- Odisha

3) Which state government approved the APJ Abdul Kalam Amrut Yojna for pregnant and lactating women?

Ans:- Maharashtra

4) Which state High Court asked the Centre to consider enforcing Armed Forces (Special Powers) Act, 1958 (AFSPA) in militancy-hit Garo Hills?

Ans:- Meghalaya

5) For implementation of railway projects Indian Railways signed MoU with which state of the country?

Ans:- Odisha

6) Northeast India’s first exclusive hospital for elephants has been established at which National Park in Assam?

Ans:- Kaziranga National Park

 

CONFERENCES

1) The 8th National Seed Congress has began on 27th October in____?

Ans:- Hyderabad

2) Where was the 11th International Food Data Conference started on 3rd November, 2015?

Ans:- Hyderabad

3) Where was the 12th Asia-Europe Foreign Ministers’ Meeting (ASEM FMM12) took place on 5-6 November 2015?

Ans:- Luxemburg

4) IN the G-20 Summit held in Turkey , Indian Prime Minister Narendra Modi made an intervention on the issue of _____?

Ans:- Global Challenges Terrorism and Refugee Crisis

 

AWARDS & HONOURS

1) Which Indian movie was awarded with People’s Choice Award at Rome Film Festival held in Rome, Italy?

Ans:- ‘Angry Indian Goddesses’

2) Who is the socialist and founder of Sulabh International selected for the New York Global Leader Dialogue Humanitarian Award recently?

Ans:- Bindeshwar Pathak

3) Who is the Saudi bolgger that won the Europe’s highest human rights award ‘Sakharov Prize’ recently?

Ans:- Raif Badawi

4) Abraham M Keita was on 10 November 2015 awarded with the prestigious International Children’s Peace Prize 2015 belongs to which country?

Ans:- Liberia

5) Who has been honoured recently with the Disaster Risk Reduction (DRR) Champion for the Asia Region by the United Nations?

Ans:- Kiran Rijiju

 

SPORTS & GAMES

1) Which Indian Golfer won the Hilton Asian Tour Golfer of the Month Award?

Ans:- Anirban Lahiri

2) Who won the Air Asia Open Tennis championship doubles title held on 24 October in Bengaluru?

Ans:- Saketh Myneni and Sanam Singh pair

3) Who won the 2015 Formula One United States Grand Prix held on 25 October?

Ans:- Lewis Hamilton

4) Who is the Hyderabad tennis player won the WTA Future Stars under-16 tennis title held on 26 Ocotber in Singapore?

Ans:- Y. Pranjala

5) The top body governing Hockey in the country, Hockey India (HI) with which recently signed a three year MoU to regain its position as the top sport of the country ?

Ans:- Sports Authority of India

6) Who is the Indian para-athlete won the silver in men’s club throw F51 event in the IPC Athletics World Championships?

Ans:- Amit Kumar

 

ECONOMY

1) Reserve Bank of India has signed a Memorandum of Understanding for exchange of supervisory information with which bank?

Ans:- Bangladesh Bank

2) Recently Reserve Bank of India allowed NRIs for which system?

Ans:- National Pension System

3) Which bank is going to start IT subsidary for better service of customers?

Ans:- Reserve Bank of India

4) According to the Financial Secrecy Index 2015 which country is the most secretive jurisdiction in the world ?

Ans:- Switzerland

5) India signed an agreement of 273 million dollars loan from which bank?

Ans:- Asian Development Bank

6) Who is the Microsoft CEO placed in the list of Fortune’s 50 global business leaders representing India?

Ans:- Satya Nadella

7) Prime Minister Narendra Modi launches which fund in UK during his visit?

Ans:- Neev Fund

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the latest mapping satellite that has been launched by China on 27 October?

Ans:- ‘Tianhui-1C’

2) What is the first Scorpene class submarine which was successfully afloat recently in Mumbai?

Ans:- Kalvari

3) What is the China’s first lunar rover that has set a record for the longest stay on moon recently?

Ans:- ‘Yutu’

4) How much per cent of TB cases registered in India according to the Global Tuberculosis Report 2015?

Ans:- 23 Per cent

 

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed as the Director General of Naval Systems and Materials, DRDO recently?

Ans:- Dr. Subhash Chandra Sati

2) Who was appointed as Chairman of Central Board of Excise and Customs, apex body of Indirect Taxes?

Ans:- Najib Shah

3) Who has been selected as the next Managing Director of State Bank of India in place of P Pradeep Kumar?

Ans:- P K Gupta

4) Who is appointed as the first male member of National Council for Women (NCW)?

Ans:- Alok Rawat

5) Who will be the next Chief Justice of India?

Ans:- Justice T S Thakur

 

  1. B) RESIGNS

1) Victor Ponta on 4 November 2015 resigned from his position as Prime Minister of which country?

Ans:- Romania

 

  1. C) DEATHS

1) Who is the honorary member of the International Olympic Committee recently died?

Ans:- Ashwini Kumar

2) Who is the Oscar winner actor and writer died recently on 2 November, 2015?

Ans:- Colin Welland

3) Yitzhak Navon who died on 6 November, 2015 was served as the ___ President of Isreal?

Ans:- 5th

4) Who is the famous children’s book writer died on 14 November, 2015 in Pune?

Ans:- Kamala Laxman

 

  1. D) VISITORS

1) Indian Prime Minister Narendra Modi visited which country on 12-14 November , 2015?

Ans:- Britain

2) Who is the Chinese Vice President visited India on 3-7 November, 2015?

Ans:- Li Yuanchao

 

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Who is the Indian-origin structural engineer invited to the Buckinghalm Palace by the Queen Elizabeth-II?

Ans:- Roma Agarwal

2) Who ranks first in the list of most admired personalities globally by the survey of World Economic Forum?

Ans:- Nelson Mandela

3) Who topped the list of World’s Most Powerful People released by Forbes on 4 November, 2015?

Ans:- Russian President Vladimir Putin

 

PLACES IN NEWS

1) Indigenous Terra Madre 2015 has begun in Shillong on 3 November, 2015. Shillong is the capital of which Indian State?

Ans:- Meghalaya

2) Where was the first World Indigenous Games started on 25 October, 2015?

Ans:- Palmas, Brazil

3) Name the Hurricane which recently struck the Mexico’s pacific coast?

Ans:- ‘Patricia’

4) What is the name of the cyclone that struck the eastern shores of the Yemini island of Socotra on 8th November 2015?

Ans:- Cyclone Megh

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of UNESCO?

Ans:- United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

2) What is the full form of ICRISAT?

Ans:- International Crops Research Institute for Semi Arid Crops

3) What does the abbreviation OAPEC stand for?

Ans:- Organization of Arab Petroleum Exporting Countries

4) What does GDP stand for?

Ans:- Gross Domestic Product

5) What does MPLAD stand for?

Ans:- Member of Parliament Local Area Development

 

BOOKS IN NEWS

1) What is the last book written by former President APJ Abdul Kalam released recently on 3 November, 2015?

Ans:- ‘Advantage India-From Challenge to Opportunity’

2) What is the autobiography of father of Indian Telecommunication Revolution, Sam Pitroda that has been released on 22 October, 2015?

Ans:- “Dreaming Big : My Journey to connect India”

3) What is the book on Indian Space Programme released by ISRO on 5 November, 2015 on the ocassion of second anniversary of Mars Orbiter Spacecraftlaunch?

Ans:- “From Fishing Hamlet to Red Planet”

 

COMMITTEES IN NEWS

1) Which committee is formed to draft revision to New Education Policy 1986?

Ans:- TSR Subramanian Committee

2) The government has appointed a five member panel to review the research grants offered by which institution?

Ans:- University of Grants Commission

3) The committee formed to simplify the Income Tax laws is headed by ____?

Ans:- Justice R.V. Eswar

4) What is the committee set up to suggest steps to sort out taxation problem being faced by the trade and industry?

Ans:- Lahiri Panel

 

DAYS & DATES

1) World Television Day is observed on ___?

Ans:- November 21

2) November 19 is celebrated as__?

Ans:- International Men’s Day

3) November 7 is celebrated as ___?

Ans:- World Cancer Awarness Day

4) National Flag Day is observed on?

Ans:- November 30

5) ‘November 17′ is celebrated as ___?

Ans:- World Students Day

6) ‘Infant Protection Day’ is observed on ___?

Ans:- November 7

7) ‘National Law Day’ is observed on ___?

Ans:- November 26

8) November 10 is celebrated as?

Ans:- Transport Day

9) World Legal Service Day’ is observed on?

Ans:- November 9

……………………………………………………………………………………………………………………

October 2015 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) China will sell eight submarines to Pakistan, are of which type?

Ans:- Yuan-class Type 041 diesel-electric submarines

2) Who has been reelected as the President of Belarus for the fifth time?

Ans:- Alexander Lukashenko

3) The European Union (EU) recently launched a new surveillance and rescue operation in the Mediterranean region termed as _____?

Ans:- Operation Sophia

4) Which country on 15 October signed a deal to end the decades of civil war?

Ans:- Myanmar

5) Typhoon Koppu smashes in which country recently?

Ans:- Philippines

6) To test the alliance’s ability to respond to new security threats, North Atlantic Treaty Organization (NATO) in Italy has launched ____?

Ans:- Trident Juncture Military Exercise

 

INDIA & WORLD

1) Germany announced how much fund for the development of Solar power system in India?

Ans:- 1 BillionEuros

2) For German companies in the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), which system is going to be started by India?

Ans:- Fast-Track system

3) Where the joint Hand-in-Hand counter-terrorism excercises between India and China started on 12 October ?

Ans:- Kunming city in China

4) What is the Chinese company pledged to invest 3 billion dollars investment in renewables in India?

Ans:- Sany Group

 

NATIONAL

1) The government would now hold how many PBDs annually in countries with a presence of Indians abroad?

Ans:- Two ‘mini’ Regional PBDs

2) India is the top country among Asian countries for immigrant scientists and engineers in US with how many members?

Ans:- 9,50,000

3) What is the National Watershed Management Project that was approved by the Union Cabinet recently?

Ans:- “Neeranchal”

4) ‘National Watershed Management Project’ or ‘Neeranchal’ belongs to which central government scheme?

Ans:- Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana

5) The Central Government on 7 October, 2015 approved to construct which buildings in New Delhi in memory of the war soldiers?

Ans:- National War Memorial and National War Museum

6) By which name the Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) along with embassy of Sweden inagurated an exhibition on Indian Nobel Laureates in Delhi ?

Ans:- Nobel Memorial Wall

7) Prime Minister Narendra Modi on 15 October announced a memorial of whom at Rameshwaram, Tamil Nadu ?

Ans:- Dr A P J Abdul Kalam

8) The Supreme Court on 16 October, 2015 rejected which Act?

Ans:- National Judicial Appointments Commission (NJAC) Act

 

STATES

1) Which state High Court ruled in a judgement that the Article 370, granting special status to the state is permanent in the Constitution?

Ans:- Jammu & Kashmir

2) In order to cooperate with the Central government’s plan of providing housing to all by 2022, the Rajasthan government launches which scheme?

Ans:- Jan Awas Yojana

3) With view to chek the increasing incidents of missing children inthe state, Kerala govt, launched which operation?

Ans:- Operation Valsalya

4) Uttar Pradesh government launched mobile App mSehat for whose purpose?

Ans:- Health Workers

 

CONFERENCES

1) How many Business to Business agreements have been signed by India and Germany in the Indo-German Summit 2015?

Ans:- Five

2) The 2015 annual meeting of the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank has been held on ____?

Ans:- 9-11 October

3) The First BRICS Ministerial migration meeting was held in Sochi on ____?

Ans:- 8 October, 2015

4) When was the 5th meeting of India-Maldives joint commission held?

Ans:- 11 October, 2015

 

AWARDS & HONOURS

1) Who are the two scientists discovered the new drug ‘Avermectin’ for eradicating filariasis and won the prestigious Nobel Prize in Medicine?

Ans:- William Campbell and Satoshi Omura

2) Who are the two scientists won the Physics Nobel Prize for 2015?

Ans:- Taka aki Kajita and Arthur McDonald

3) The 2015 Physics Nobel Prize winners Kajita and Arthur discovered which particles?

Ans:- “Neutrinos”

4) Who is the canadian selected for the 2015 Right Livelihood Award for her lifelong work to protect the Inuit of the Arctic ?

Ans:- Sheila Watt-Cloutier

5) Name the American scientist who won the 2015 Nobel Chemistry Prize?

Ans:- Paul Modrich

6) 2015 Nobel Peace Prize has been won by ____?

Ans:- Tunisia’s National Dialogue Quartet

7) Who is the welfare economist selected for the 2015 Nobel Prize in Economics?

Ans:- Angus Deaton

8) Who is the Nobel Peace Prize winner selected for the Harvard Humanitarian of the Year Award 2015?

Ans:- Kailash Satyarthi

9) What is the book written by Marlon James won the prestigious Booker Prize-2015?

Ans:- “A Brief History of Seven Killings”

 

SPORTS & GAMES

1) Who are the winners of Wuhan Open Tennis Tournament Women’s doubles?

Ans:- Sania Mirza and Martina Hingis

2) Who is the Indian Cyclist who made a history by winning five medals at Taiwan Cup Track International Classic event?

Ans:- Deborah Herold

3) Who won the T20 International Series which was held from 2 October to 8 October ?

Ans:- South Africa

4) Who is the Indian Shuttler won the Dutch Open men’s singles title held on 11 October?

Ans:- Ajay Jayaram

5) Who is the winner of FIDE Women’s Grand Prix Chess Tournment 2015 held on 16 October at Kozhikode?

Ans:- Hou Yifan (China)

6) Who is the winner of Shanghai Rolex Masters tennis championship held in China on 18 October ?

Ans:- Tunisia’s National Dialogue Quartet

7) Which team won the Johar Cup Junior Men’s Hockey?

Ans:- Great Britain

 

ECONOMY

1) What is the growth rate of India in 2016?

Ans:- 7.5 per cent

2) Which family topped the list of Forbe’s 50 richest families in Asia?

Ans:- Lee family (Samsung group)

3) London-based publication Emerging Markets has chosen Finance Minister Arun Jaitley as ____?

Ans:- ‘Finance Minister of the Year, Asia’

4) In the 2015 Global Competitiveness Index of world Economic forum (WEF) India ranks__?

Ans:- 55th Position

5) On Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information, the Reserve Bank of India (RBI) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which bank ?

Ans:- Central Bank of United Arab Emirates

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the first weapon fitted warship that was commissioned recently in Vishakapatnam?

Ans:- INS Asthradharini

2) What is the name of the satellite developed by the students launched by China recently?

Ans:- Naliligong-1

3) What is the India’s subsonic cruise missile developed by DRDO failed on 16 October?

Ans:- Nirbhay

4) China on 17 October launches a new communication satellite called ___?

Ans:- ‘APSTAR-9’

 

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who has been appointed as the CMD (additional charge) of SAIL on 1 October, 2015?

Ans:- Anup K. Pujari

2) On 9 October who has been appointed as the chairman of Atomic Energy Commission?

Ans:- Sekhar Basu

3) Who has been elected as the new Prime Minster of Nepal on 11 October, 2015?

Ans:- K.P. Sharma Oli

  1. B) RESIGNS

1) Who is the CEO of Igate, an American technology services organisation resigned recently?

Ans:- Ashok Vemuri

2) Who is the Prime Minister of Nepal resigned on 10 October because of protests over the country’s new Constitution ?

Ans:- Sushil Koirala

  1. C) DEATHS

1) Who is the veteran Tamil actress and comedian passed away recently?

Ans:- Manorama

  1. D) VISITORS

1) On October 6th Prime Minister Narendra Modi and German Chancellor Angela Merkel visited which company in Bengaluru?

Ans:- Vocational training centre at Bosch

2) Amman City Council on the occassion of visit presented ____to the President Pranab Mukherjee ?

Ans:- Golden Key of Amman

3) President Pranab Mukherjee visited which country on 12 October during the six day historic visit?

Ans:- Palastine

4) India and Isreal signed on which agreement during the President’s visit?

Ans:- Double taxation avoidance agreement

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Who is the eminent author returned the Sahitya Akademi Award recently?

Ans:- Nayantara Sehgal

2) Who is the first woman Parliament speaker elected on 16 October, 2015?

Ans:- Onsari Gharti Mangar

 

PLACES IN NEWS

1) The DRDO on 2 October, 2015 inaguarated an Extreme Altitude Research Centre at Chang La in Jammu and Kashmir at which hight ?

Ans:- 17,600 Ft

2) The New Capital of Andhra Pradesh State?

Ans:- Amaravathi

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the fullform of DRDA?

Ans:- District Rural Development Association

2) What is the full form of ASEAN?

Ans:- Association of South East Asian Nations

3) BIMSTEC stands for what?

Ans:- Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand Economic Cooperation

4) What is the term CSIR stands for?

Ans:- Council of Scientific and Industrial Research

5) NRHM stands for ____?

Ans:- National Rural Health Mission

6) BARC stands for ____?

Ans:- Bhabha Atomic Research Centre

7) NATO stands for ____?

Ans:- North Atlantic Treaty Organisation

8) TPP stands for ____?

Ans:- Trans Pacific Partnership

9) DIPP stands for ____?

Ans:- Department of Industrial Policy and Promotion

10) ADB stands for ____?

Ans:- Asian Development Bank

11) ICAC stands for ____?

Ans:- International Cotton Advisory Committee

12) PMSKY stands for ____?

Ans:- Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana

13) NJAC stands for ____?

Ans:- National Judicial Appointments Commission

14) ISRO stands for ____?

Ans:- Indian Space Research Organisation

15) AMRUT stands for ____?

Ans:- Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation

16) IMF stands for ____?

Ans:- International Monetary Fund

17) WEF stands for ____?

Ans:- World Economic Forum

18) CIPS stands for ____?

Ans:- China International Payment System

19) NRB stands for ____?

Ans:- Nuclear Recycle Board

20) IPCC stands for ____?

Ans:- Inter Governmental Panel on Climate Change

21) AICS stands for ____?

Ans:- All India Council of Sports

22) CPAC stands for ____?

Ans:- Central Press Accreditation Committee

23) IRCTC stands for ____?

Ans:- Indian Railway Catering and Tourism Corporation

24) BWF stands for ____?

Ans:- Badminton World Fedaration

25) DRDL stands for ____?

Ans:- Defence Research and Development Laboratory

26) DIHAR stands for ____?

Ans:- Defence Institute of High Altitude Research

27) JNPT stands for ____?

Ans:- Jawaharlal Nehru Port Trust

 

BOOKS IN NEWS

1) What is the book about the Indian President Pranab Mukherjee released recently at Rashtrapati Bhavan?

Ans:- ‘The Nationalist President Pranab Mukherjee’

2) Who is the former chairman of the US Federal Reserve released his book titled Courage to Act: A Memoir of a Crisis and its Aftermath?

Ans:- Ben S Bernanke

 

COMMITTEES IN NEWS

1) Who is the former Chief Election Commissioner in the committee formed on Kalam Memorial at Rameshwaram ?

Ans:- N. Gopalaswamy

2) Achary committee has recommended to increase the existing salary of MLAs from Rs. 12,000 per month to ___?

Ans:- Rs. 50,000

 

DAYS & DATES

1) Which day is celebrated on October 17?

Ans:- International Poverty Eradication Day

2) International Peace Day is observed on which date?

Ans:- October 2

3) United Nations Day is observed on which date?

Ans:- October 24

……………………………………………………………………………………………………………………

September 2015 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) Who is the Prime Minister of Australia lost his post as Prime Minister in the secret party voting ?

Ans:- Tony Abbott

2) Who is the Indian Origin person elected as the mayor of Bonn town of Germany recently?

Ans:- Ashok Sreedharan

3) Which country’s parliament recently passed a new constitution that divides the nation into seven federal provinces.?

Ans:- Nepal

4) Who is the new Prime Minister of Egypt?

Ans:- Sherif Ismail

5) Which party won the exit polls in Greek held on September 20, 2015?

Ans:- Syriza Party

6) Who is the China President visited USA recently?

Ans:- Xi Jinping

7) Who is the ex Nepal Prime Minister quits from the Maoist Party recently?

Ans:- Baburam Bhattarai

INDIA & WORLD

1) Who is the Director General of Pakistan Rangers participated in the Border talks held in New Delhi ?

Ans:- Umar Farooq Burki

2) What is the name given to the India-Australia joint Naval excercises held in Vishakapatnam on 11-19 September?

Ans:- “AUSINDEX-2015”

3) The 6th Indo-Maldives Joint Military Exercise begins in _____?

Ans:- Thiruvananthapuram

4) The Cabinet Committee on Security (CCS) on 22 September cleared a multi billion dollar deal with aviation giant Boeing for _____?

Ans:- 22 Apache attack helicopters and 15 Chinook heavy lift choppers

5) India and America on 23 September signed an agreement on which matter?

Ans:- Energy security and Climate change

6) Prime Minister Narendra Modi at the United Nations addressed a special summit on _____?

Ans:- Sustainable Development Goals

7) Who is the France President met with Narendra Modi on his visit to US from 24-28 September?

Ans:- Francois Hollande

NATIONAL

1) Prime Minister Narendra Modi on 4 September, 2015 released two commemorative coins of Rs. 125 and Rs.10 coins in the memory of which person ?

Ans:- Dr. S.Radhakrishnan

2) Who is the Kerala born entrepreneur who runs 70 private schools in 14 countries, present in the philanthropists list of Forbe’s magazine?

Ans:- Sunny Verkey

3) On 12 September, the Indian Army commemorated the victory in the 1965 India-Pakistan war in the name of _ ?

Ans:- ‘The Victory Car Rally’

4) On 16 September, 2015 the Union Cabinet approved which scheme that aims at economic, social and infrastructure development of rural areas?

Ans:- Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

5) What is the portal inaguarated in Supreme Court on 19 September to monitor the pending cases across the country?

Ans:- National Judicial Data Grid

6) The centre launched which policy on 29 September?

Ans:- Green Highways Policy

STATES

1) Recently West Bengal Government declassified secret files of which freedom fighter ?

Ans:- ‘Netaji’ Subhash Chandra Bose

2) Perumanna Grama Panchayat becomes first Panchayat in which state to declare a water policy ?

Ans:- Kerala

CONFERENCES

1) When was The third G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting held in Ankara, Turkey?

Ans:- 4-5 September, 2015

2) India Summit-2015 by The Economist publishers has been held in New Delhi on ?

Ans:- 9 September

3) Where is the 10th World Hindi Conference (WHC) is being organized from 10-12 September, 2015 ?

Ans:- Bhopal

AWARDS & HONOURS

1) Name the two Indians conferred with Ramon Magsaysay Award 2015 ?

Ans:- Sanjeev Chaturvedi and Anshu Gupta

2) Who is the winner of The Kopparapu kavula National Eminence award 2015 which is given in the field of music?

Ans:- Classical flutist Pandit Hariprasad Chaurasia

3) Name the advisor to Defence Minister and scientist of DRDO who has been selected for the Royal Aeronautic Society Silver Medal given by London ?

Ans:- Dr. G. Satish Reddy

4) Who is the Bangladesh Prime Minister won the United Nations Award for Leadership on Climate Change recently ?

Ans:- Shiekh Hasina

5) Who is the Chairperson and editorial director of HT media received the USIBC (U.S-India Business Council) Global Leadership Awards on 22 September in Washington ?

Ans:- Shobhana Bhartia

SPORTS & GAMES

1) Name the athlete of Jamaica who won the three gold medals in the World Athletic Championship held at Beijing?

Ans:- Usain Bolt

2) For which games Indian Women’s Hockey team has been selected after 36 years?

Ans:- 2016 Rio Olympics

3) Who win the women’s open tournament of NSCI Squash held in New Delhi on 6 September?

Ans:- Joshna Chinnappa

4) Who is the winner of US Open Tennis Men’s Singles held on 14 September, 2015?

Ans:- Novak Djokovic

5) Who is the Indian Badminton player stood as the runner up in the Korea Open Badminton series?

Ans:- Ajay Jayaraman

6) Who is the winner of Singapore Grand Prix held on 20 September?

Ans:- Sebastian Vettel

7) Which former indian cricket team captain elected as president of Cricket Association of Bengal (CAB) ?

Ans:- Sourav Ganguly

8) Who is the winner of the IBSF World Billiards Championship held on 27 September.?

Ans:- Pankaj Advani

ECONOMY

1) Reserve Bank of India has cancelled which company’s certificate of registration as NBFC recently?

Ans:- Sahara India Financial Corporation

2) World Bank ranks which state as most investor friendly state in the list of states on the ease of doing business in India?

Ans:- Gujarat

3) Which country topped the list of World Wealth Report-2015 which was released recently?

Ans:- America

4) Who is at top position as the India’s richest woman as per the Forbes list of India’s 100 rich ?

Ans:- OP Jindal Group Chairperson Savitri Jindal

5) SBI reduced its key lending rate to 9.3 percent by reducing ___?

Ans:- 40 bps

6) What is the present Repo rate of RBI ?

Ans:- 6.75%

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) NASA plans to land on Europa, one of the most interesting places in our solar system. Europa is called the Moon of which Planet?

Ans:- Jupiter

2) What is the name given to the longest chain of volcanoes recently found in Australia?

Ans:- Cosgrove Hotspot Track

3) Name the indigenously developed second generation 2.8 km range anti tank guided missile which was successfully test fired by Bharat Dynamics Limited recently?

Ans:- AMOGHA-1

4) On which date of the month of September Mars Orbiter Mission (MOM) marks one year of its life around the Mars ?

Ans:- On 24 September, 2015

5) What is the India’s first first space observatory which ISRO successfully launched on 28 September?

Ans:- ASTROSAT

6) US Space agency NASA recently observed Liquid water on which planet of the solar system ?

Ans:- Mars

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who will be the next high Commissioner to London replacing Ranjan Mathai ?

Ans:- Navtej Sarna

2) India’s ambassador to Germany Vijay Gokhale will takeover from whom in Beijing?

Ans:- Ashok Kantha

  1. B) RESIGNS

1) Who is the Egypt’s Prime Minister resigned on 12 September after a government minister was accused of corruption ?

Ans:- Ibrahim Mehlab

  1. C) DEATHS

1) Who is the BCCI President passed away on 20 September ?

Ans:- Jagmohan Dalmia

2) Who was the famous British born author died recently?

Ans:- Jackie Collins

  1. D) VISITORS

1) India and Sri Lanka signed four agreements to deepen cooperation in _____?

Ans:- Helath care and Space science

2) Pope Francis visited United States as part of a historic six day trip on which day of the September?

Ans:- On 22 September

3) Who is the chief executive of Face Book to whom modi visited at head quarters of Face Book?

Ans:- Mark Zuckerberg

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Which day of September was declared as ‘Anupam Kher’s Day’ by US State’s most populous city Los Vegas?

Ans:- September 10

2) Who is named as “Australian of the Day”?

Ans:- Tejinder Pal Singh

3) Who is the Indian-American girl to get the White House Award “Champions of Change” on 16 September, 2015?

Ans:- Swetha Prabhakaran

4) Name the person from India who has been invited to the United Nations High Level Advisory Group on Sustainable Transport (HLAG- ST) by the UN secretary Ban Ki Moon ?

Ans:- ‘Metro’ Sreedharan

5) Which country’s centenerian sets a Guinness World Record in racing by completing 100 metres race in 42.22 seconds world record in the over-105 age category ?

Ans:- Japan

PLACES IN NEWS

1) Which city of China will host the 2022 Asian Games?

Ans:- Hangzhow

2) What is ‘SJSRY’ stands for ?

Ans:- Swarna Jayanthi Sahakari Rozgar Yojana

3) The term ‘ASSOCHAM’ means ?

Ans:- Associated Chambers of Commerce and Industry of India

4) The term IBRD stands for ?

Ans:- International Bank for Reconstruction and Development

5) What is meant by “NITI’?

Ans:- National Institution for Transforming India

6) What is ‘AMRUT’ stands for ?

Ans:- Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation

7) The term ECS stands for ?

Ans:- Electronic clearing system

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of OROP ?

Ans:- One Rank One Pension

2) The term SFB stands for ___?

Ans:- Small Finance Banks

3) What is the full form of SPMRM?

Ans:- Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

BOOKS IN NEWS

1) Which University Press published the book of former foreing minister of Pakistan Khurshid Mahmud Kasuri’s “Neither a Hawk Nor a Dove” on 8 September, 2015 in Lahore?

Ans:- Oxford University Press

2) Akash Chapra’s “The Insider” book was released by which former Indian Cricketer on 4 September, 2015?

Ans:- Rahul Dravid

COMMITTEES IN NEWS

1) What is the committee formed by the Union Government on restructuring water agencies?

Ans:- Mihir Shah Committee

2) An expert committee formed by the government to review Civil Services exam pattern would be headed by ___?

Ans:- B.S. Baswan

DAYS & DATES

1) On which date ‘World Tourism Day’ is celebrated?

Ans:- September 27

2) When is Teacher’s Day (Birthday of Sarvepalli Radhakrishnan)?

Ans:- September 5

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

August 2015 Current Affairs

INTERNATIONAL

1) What is the political party of Ranil Singhe, who is the Prime Minister of Sri Lanka?

Ans:- United Nations Party

2) Name the Islamic State militant group deputy chief who killed by the US air strike on August 22 in Northen Iraq?

Ans:- Fadil Ahmad al-Hayali

3) Name the Hakkani Hetwork Chief, whose name is included in the list of terrorism by America?

Ans:- Abdul Haziz Hakkani (Pakistan)

4) Which country and Pakistan signed deal worth 1.6 billion US dollars to implement China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) project?

Ans:- China

5) Which country recently imposes anti-terror law that punishes ‘false’ reporting of attacks?

Ans:- Egypt

6) Which country and China begin joint military ecercise in sea of Japan?

Ans:- Russia

INDIA & WORLD

1) Who are the two persons from India are in the top 20 places in forbe’s list of Technology field?

Ans:- Ajim Premji, wipro Chairman & Shiv Nadar of HCL Technologies

2) Government of India approves MoU between India and which country to establish PACEsetter Fund?

Ans:- America

3) Which is the first institute to get natural heritage recognition by UNESCO as currently there are 9 C2C institutes related to cultural heritage?

Ans:- Wildlife Institute of India (WII) in Dehradun

4) Indian government aprroves pact with which country to curb black money ?

Ans:- Seychelles

NATIONAL

1) What is the new policy introduced by central government in view of Raksha Bandhan?

Ans:- Suraksha Bandhan

2) What is the tele medicine program launched by the central government along with Appollo Hospitals on 25 August 2015?

Ans:- SEHAT – Social Endeavour for Health And Telemedicine

3) Which commission of India recommended for amending the constitution for right to basic care of children under six years?

Ans:- The Law Commission of India

4) Which scheme was launched by the Union Government on 10 August 2015 an initiative to bring students closer to nature?

Ans:- School Nursery Yojana

5) Which banana variety from Thrissur district of Kerala has been accorded Geographical Indication (GI) status by the Chennai based Central GI registry?

Ans:- Chengalikodan

STATES

1) What is the only company from India which is in the 7th place in Fortune’s ‘Change the World’ List ?

Ans:- Jain Irrigation Systems of Maharashtra

2) Which district in India has highest number of e-toilets in its schools?

Ans:- Nellore

3) Which of the following states is going to become the first state in the country to launch ‘agrosolar policy’?

Ans:- Gujarat

4) Which state HC stays implementation of compulsory voting Act in local polls?

Ans:- Gujarat

CONFERENCES

1) In the second summit of forun for India pacific Islands co-operation (FIPIC), which topic is discussed ?

Ans:- Environmental changes

2) What is the theme of Golobal call to Action Summit 2015 held on New Delhi ?

Ans:- Ending preventable child and material deaths

AWARDS & HONOURS

1) Which famous Urdu Author has been chosen for the first Jnangarima Manad Alankaran Award of Bharatiya Jnanpith?

Ans:- Shamim Hanfi

2) Who are the two persons selected for keerthi chakra, the gallentay award?

Ans:- Lt. Colnel Sanjenbam and Subedar Rajesh Kumar

3) Who was the Jharkhand additional SP and CRPF officer won the police Medal for Gallentry (PMG) for the seventh time?

Ans:- Prakash Ranjan Mishra

4) Name the person selected for Arjuna award in the field of weight lifting?

Ans:- Satish Kumar

SPORTS & GAMES

1) Who is the Chess Player from Andhra Pradesh won the Gold Medal in under – 18 Asia Youth Chess Championship?

Ans:- N. Krishna Teja

2) Who is first in the world’s highest paid Athlet’s list of forbe’s Magazine?

Ans:- Flyod Mayweather (Boxer)

3) Who ranks second in the forbe’s women’s list of world’s highest paid Athlets?

Ans:- Serena Williams

4) Who won the title of world Badminton Championship held on 16th August, 2015 in Jakarta?

Ans:- Carolina Marin (Spain)

5) Who has been elected as the new president of world Athletics Federation on 19 August, 2015?

Ans:- Sebastian Coe

ECONOMY

1) With the devaluation of Yuan in the market the Indian rupee lost howmuch value against us dollar?

Ans:- 64.78 per cent (nearly 2 year low)

2) Who was the new chief of IDBI Bank?

Ans:- Kishore Karat Piraji

3) According which act RBI relaxed Branch Authorisation Policy to allow banks to merge or close branches in urban areas?

Ans:- Section 23 of the Banking Regulation Act, 1949

4) RBI grants approval to how many applicatants to set up payment banks?

Ans:- 11

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the newly discovered planet by NASA’s kepler mission?

Ans:- Kepler – 453 b

2) At which of the following places has India’s first Integrated Underwater Harbour Defence and Surveillance System (IUHDSS) been commissioned?

Ans:- Kochi

3) Asia’s biggest telescope Multi-Application Solar Telescope (MAST) was inaugurated at which of the following places recently?

Ans:- Udaipur , India

4) Recently, which of the following Companies has commercially launched the high-speed 4G services across 296 towns across India?

Ans:- Bharti Airtel

5) Recently NASA spacecraft finds neon gas on which planet?

Ans:- Moon

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Name the new CEO of Google, who is from India?

Ans:- Sunder Pichai

2) Who was appointed as the new Election Commissioner on 13th August 2015 by the government?

Ans:- OM Prakash Rawat

3) Name the newly appointed CEO of Association of Mutual funds of India (AMFI) on 17 August, 2015?

Ans:- CVR Rajendran

4) Who was elected as President of Gymnastics Federation of India?

Ans:- Sudhakar Shetty

  1. B) RESIGNS

1) Name the Greek Prime Minister who resigned and called for early election on 20 August, 2015?

Ans:- Alexis Tsipras

  1. C) DEATHS

1) Name the retired colnel who participated in World War II, passed away on 4 August 2015?

Ans:- Colnel Harwant Singh

  1. D) VISITORS

1) Who is the Mozambique president visited India on 5 August 2015 ?

Ans:- Filipe Nyusi

2) Narendra Modi visited which great mosque in Abudhabi during his visit to UAE ?

Ans:- Sheikh Sayed Grand Mosque

  1. E) MISCELLANEOUS

1) Name the CEO of Snapchat who is the World’s Wealthiest Youngster under 25?

Ans:- Evan Spiegel

2) Name the world’s oldest person who is in Guiness records recently ?

Ans:- Yasutaro Koide (Japan)

3) Which Senior actor and director has been selected as new chairman of Bharat Oscar Jury on 24 August, 2015?

Ans:- Amol Plakar

4) Which global satellite was proposed to be named after Abdul Kalam?

Ans:- GlobalSat for DRR

5) Who was appointed as a Maharashtra ambassador for the “Save the Tiger” campaign and promote tiger tourism?

Ans:- Amitabh Bachchan

PLACES IN NEWS

1) Who is the first person to upload a picture of Taj Moments in Twitter?

Ans:- Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav

2) The “Arabica” Coffee of Vishaka agency won which award on 25 August 2015?

Ans:- “International Fine cup of coffee”

3) Which of the following airports became the world’s first airport to operate on solar power?

Ans:- Cochin International Airport

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of FIPIC ?

Ans:- Forum for India Pacific Islands Co operation

2) What is the full form of AMFI ?

Ans:- Association of Mutual Funds of India

BOOKS IN NEWS

1) What is the Classic Gujarati Novel, that is translated into English after 128 years?

Ans:- Saraswathichandra

COMMITTEES IN NEWS

1) Union Government constitutes 3-member panel to assess situation in FTII. Who is head of this panel?

Ans:- SM Khan

DAYS & DATES

1) Which day is celebrated on October 17 ?

Ans:- International Poverty Eradication Day

2) International Peace Day is observed on which date ?

Ans:- October 2

3) United Nations Day is observed on which date ?

Ans:- October 24

 

……………………………………………………….July 2015 Current Affairs Bit Bank

INTERNATIONAL

1) Recently, which country has decided to replace its official language with Urdu?

Ans:- Pakistan

2) Which country navy agreed to attend an International Fleet Review for the first time in 2016?

Ans:- Chinese Navy

3) Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is a proposed free trade agreement between the member countries of _____?

Ans:- ASEAN

4) Which country’s prime minister launched a five year plan to defeat Islamic extremism?

Ans:- United Kingdom

5) In which country the political parties have agreed to remove the word “Secularism” from their new constitution?

Ans:- Nepal

6) Which country became the first-ever developed economy to default on a loan with the International Monetary Fund (IMF)?

Ans:- Greece

7) Which country has received 336 million dollars fund from the United States for its on going role in combating a Taliban insurgency?

Ans:- Pakistan

8) Which country has become the 162nd member of WTO?

Ans:- Kazakhstan

9) Gadhimai Festival is related to which Asian country?

Ans:- Nepal

 

INDIA & WORLD

 

1) India signed a historic uranium deal with Kazakhstan on 6 July 2015. Under the deal, India will receive how much uranium from Kazakhstan?

Ans:- 5,000 metric tonnes

2) Which project is considered as a gateway for India to expand trade and investment links with Central Asia and Eurasia?

Ans:- International North-South Transport Corridor

3) Which country has signed a customs and liberalize business visas agreement with India to boost trade between them?

Ans:- Russia

4) Khanjar 2015, is a joint special exercise held between India and which country?

Ans:- Kyrgyzstan

5) What is India’s rank in Leadership in Energy & Environmental Design (LEED) certified buildings?

Ans:- Third

6) As per the ‘World Population Prospects : The 2015 Revision’ launched at the UN Headquarters in New York on 29 July 2015, within how many years the population of India is expected to surpass that of China?

Ans:- 7 years

 

NATIONAL

1) According to the Socio Economic & Caste Census released by the govt., how many households in percentage terms are living in the rural areas?

Ans:- 73%

2) What is the new National Floor Level Minimum Wage w.e.f 1 July 2015?

Ans:- 160

3) As on July 2015, what is India’s Total Fertility Rate (TFR)?

Ans:- 2.6

4) Government has decided to constitute an expert committee to comprehensively examine various issues like age relaxation, eligibility, syllabus and pattern of ____ exam?

Ans:- Civil Services

5) Name the city become the first city to start online police verification for passport?

Ans:- Bengaluru

 

STATES

1) India and World Bank on 16 July 2015 signed Financing Agreement for which project?

Ans:- Andhra Pradesh Disaster Recovery Project

2) The recently celebrated Godavari Maha Pushkaram occurs in the cycle of __?

Ans:- 144 years

3) As per the latest report, which state has largest number of manual scavengers?

Ans:- Madhya Pradesh

4) Which state of India recorded highest domestic tourist footfalls in 2014?

Ans:- Tamilnadu

5) How many Indian states have achieved the literacy rate of 80%?

Ans:- 14 States

6) As per Socio Economic and Caste Census 2011, which state has highest number of households with a mobile phone?

Ans:- Uttar Pradesh

7) ____ becomes first Indian state to make voting compulsory in local body polls?

Ans:- Gujarat

8) World’s largest religious congregation Simhastha Kumbh Mela has recently begun at Trimbakeshwar, Nashik district of which state?

Ans:- Maharashtra

 

CONFERENCES

1) The Shanghai Cooperation Organization(SCO) 2015 was held on 9-10 July 2015 in—?

Ans:- Ufa, Russia

2) Which country will chair the 2016-BRICS summit?

Ans:- India

 

AWARDS & HONOURS

1) Name of Indian biologist who was elected to Royal Society?

Ans:- Kamal Bawa

2) Which film won the best original screenplay in a Foreign Language award at the Madrid International Film Festival, 2015?

Ans:- Buddha In A Traffic Jam

3) Which state tourism board has bagged this year Pacific Asia Travel Association award for its Muziris Heritage Project in the ‘Heritage & Culture’ category?

Ans:- Kerala Tourism

4) Name of the Telugu cartoonist who won Grand Prix World Press Cartoon 2014 Award?

Ans:- Pamarthy Shankar

5) Winner of Best Documentary Producer award at Madrid International Film Festival?

Ans:- Benoy Behl

6) Name the NGO, which has been conferred with the Future Leadership Award recently?

Ans:- Rural Litigation and Entitlement Kendra

7) Name the winners of Nelson Rolihlahla Mandela Prize?

Ans:- Helena Ndume and Jorge Sampaio

 

SPORTS & GAMES

1) Who became the first Indian to win a Gold Medal at World University Games in Gwangju, South Korea on 8 July 2015?

Ans:- Inderjit Singh

2) Which Indian woman cricketer made history on 6 July 2015 by becoming the first Indian and second in women’s ODI history to complete 5000 runs?

Ans:- Mithali Raj

3) Who became the sixth Indian to win a Grand Slam junior title after winning the boys doubles trophy at the Wimbledon championships on 12 July 2015?

Ans:- Sunil Nagal

4) The 14th Special Olympics Games (Summer) were inaugurated on 25 July 2015 in which city?

Ans:- Los Angeles (United States)

5) American Floyd Mayweather Jr. was stripped of the welterweight world title he won after beating Filipino boxer Manny Pacquiao in May 2015. Why?

Ans:- For failing to comply with a WBO rule

6) Which country won the CONCACAF Gold cup for the seventh time by defeating Jamaica 3-1?

Ans:- Mexico

7) Name the Cricket player, who become the fourth Sri Lankan Player to score 10000 ODI runs?

Ans:- Tilakaratne Dilshan

 

ECONOMY

1) Global rating agency Fitch recently made a forecast of the expected growth for India in 2015. By how many percentage points will India grow in 2015, according to Fitch?

Ans:- 7.8%

2) Airbus and which Indian company have signed a MoU to form a joint venture to produce helicopters in India?

Ans:- Mahindra

3) Which insurance company has launched the country’s first digitised policy in India?

Ans:- India First Life Insurance

4) Reserve Bank of India (RBI) on 16 July 2015 permitted ____with Core Banking Solution (CBS) to issue ATM cards/ATM-cum-debit cards in tie with a sponsor banks?

Ans:- Cooperative Banks

5) According to a list by Fortune Magazine, how many Indian companies are among the world’s 500 largest companies?

Ans:- 7

6) Which country has become World’s Largest Potato producer?

Ans:- China

 

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) NASA’s New Horizons on 14 July 2015 made closest approach to which planet?

Ans:- Pluto

2) By what percentage has Japan pledged to cut down the emission of the Greenhouse Gases by 2030?

Ans:- 26%

3) Name of the rocket which was launched on 22 July 2015 towards ISS with three astronauts?

Ans:- Soyuz rocket

4) Tianhe-2 is the Super Computer of —?

Ans:- China

 

PERSONS IN NEWS

  1. A) APPOINTMENTS

1) Who was appointed as Vice-Chief of Indian Army on 13 July 2015?

Ans:- Lt General Man Mohan Singh Rai

2) Who has been appointed as Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF)?

Ans:- Maurice Obstfeld

3) Who has been appointed as the new Director-General of The Energy and Resources Institute (TERI)?

Ans:- Ajay Mathur

 

  1. B) RESIGNS

1) Who recently resigned from the post of CEO and CFO of Leading rose exporter Karuturi Global Group?

Ans:- Shireesh Jain

2) Who resigned as Chief Executive Officer (CEO) and President of Toshiba on 21 July 2015?

Ans:- Hisao Tanaka

 

  1. C) DEATHS

1) MS Viswanathan has passed away on 14 July 2015 in Chennai.He was a —?

Ans:- Music composer

2) Former Union Minister and 6 time Lok Sabha member Bijoy Krishna Handique has passed away recently. He was from —?

Ans:- Assam

3) Clive Rice, a cricketer, who passed away recently, was from —?

Ans:- South Africa

4) Name the Cartoonist who gave life to the cartoon character Archie, who died on 20 July 2015?

Ans:- Tom Moore

 

  1. D) VISITORS

1) In which country did PM Narendra Modi unveiled the statue of Mahatma Gandhi on 12 July 2015?

Ans:- Kyrgyzstan

2) Who inaugurated a Traditional Medicine and Yoga Centre in Ashgabat on 12 July 2015?

Ans:- PM Narendra Modi

 

  1. E) MISCELLANEOUS

 

1) Name the world’s first female twins to successfully clim\b Mount Everest?

Ans:- Tashi & Nungshi Malik

2) Which movie poster breaks Guinness World Record recently?

Ans:- Baahubali

3) Name the new operating system launched by the Microsoft on 29 July 2015?

Ans:- Windows 10

 

PLACES IN NEWS

1) Name of India’s longest road tunnel which will open in 2016?

Ans:- Patnitop Tunnel

2) Which town of Punjab’s Gurdaspur district came to news on 27 July 2015 with the incident of a huge terrorist attack taking place here resulting in the death of 7 persons?

Ans:- Dinanagar

3) Who is the author of the book ‘Sleeping on Jupiter’ shortlisted for the Man Booker Prize 2015?

Ans:- Anuradha Roy

 

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of ‘MUDRA’?

Ans:- Micro Units Development and Refinance Agency

2) What is the full form of ‘FATCA’?

Ans:- Foreign Account Tax Compliance Act

 

BOOKS IN NEWS

1) President Pranab Mukherjee received the first copy of the book ‘Uniki’ on 3 July 2015. ‘Uniki’ is the book written by?

Ans:- Vidyasagar Rao

2) The book “Locale, Everyday Islam and Modernity” penned by ——?

Ans:- Raisur Rahman

 

COMMITTEES IN NEWS

1) Which committee was constituted to examine drug approval procedure?

Ans:- V M Katoch committee

2) Who has been appointed as the chairman of the expert committee constituted by NITI Aayog to address issues related to job creation?

Ans:- Tarun Khanna

 

DAYS & DATES

1) On which date ‘World Tourism Day’ is celebrated?

Ans:- September 27

2) When is Teacher’s Day (Birthday of Sarvepalli Radhakrishnan)?

Ans:- September 5